Demeter Szilárd  miniszteri biztos szombaton megjelent publicisztikája kapcsán.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.12.01.-reggelén 

Az örökölt nyugati-európai gazdasági versenyelőny csökken, mert Közép-Európa felzárkózik, és a 2020-as évek végére beáll az egyenlő versenyhelyzet, „addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a német szociáldemokrata párt volt elnökének címzett válaszában. Hozzátette: Martin Schulz éveken át támadta Magyarországot, mert megvédi határait, és nem fogad be bevándorlókat. „Pedig a két dolog közötti összefüggés nyilvánvaló” – jegyezte meg. Orbán Viktor levélben arra reagált, hogy Martin Schulz a Deutschlandfunk rádióban a sajtó elnyomásával, antiszemitizmussal és haszonleséssel vádolta Magyarországot. „Schulz és sok más német is úgy tesz, mintha ők pénzt adnának a szegényebb országoknak, és nettó befizetők lennének. Pedig éppen fordítva igaz: ők az egységes piacnak nevezett európai gazdasági rendszer nettó haszonélvezői. Az egységes piacon megtermelt profitjuk egy részét adják vissza a többi tagállamnak az Európai Unió költségvetésén keresztül, aminek nagyobbik része ismét náluk szokott kikötni” – közölte.

A legnagyobb magyarországi zsidó szervezet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség (Mazshisz) felháborodását fejezte ki Demeter Szilárd  miniszteri biztos szombaton megjelent publicisztikája kapcsán.  Anitszemitának minősülő írásában  a magyar kulturális élet egyik legbefolyásosabb állami irányítójaként számon tartott  Demeter gázkamrának nevezi Európát és Hitlerhez hasonlítja Soros Györgyöt.

Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt jelentette ki közleményében a  Mazsihisz.

Az izraeli nagykövetség a Twitteren reagált, mondván: elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célból történő felhasználását, illetve az azzal való visszaélését – úgy ahogy azt a szombaton megjelent véleménycikk tette. A nagykövetség szerint elfogadhatatlan, hogy az emberiség történetének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit bárki összekösse bármilyen kortárs vitával.

Borzalmasnak nevezte Demeter szavait az American Jewish Committee (AJC) közép-európai szervezete, szintén a Twitteren. Mint fogalmaztak, szót kell emelni az ilyen történelmi tudatlansággal és a holokauszt lekicsinylésével szemben.

 

Demeter írása a parlament tegnapi ülésén is éles vitát váltott ki az ellenzéki pártok részéről. Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott, „várjuk a tájékoztatást arról, hogy Demeter Szilárd lemondásáról miért nem tett bejelentést”. Harangozó Tamás az MSZP nevében szintén azt kérdezte, hogy Demeter Szilárd meddig marad még a posztján, Csárdi Antal, az LMP képviselője pedig kifejezetten a PIM-főigazgató távozását követelte.  Varga Mihály  miniszterelnök-helyettes reakciójában rámutatott, hogy Demeter Szilárd visszavonta az írását. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: „Demeter Szilárd visszavonta az írását, sőt, a Facebook-oldalát is törölte. Azt írta, hogy amit írt, az sértheti az áldozatok emlékét, tehát elismerte a hibáját”. Varga Mihály hozzátette: „Egyébként itt is megjegyzem, hogy a baloldal itt is kettős mércével mér, hiszen amikor az egyik baloldali képviselő, polgármester azt mondta, hogy megérdemelten volt az év embere Adolf Hitler, akkor önök semmilyen konkrét lépést nem tettek, és most legutóbb Bíró László esetében is mintha kettős mérce működött volna.”

 

A Demokratikus Koalíció ismét lemondásra szólította fel Kásler Miklóst, az emberi erőforrások egészségügyért is felelős miniszterét. Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője arra hivatkozott, hogy a miniszter egy múlt heti, a Facebook-oldalán közzétett videóban a lakosság fegyelmezetlenségét okolta a kialakult járványhelyzet miatt. A felvételen Kásler Miklós arról beszélt, hogy a kormány mindig a koronavírus-fertőzés állapotának megfelelő rugalmas intézkedéseket hozott, amiknek „egyetlen egy kritikus pontja volt”, hogy be kellett azokat tartani. „Ez nagyon sok esetben sikerült, de sajnálatos módon a fegyelmezetlenség miatt nagyon sok esetben nem sikerült” – közölte a miniszter.  Varga Zoltán szerint Kásler Miklós ezzel azt akarja „beadagolni egy ország népének”, hogy nem a kormány a felelős a járvány elszabadulásáért, hanem az emberek a hibásak. A képviselő azt mondta, ha a miniszter még mindig nem tudja, hol hibázott és miért vonták el a hatásköreit, akkor inkább adja be a lemondását és „menjen el kapálni, tegye végre hasznossá magát”.

 

Külföld:

Biztonságos és ellenőrzött külső határokra van szükség a schengeni térségben – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Schengen Fórumon, amelynek keretében az EU-tagállamok belügyminiszterei az övezeten belüli szorosabb együttműködés lehetőségeiről tanácskoztak. Ursula von der Leyen a fórumot megnyitó beszédében azt mondta: mivel az térségnek nincsenek belső határai, ezért a külső határok fokozott ellenőrzésére van szükség, amely az uniós és az unión kívüli országok állampolgáraira egyaránt vonatkozna. Fontosak – tette hozzá – az olyan jó uniós gyakorlatok, amelyek elősegítik az EU-ba illegálisan érkezők kiszűrését. Rámutatott továbbá, hogy nemcsak a külső határokon kell fokozottabban ellenőrizni, de a schengeni térségen belül is garantálni kell az állampolgárok biztonságát, amelyhez a tagállami rendőrségek és az Europol, az unió bűnüldöző hatóságának szoros együttműködésére van szükség.

 

Nem korlátozzák a román polgárok választási szabadságát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, a vesztegzár alá vont települések lakói is akadálytalanul leadhatják voksukat a parlamenti választásokon – jelentette ki Klaus Iohannis államfő. Az elnök a bukaresti egyetemi kórházban tett látogatása alkalmával rögtönzött sajtóértekezletén azt mondta: a szeptemberi önkormányzati választásokon sem fertőződött meg senki azért, mert szavazott. Az esetszámok utólagos növekedése szerinte a járvány második hullámának és az óvintézkedések be nem tartásának tulajdonítható. Iohannis azt ígérte: semmilyen fertőzési kockázat nem fenyegeti azokat, akik vasárnap elmennek szavazni, és nem fogja semmilyen hátrányos megkülönböztetés érni azoknak a településeknek a lakóit, amelyeken a járványhelyzet miatt vesztegzárat rendeltek el a hatóságok, mindenütt azonos, és egészségügyi szempontból biztonságos feltételek várják a választókat a szavazókörökben.

 

Újabb, hozzávetőleg 8 milliárd eurós gazdasági csomagot fogadott el az olasz kormány a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai által különösen érintett cégek és magánszemélyek támogatása érdekében. Ezen intézkedések keretében a kabinet több hónappal kiterjeszti az adófizetési kötelezettségek teljesítési határidejét a kisvállalkozások és az önálló vállalkozók számára. Emellett például egyszeri 1000 eurós támogatást kapnak a válság sújtotta turisztikai, művészeti, színházi, sport és fürdőszektorban dolgozók. Az új gazdasági csomag kevesebb mint két héttel követi az előzőt, amelynek keretében mintegy 10 milliárd eurót fordítottak a vállalatok megsegítésére, illetve a rászorulók élelmezésére.

 

Donald Trump távozóban lévő amerikai elnök vezető tanácsadója és veje, Jared Kushner az elkövetkező napokban Szaúd-Arábiába és Katarba utazik, és tesz egy utolsó kísérletet az Öböl-országok közötti vita rendezésére – közölte a Walla híroldal. A Szaúd-Arábia és Katar közötti ellentétek elsimítása visszahozná a stabilitás érzetét az öbölbe, mielőtt január 20-án Joe Biden átveszi az elnökséget Trumptól – írja a portál. 2017 júniusában Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és más szunnita államok megszakították a kapcsolatot Katarral, és lezárták a katari repülőgépek és hajók előtt a légtérüket és tengeri útvonalaikat. Azt állították, hogy döntésük Katar terrorcsoportok iránti támogatásán és az Iránnal fenntartott kapcsolatain alapult. Kushner találkozni fog  a  szaúdi trónörökössel és a katari emírrel – nyilatkozták amerikai tisztviselők. 

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Likud-frakcióülés elején bejelentette, hogy pártja nem fogja megszavazni a Kneszet feloszlatására irányuló törvényjavaslatot szerdán. „Szerdán az ellenzék megpróbálja felesleges választásokba húzni Izrael Államot. A Likud a választások ellen és az egység mellett fog szavazni” – jelentette ki a miniszterelnök. „Az egységért, hogy minden izraeli állampolgárhoz eljuttassuk az oltásokat; hogy tovább folytathassuk a COVID-19 elleni küzdelmet; hogy több pénzügyi segítséget nyújthassunk a vállalkozásoknak, az önálló vállalkozóknak, az állampolgároknak. Az egységért, hogy továbbra is fenntartsuk a biztonságot és további békeszerződéseket tudjunk aláírni.” „Ezek a küldetéseink, és együtt kell elvégeznünk őket” – hangsúlyozta Netanjahu. „Izrael polgárainak olyan kormányra van szükségük, amely nem a választásokért, nem a politikáért, hanem értük – kivétel nélkül – Izrael összes polgára érdekében dolgozik. Az egységért.”

 

Gazdaság:

 

Magyarország finanszírozása nemcsak az idei évre, hanem a következő évekre is biztosított, elegendő forrás áll rendelkezésre az ország működtetésére, a járvány elleni védekezésre és a gazdaság újraindítását szolgáló programok finanszírozására – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén. A tárcavezető kiemelte: a kormány ebben a válsághelyzetben sem megszorításokkal és adóemelésekkel él, ehelyett az adócsökkentés, a családok támogatásának növelése, a vállalkozások és a beruházások erősítése a célja. Jelentősen nő az orvosok bére és kibővítik az otthonteremtési programot is – tette hozzá. Közölte: azt szeretnék, hogy mire megérkezik a vakcina és újraindul a világgazdaság, a magyar vállalkozások növekedésre kész, versenyképes állapotban legyenek. A magyar államháztartás az ehhez szükséges forrásokat biztosítja. Minden remény megvan arra, hogy ismét eredményesen leküzdjük a válságot, ahogy tavasszal és 2010-ben is történt – jelentette ki Varga Mihály.

 

Időjárás:

 

Kedden délelőtt a szürke, rétegfelhős hideg időjárás a valószínűbb szerte az országban. Elvétve lehet hószállingózás, szitálás, ónos szitálás, de jelentős mennyiségű csapadék nem hullik.

A déli, kora délutáni órákban vékonyodhat, zsugorodhat a rétegfelhőzet, kis körzetekben, nagyobb eséllyel a nyugati és déli országrészben lehet bujkáló, szűrt napsütés.

Éjszaka párás, ködfoltos, fagyos idő következik, itt-ott szitálással, hószállingózással.

A hőmérséklet jellemző átlaga  kedd reggel 3 – 0,  kedd délután -1 – +4,  szerda reggel -4 – 0,

szerda délután +1 – +5 fok körül alakul.