A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti,

A BreuerPress és a HetiTV hírei korán reggel a legfrissebb fórásból

Eltemették Mádl Dalmát, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök feleségét, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövetét.

Az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre változtatott az országos népszavazás eljárásán és egyes választási tárgyú törvényeken. A jogszabállyal eltörölték azt a korlátozást, miszerint nem tűzhető ki országos népszavazás az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő 41 napon belüli időpontra.

Levélben biztosította politikai támogatásáról Orbán Viktor miniszterelnököt Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés köztársasági elnökjelöltje.

A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Belföldi hírek:

Eltemették Mádl Dalmát, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök feleségét, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövetét kedden Budapesten, a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 28-as parcellájában. Mádl Dalma életének 89. évében, október 22-én hunyt el. Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete búcsúbeszédében azt mondta, a megrendülés és bizonyosság együtt van jelen most, amikor Mádl Dalmát utolsó útjára kísérik. Megrendülés, mert elvesztettek valakit, egy példaképet, akit nagyon szerettek. Bizonyosság, mert, ha valaki, ő biztosan „a szentek seregében ünnepel már” – közölte. Azt mondta, Mádl Dalma rendíthetetlen hitben élt és dolgozott át egy egész életet, pedig sok minden megingathatta volna a magabiztos istenhitet – születésének éve – 1932 óta.

Az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre változtatott az országos népszavazás eljárásán és egyes választási tárgyú törvényeken. Szabó Tímea (Párbeszéd) javaslatát az országos népszavazási eljárás módosításáról 183 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés. A jogszabállyal eltörölték azt a korlátozást, miszerint nem tűzhető ki országos népszavazás az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő 41 napon belüli időpontra. A képviselő a választási eljárás költséghatékonyabb lebonyolításával indokolta a módosítást, tekintettel arra, hogy 2022-ben országgyűlési választás és több népszavazás is várható. A független Volner János által benyújtott, az egyes választási tárgyú törvényeket módosító jogszabályt 134 igen, 49 nem szavazattal

fogadta el a parlament. A törvény kapcsolódik Szabó Tímea előterjesztéséhez, biztosítja annak gyakorlati-technikai feltételeit, hogy az országgyűlési választással azonos napon megtartható legyen az országos népszavazás is. Rendelkezik arról, hogy ha több választást azonos napon kell megtartani, azokat egy, közös eljárásban kell lebonyolítani.

A zsidó szeretetkórház megléte kiemelten fontos a magyar államnak is, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette, ezért is volt az, hogy az elmúlt években jelentős kormányzati forrás érkezett a kórház megújításához. A szeretetkórház kapcsán Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt a holokauszt túlélők támogatásáról, akik jelenleg közel 4-5 ezren lehetnek, őket támogatja a Mazsihisz a Mazs Alapítványon keresztül, a Mazsök is, valamint egyéb kormányzati források is rendelkezésükre állnak. A politikus elmondta vannak valóban működő, valódi civil szervezetek, amelyek elsősorban a hazai forrásokra tudnak támaszkodni. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) az, amelyik elsősorban ezeket biztosítja. A NEA tavaly közel tízmilliárd forintot adott a civil szervezeteknek, mellette az immár két éves Falusi Alap ötmilliárdot, míg a tavaly elindított Városi Alap szintén közel ötmilliárdot biztosított a különböző szervezeteknek működésre, a projektek megvalósítására.

Továbbra is az alapvevő élelmiszerek áfájának csökkentését szorgalmazza az LMP. Frakcióvezető-helyettesük rámutatott: a magyar kormány csaknem háromszoros adót fizettet ezen termékek vásárlóival, mint az uniós átlag. Csárdi Antal elmondta: míg Európában 5-9 százalékos adó terheli az alapvető élelmiszereket, Magyarországon a nagy részükön továbbra is 27 százalék az áfa. Elismerte, hogy néhány termékek adója csökkent, rámutatott ugyanakkor arra, hogy a kenyér után még mindig 18 százalékot kell fizetni, vagyis nagyobb összeget szed be az állam egy vásárlás után, mint amennyi a pék vagy a kereskedő haszna.

Külföldi hírek:

Levélben biztosította politikai támogatásáról Orbán Viktor miniszterelnököt Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés köztársasági elnökjelöltje; levelében kiállt egy olyan Európa mellett, amely nem a tagállamok ellenében épül, hanem szabad együttműködésen keresztül megerősíti azokat – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Marine Le Pen azt írta Orbán Viktornak: budapesti látogatása során felismerte, hogy Magyarország soha nem kötött kompromisszumot, és soha nem adta fel ősi identitásának védelmét. A magyarság lélekerejét is mutatja, hogy sosem mondott le szabadságáról és függetlenségéről – fogalmazott. A francia elnökjelölt megköszönte a „tartalmas és építő eszmecseréket Európa jövőjéről, az Európát alkotó nemzetek és népek helyéről és kiemelt szerepéről”. Megerősítette: teljes mértékben támogatja Orbán Viktor ellenállását a fenyegetésekkel, felszólításokkal és az Európai Unió által Magyarország ellen gyakorolt zsarolásokkal szemben.

A Kék-Fehér párt elnöke, Beni Gantz védelmi miniszter azt mondta, hogy ,,kéthavonta” le kell cserélnie a mobiltelefonját a politikai baloldal fenyegetései miatt.

A védelmi miniszter azt is közölte, hogy a biztonsági szolgálatoknál a besorolási szintje magas fenyegetettségű. Gantz megjegyezte, hogy a megfélemlítés az izraeli társadalom minden részéből érkezett. ,,Ugyanazok a fenyegetések, amelyeket akkor kaptam, amikor két éve felmerült a [többnyire arab képviselő alkotta] Közös Lista támogatásának ötlete. Miután [Benjamin] Netanjahuval megalakítottam az előző kormányt, szintén kaptam.” ,,Az országban uralkodó mérgező környezet elfogadhatatlan. Ez elsősorban abból fakad, hogy nem hajlandóak elfogadni a demokratikus játékszabályokat” – mondta Gantz, hozzátéve, hogy ,,mindannyiunknak el kell fogadnunk azt a tényt, hogy a gépelés a billentyűzeten egy lépésre lehet a ravasz meghúzásától.

A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A miniszterelnök a hétfői, a határ fehérorosz oldaláról végrehajtott tömeges határsértési kísérletre reagált a bejegyzéssel. A lengyel határ védelmét nemzeti érdeknek nevezte, egyúttal aláhúzta: jelenleg az egész Európai Unió (EU) stabilitását és biztonságát éri fenyegetés. „Nem hagyjuk magunkat megrémíteni, Lengyelország az EU- és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét” – olvasható a bejegyzésben. Korábbi kormányzati közlések szerint a határt jelenleg a határőrség mellett mintegy 12 ezer katona védi, valamint rendőrök és az önkéntes területvédelmi erők hétfőn mozgósított alakulatai. A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller szerint a kormány folyamatosan kapcsolatban van az EU határvédelmi ügynökségével.

A brit kormány november végétől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú vakcinákból kapták meg a koronavírus elleni oltás teljes dózisát – közölte a brit közlekedési minisztérium. A jelenlegi szabályozás értelmében azok utazhatnak be Angliába könnyített feltételekkel – mindenekelőtt karanténkötelezettség és az utazás előtti tesztelési kötelem nélkül -, akik az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- vagy a Moderna-vakcinából, illetve ezek bármilyen kombinációjából, vagy az egykomponensű Janssen-oltóanyagból kapták meg a teljes adagot az angliai érkezés előtt legalább 14 nappal. A brit közlekedési minisztérium kedd délutáni bejelentése szerint november 22-től ez lista kiegészül az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti alkalmazhatósági vakcinalistáján (WHO EUL) szereplő, kínai gyártmányú Sinovac és Sinopharm vakcinákkal, valamint az indiai Covaxin oltóanyaggal.

Az ukrán egészségügyi minisztérium kiszélesítette azoknak a munkaköröknek a listáját, amelyekben az alkalmazottak számára kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele – számolt be az UNIAN hírügynökség. Eddig a központi végrehajtó hatóságok és területi szerveik, a helyi államigazgatási szervek és az oktatási intézmények alkalmazottai számára volt kötelező legalább egy oltás felvétele munkájuk megtartásához, most a listához a tárca hozzáadta a szociális munkásokat, az összes köztisztviselőt, valamint a stratégiai fontosságú vállalkozások dolgozóit is. Utóbbiak december 9-ig kaptak haladékot arra, hogy felvegyék az oltást, előbbieknél már hétfőn hatályba lépett a rendelkezés. Azokat, akik a megjelölt határidőig az első dózist sem veszik fel, fizetés nélkül felfüggesztik állásukból addig, amíg meg nem kapják az oltást.

Gazdasági hír:

A várakozásokat meghaladóan gyorsult az infláció októberben elemzők szerint. A Központi Statisztikai Hivatal kedden tette közzé, hogy októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, egy hónap alatt pedig átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Regős Gábor kiemelte, hogy az infláció a várakozásoknál is jobban gyorsult októberben, amiben több termékcsoportnak is szerepe volt. Dinamikusan húzta felfelé az inflációt az üzemanyagárak dinamikus emelkedése, ami várható volt a világpiaci olajárak alakulása alapján. Meglepetést az élelmiszerek és a szolgáltatások vártnál jobban gyorsuló áremelkedése okozott, illetve közvetve több terméknél megjelenhetett az árakban az európai energiahiány okozta energiaáremelkedés is. Bár ez közvetlenül a befagyasztott energiaárak miatt nem érinti a fogyasztókat, de közvetve – a vállalatok költségnövekedésén keresztül – igen – jelezte.

Időjárás:

Ma változóan felhős-napos idő várható. Az ország nyugati, délnyugati felén élénk délkeleti szél fúj, az ország északkeleti harmadán gyenge marad a légmozgás.

Este a szelesebb területeken marad a ködmentes, csillagfényes idő, míg a szélcsendesebb keleti, északkeleti tájakon ködfoltos idő valószínű.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 13 fok köré emelkedik.