Dr. Toldy-Scheidel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója beszélt az egyházi kórházak fontosságáról.

Ez az összefogás pedig azt mutatja meg, lehet jól együtt dolgozni

Dr. Toldy-Scheidel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója beszélt az egyházi kórházak fontosságáról.

A főigazgató elmondta, az általa vezetett intézmény a négy egyházi kórház egyike, a Szent Ferenc Kórház kardiovaszkuláris rehabilitációval, aktív belgyógyászattal, diabetológiával foglalkozik. Ez a kórház is megkapta az állami támogatást, hogy megújulhasson, ennek köszönhetően ma már 150 ággyal rendelkeznek.

Dr. Toldy-Schedel Emil kérdésre válaszolva elmondta, a többi egyházi intézmény közé tartozik a Mazsihisz Szeretetkórháza, a Bethesda Gyermekkórház, valamint az Irgalmasrendi Kórház. Arra a kérdésre, hogy miben mások ezek az intézmények, a főigazgató szerint a fenntartó egyházak is alapból érzik azt a fajta működést, ami a másoknak való segítséget jelenti. Ezekben a kórházakban nem csak a test gyógyításával, hanem a lélekkel is foglalkoznak, ezekben az intézményekben másfajta elhivatottsággal rendelkező emberek dolgoznak, ami az orvos-beteg kapcsolatokon is látszik. Vannak a katolikus kórházakban apácák, akik egy életátadást tesznek, ami egy jóval jelentősebb átadást eredményez.

Ami az egyházi kórházak együttműködését illeti, Dr. Toldy-Schedel Emil elmondta, közel nyolc éve kezdtek el beszélgetni egymással, addig minden intézménynek volt egy pici belgyógyászata, diabetológiája, stb., ám rájöttek, ez nem fog működni, ezért az a legjobb, ha együttműködnek, hogy a születéstől a halálig mindent meg tudjanak csinálni. Ezért felosztották maguk között a területeket, de mellette meg kellett tanulniuk egymást is. Így ma már megoldható, ha valaki például a Szent Ferenc Kórházban fekve szeretne kóser ellátást magának, persze az alap az, hogy nem lehet református, katolikus, zsidó módon gyógyulni.

A négy felekezeti kórház igyekszik a nővérhiányra is megfelelő választ adni, rájöttek, hogy az egyházi iskolákból lehet találni olyanokat, akik vállalják ezt a nehéz feladatot. Azt lehet tudni, hogy miért nem akarnak sokan nővérnek menni, ezért az egyházak igyekeznek egy stabilabb hátteret biztosítani, életpályával, lakhatással, sok minden mással. Már van egy egyházi képzés, a szeged-csanádi püspökség indította el, ezt hoznák el Budapestre. Az egyházak már kinéztek egy épületet is, a tervek most készülnek, ha ezek megvannak, akkor már látják, hogy mennyibe kerül egy a legmodernebb eszközökkel működtetett képzés elindítása. A remények szerint ez a központ képes lesz ellátni az egyházi kórházakat jól képzett nővérekkel, sőt másokat is.

Az interjú a 2021. január 8-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.