A jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására,

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2020.12.17 reggelén 

December 18-ig minden este gyertyagyújtással várják a nézőket a Heti TV-n, a fény ünnepe, Hanuka alkalmából. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek.

 

 

 

December 24-én este sem lehet senki egyedül a Heti TV-vel, a nap 24 órájában számít nézői

figyelmére, így ezen az estén 18:50-től a Karácsonyi Kívánságszolgálat Dr. Klement Zoltánnal

adásában is. A műsor vendége lesz Szávolovics Gabriella, nótaénekes és bordáma, valamint

telefonon keresztül kapcsolódik be Szitár Éva, festőművész. Ezen az esetén is a nézői üzenetek és

dalkérések kapják a főszerepet, színes, ünnephez méltó zenei kínálattal várják az nézőket.

Együtt újra sikerülni fog, Magyarország le fogja győzni a koronavírus-járvány második hullámát is – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté úgy fogalmazott: nagy szükség lett volna a politikai összefogásra is a vírus elleni harcban, de a baloldali képviselőkre nem lehetett számítani sem a veszélyhelyzet meghosszabbításánál, sem a koronavírus-törvény megszavazásánál, ráadásul külföldön hamis híreket terjesztettek a magyarországi helyzetről, támadták az egészségügyben dolgozókat, kamuvideókat készítettek, nem mondtak igazat a védőfelszerelésekről, a lélegeztetőgépekről, most pedig épp a vakcina ellen hergelik a közvéleményt. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a legfontosabb az volt, hogy a járvány elleni védekezésnek meglegyen a jogi alapja, amelyet a kormánypárti képviselőcsoportok biztosítottak a kormánynak az Országgyűlésben.

A járvány elleni egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Gál Kristóf közölte: szerdától a tömegközlekedési eszköz vezetője nem köteles maszkot viselni a jármű zárt kialakítású vezetőfülkéjében. Az utasoknak azonban a tömegközlekedési eszközön a maszk viselése kötelező – tette hozzá. Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a kormány döntései kedd este megjelentek a Magyar Közlönyben.

Négy helyszínen öt napon át ingyenes önkéntes szűrést biztosít a Fővárosi Önkormányzat budapesti polgároknak – közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely azt írta, a főváros ötezer antigéntesztet ajánl fel a budapesti polgárok ingyenes önkéntes koronavírus-szűrésére. Előzetes regisztráció után a belvárosi Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvarnál és az Etele téri metrókijáratnál – december 19-e és 23-a között – lesz tesztelés, amelynek eredményét 30 percen belül megtudhatják a jelentkezők. Hozzáfűzte, hogy regisztrálni a koronavirus.budapest.hu/teszt-eloregisztracio oldalon lehet, ahol minden információ is elérhető a tesztelésről.

Az Országgyűlés elfogadta a börtönkártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megakadályozását célzó törvényt, amellyel sikerül végre végleg gátat szabni a többmilliárdos iparággá fejlődő börtönbiznisznek – nyilatkozta az Országgyűlés döntése után az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál hangsúlyozta, az eddigi szabályozás reformja mellett a törvénymódosítás célja, hogy az elítéltek helyett a bűncselekmények áldozatainak, sértettjeinek igényei kerüljenek az első helyre. Az államtitkár emlékeztetett, az elmúlt három évben az elítéltek és ügyvédjeik – visszaélve az eddigi szabályozás lehetőségeivel – több mint tízmilliárd forintot pereltek ki az államtól a rossz fogvatartási körülményekre hivatkozva. Ezeknek az összegeknek ugyanakkor csupán töredéke jutott az áldozatoknak. Mindezek súlyosan sértették a társadalom igazságérzetét, ezért az Országgyűlés a bűncselekmények áldozatai jogainak és érdekeinek védelme és a börtönviszonyokkal kapcsolatos elfogadhatatlan további visszaélések felszámolása érdekében márciusban azonnali hatállyal felfüggesztette a kártalanítási eljárásokban megítélt pénzösszegek kifizetését, és egyben felhívta a kormányt egy új szabályozási rendszer kidolgozására – mutatott rá Völner Pál.

 

Külföld:

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója szerda este szankcionálta Deutsch Tamást egy korábbi nyilatkozata miatt. Erről közleményben is tájékoztatott az EPP. Mint azt a Twitteren tudatták, a 142 leadott szavazat elsöprő többsége, 133 voks szólt a Fidesz politikusának szankcionálása mellett. A döntés értelmében Deutsch Tamás az Európai Néppárt nevében nem kaphat majd felszólalási időt a plenáris üléseken, nem viselhet a párthoz tartozó parlamenti tisztségeket, illetve jelentések sem fűződhetnek a nevéhez az EPP égisze alatt. A Manfred Weber frakcióvezető által beterjesztett határozat szerint a Fidesz EP-képviselőinek pedig mielőbb végig kell gondolniuk, hogy az általuk képviselt értékek valóban a néppárt értékei-e. Amennyiben nem, vonják le a megfelelő következtetést – áll a dokumentumban, amely szintén leszögezi: a parlamenti csoport a pártcsaládot arra szólítja fel, hogy az mielőbb – amennyiben a közegészségügyi helyzet is lehetővé teszi – döntsön a Fidesz jelenleg felfüggesztett tagságáról.

 

Az Európai Únió  Parlamentje  szerdán hozzájárult a következő többéves költségvetési kerethez (MFF), így az európaiak már a jövő év elején hozzájutnak az uniós támogatásokhoz – derült ki az Európai Parlament közleményéből.

A Parlament a Következő nemzedék EU  nevet viselő helyreállítási alap kifizetéseivel kapcsolatban elérte, hogy a három intézmény (a Parlament, a Tanács és a Bizottság) rendszeres találkozókon mérje fel az Uniós szerződés 122. cikke alapján tett kifizetések felhasználását. A járvány által súlyosan lelassított gazdaság újraindítását szolgáló, a rendes uniós költségvetésen kívülről származó, kivételes forrásokat átlátható módon kell elkölteni, és a Parlament a Tanáccsal együtt a korábban lefektetett tervektől való bármilyen eltérést ellenőrizni fog.

A költségvetés és a Következő nemzedék EU program teljes összegének legalább 30 százalékát az éghajlatváltozással kapcsolatos célokra kell fordítani.  A költségvetés  másik átfogó prioritása ezentúl a nemek közötti egyenlőség biztosítása lesz, amelyet a programok nemekre gyakorolt hatásának előzetes felmérésével és nyomon követésével valósítanak meg – zárul a közlemény.

 

Egy hét alatt csaknem 140 ezren kapták meg az új típusú koronavírus elleni oltást az Egyesült Királyságban – közölte  a brit oltási program irányításáért felelős államtitkár. Nadhim Zahawi a Twitteren közzétett összesítésében „igazán jó indulásnak” nevezte a múlt kedden kezdődött oltási kampány első hetét.  Közölte: Angliában eddig 108 ezer, Walesben 7897, Észak-Írországban négyezer, Skóciában 18 ezer embernek adták be a vakcinát, vagyis egy hét alatt 137 897-en részesültek koronavírus-oltásban. Az Egyesült Királyságban a Pfizer és a BioNTech vállalatok közösen kidolgozott vakcinájával kezdődött az oltási program.

 

Több európai ország újrakezdte az elutasított afgán menedékkérők hazatoloncolását, amit a koronavírus-világjárvány miatt kellett felfüggeszteniük – közölték névtelenül nyilatkozó afgán tisztségviselők, akik szerint szerda reggel tizenegy embert szállítottak vissza Ausztriából és Bulgáriából Kabulba. Az elmúlt hónapokban az európai országok a járvány miatt leállították a kitoloncolásokat, de a dpa hírügynökség szerint már Németország, Ausztria, Svédország, Magyarország és Bulgária is tett lépéseket azon afgán állampolgárok hazaszállítására, akiknek a menedékkérelmét a hatóságok elutasították.

Korlátozásokkal és zarándokok nélkül a szentföldi karácsony is más lesz Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka szerint, aki a járványhelyzetnek a közel-keleti keresztényeket érintő következményeiről beszélt.  Pierbattista Pizzaballa elmondta, a karácsony Betlehem városában is más lesz, hiszen a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedésekkel elmarad a hagyományos ünneplés, a hívők korlátozott számban vehetnek majd részt a misén, amelyen nem lesznek jelen az izraeli és a palesztin hatóságok képviselői, valamint hiányozni fognak az idén távolmaradt zarándokok is. Hangsúlyozta, egyedül a december 24-i éjféli mise időpontját nem változtatják meg. Ferenc pápa szenteste a megszokottnál két órával korábban mutatja be a misét a Szent Péter-bazilikában a járvány miatti esti kijárási tilalomhoz igazodva.

 

 

                                    A Jiszrael Bejtenu vezetője Avigdor Liberman, levélben szolította fel a vezető ellenzéki politikusokat, hogy a jövő évi választásokra, Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártjával szemben hozzanak létre egy új blokkot. Liberman ajánlatot tett a jelenlegi ellenzéki blokk vezetőjének Jáir Lapidnak [Jesh Atid-Telem], a miniszterelnök korábbi szövetségesének, Naftali Bennettnek [Jamina] és a Likudból kivált Gideon Szá’árnak [Új remény]. Az új – vélhetően technikai blokk, célja Netanjahu pártja, a Likud és hosszú távon ultraortodox szövetségeseinek sarokba szorítása a következő választásokon. Liberman a három pártelnöknek írt levelében továbbította javaslatát, ami szerinte nem arra terjedt ki, hogy az ellenzéki pártok a Jiszrael Bejtenu frakciójával közös listán induljanak, hanem egy mechanizmus kidolgozását indítványozza a blokkot vezető és miniszterelnök-jelölt kijelölésére valamint a parlamenti képviselők lehetséges összesített listája sorrendjének kidolgozására.

 

Gazdaság:

 

A BMW debreceni üzeme lesz a kulcspontja a német autógyártó társaság elektromobilitásra épülő stratégiájának – mondta Szijjártó Péter Münchenben, a vállalat vezetőivel folytatott megbeszélése után. A miniszter a Facebook-oldalán közvetített online sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a BMW döntése „fantasztikusan jó hír, hiszen azt mutatja, hogy Magyarország a tradicionális autóipari korszakot követően az elektromos autózásra épülő korszakban is a világ vezetői közé fog tartozni”. Szijjártó Péter rámutatott, hogy a BMW ugyan eddig is gyártott már elektromos autókat, de külön kifejleszt egy platformot, amelyre kizárólag elektromos meghajtású modellek épülnek majd, és ezeket a modelleket Debrecenben fogják gyártani. Beszámolt arról, hogy az üzem építésének előkészítése a tervezett menetrend szerint halad. A terület a vállalat tulajdonába került, a kormány által vállalt infrastrukturális fejlesztések befejeződtek, és minden készen áll arra, hogy megkezdődjön először a belső infrastruktúra kiépítése, majd a gyár felépítése.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön is egész nap megmarad a szürke rétegfelhőzet okozta borongós, nyirkos időjárás. Hajnalban, reggel többfelé lehet talaj közelében erősebb párásság, köd, ami napközben többnyire felszáll, de helyenként tartósabban megmaradhat. Szitálás bárhol, bármikor előfordulhat, jelentős mennyiségű csapadék azonban nem várható. A légmozgás jellemzően gyenge marad. Éjszaka sem érkezik változás: borult, nyirkos időben elszórtan lehet szitálás. Ködfoltok sűrűsödhetnek.

A hőmérséklet jellemző átlaga  csütörtök reggel -1 – +4,  csütörtök délután +2 – +5,  péntek reggel -1 – +3 fok körül alakul.