Ilyen jelentések nem születhetnének meg az alapszerződések módosítása nélkül 

Ilyen jelentések nem születhetnének meg az alapszerződések módosítása nélkül 

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európai Uniót érintő problémákról, a Vera Jourovával lefolytatott megbeszélésről beszélt.

A képviselő beszámolt arról a megbeszélésről, amelyet a magyar Országgyűlés illetékes bizottsága folytatott Vera Jourovával az Európai Bizottság biztosával. A megbeszélésen az EB jogállamisági jelentéséről volt szó, mint hozzátette, politikusként és nemzetközi jogászként a személyes tapasztalatai szerint nagyon veszélyes dolog egy jogállamisági jelentést ilyen gyorsan összecsapni, ami nem veszi figyelembe egy adott tagállam jogi intézményrendszerét, jogkultúráját. A jelentés nem tartalmaz egységes kritériumokat, ezért teljesen átpolitizálta a kérdést, teljesen látszik a kettős mérce. A politikus elmondta, amikor erre hívta fel a biztos figyelmét, akkor ő válaszában annyit mondott, túl kell lépni a szoros jogi, kereteken. Juhász Hajnalka megjegyezte, képtelenség, hogy ilyet mondjon egy olyan politikus, aki éppen a jogállamisági ügyekért felel. A magyar képviselő elmondta a megbeszélésen is, hogy miként fordulhat elő, hogy például Magyarország esetében az EB hivatkozik az OLAF-ra, de ezt nem teszi meg a többi tagállam esetében. A képviselő kijelentette, egy ilyen vizsgálat során meg kellene nézni, milyen egy ország igazságszolgáltatási intézményrendszere, Dániában például az igazságügyi miniszternek van joga speciális esetekben az ügyészség utasítására. Ezért is kérdés az, mi is az az objektív mérce, aminek alapján a jogállamisági jelentéseket elkészítik.

Juhász Hajnalka ezt a beszélgetést a süketek párbeszédéhez hasonlította, mint hozzátette a biztos asszony úgy véli, ezzel a jelentéssel meg lehet szorítani a tagállamokat, ám a magyar politikus szerint ilyen jelentések nem születhetnének meg az alapszerződések módosítása nélkül. A politikus szerint nem is nagyon figyeltek a magyar érvekre, sőt, a magyar kormány rendes éves jelentésének az érveit sem építették be a jogállamisági anyagba az EB emberei. Juhász Hajnalka szerint ez az egész egy olyan politikai zsarolás alapja lehet, ami kapcsolódik az uniós állam- és kormányfők nyári megállapodásához, amit nagyon nehezen hoztak létre.

A magyar miniszterelnök jelezte, a magyar kormány élni kíván a vétójogával, amíg ki nem kerül a megállapodásból a jogállamisági klauzula, amiről még nyáron szó sem volt, az nem volt része annak, amit az állam- és kormányfők aláírtak. Most az Európai Parlament igyekszik ezt a megállapodást aláírni. Arról nem beszélve, hogy az EB-nek nincs leírt joga arra, hogy tagállamokkal szemben folytasson jogállamisági vizsgálatot, ám, ezt lefolytatják, ezzel aláásva az uniós intézményrendszerekbe vetett bizalmat.

Juhász Hajnalka elmondta, a vétóval a magyar kormány behúzta a féket az EU hétéves költségvetése, valamint a helyreállítási csomag kapcsán, most az a kérdés, hogy miként lehet az Európai Parlament nyomását visszahúzni, ez most a német EU elnökség legnagyobb feladata, már csak azért is, mert a közösség déli államainak nagy szüksége van a támogatásra. A magyar kormány már többször is jelezte kompromisszumkészségét, amikor nem szívesen, de a déli államok iránti szolidaritásból hozzájárult a helyreállítási alap feltételeihez, de az biztos, a jogállamisági zsarolásra nemet mond.

A szlovén miniszterelnök szerint újabb tagország hagyhatja el az EU-t, a képviselő szerint egy világjárvány idején nem szerencsés ilyenekről beszélni, ahogy ebben az esetben a jogállamiságról sem kéne. Ennek ellenére az EB a tagállami jogosítványokat akarja csökkenteni, erre mondott nemet most a magyar miniszterelnök. Hozzátette, abban lehet bízni, hogy nem követi Nagy-Britanniát más ország, hiszen a közösségre mindenkinek szüksége van. Bár az is igaz, hogy az Európa Tanácsban is megjelent a járvány elleni védekezés és a jogállamisági kérdés összemosása.