A magyar agrárgazdaság a járvány ellenére állta a sarat

A magyar agrárgazdaság a járvány ellenére állta a sarat

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az idei év sikereiről, problémáiról, kihívásairól, a hazai agrárium nagyszerű eredményeiről.

A politikus számos munkája mellett az Afrikában létrehozott magyar tudásközpontot is irányítja, ennek kapcsán azt mondta, Magyarország a migrációs válság kirobbanásának kezdete óta folyamatosan hangoztatja, hogy a probléma helyszínére kell vinni a segítséget, ezért a legfontosabb, elvinni a tudást, a technológiát, ha kell, akkor szakembereket képezni, akik a tudás megszerzése után visszamennek a hazájukba építeni azt.

Ám mindezek mellett Jakab István legfontosabb feladatának a hazai agrárium képviseletét, fejlesztését tartja. Ebben az évben is sok tervvel készültek, ezekből sok minden megvalósult a járvány ellenére. Sikerült több kérdésben is előkészíteni a tervek megvalósítását, legyen szó jogszabályok előkészítéséről, a szükséges információk átadásáról. Sikerült elfogadni a digitális agrárstratégiát, a családi vállalkozásokról, a vízgazdálkodásról szóló törvényeket, amik segítik a mezőgazdaság fejlődését, de a birtoktörvény is módosult. Mindezeknek köszönhetően beindult a forrásszerzés, a termelés megindult idén is. Összességében a magyar agrárgazdaság a járvány ellenére állta a sarat, minden tervet sikerült túlteljesíteni.

Jakab István kiemelte, Magyarország 20 millió ember számára képes élelmiszert termelni, ráadásul minőségit, az ország nettó exportőr. természetesen importál is az ország, ám az export jóval magasabb. A hazai agrárgazdaság nagy hangsúlyt fektet az őshonos állattartásra, növénytermesztésre, mert például az állatok tenyésztése az egészséges étkezésben jelentenek előnyt. Mindezek mellett a hazai bortermelést is segíteni kell, pont tegnap fogadta el a Parlament az új borászati törvényt, mert ez is a világhoz való felzárkózást segíti. A magyar borok exportképességét illetően a szakember megjegyezte, ez a borászok közti összefogást is támogatja, hogy akár nagyobb mennyiséget is elő tudjanak állítani, persze a minőségből engedni nem lehet.

Jakab István hozzátette, minden nehézség ellenére ki lehet mondani, Magyarország élelmiszerekből önellátó, ezt a járvány alatt minden magyar ember megtapasztalhatta. Az élelmiszerek természetesen GMO mentesek, ezt egyébként az Alaptörvény is előírja. Ugyanakkor vannak, maradtak még hiányosságok a hazai agráriumban, a szójatermesztés ügyében nem sikerült előrébb jutni, mert ennek az alapja a vízgazdálkodás, ám szerencsére jövőre az eddiginél jóval nagyobb összeg áll rendelkezésre, hogy megvalósuljon egy az ország egészét lefedő intenzív fejlesztés a vízgazdálkodás terén a rétegvizek megmentésére.