Ha ma nem lennének tartalékosok, akkor a Magyar Honvédség nem tudna a járvány ellen ilyen magas szinten védekezni 

Ha ma nem lennének tartalékosok, akkor a Magyar Honvédség nem tudna a járvány ellen ilyen magas szinten védekezni 

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Magyar Honvédség, az önkéntes tartalékosok kiemelt szerepéről beszélt.

A Magyar Honvédség a koronavírus-járvány első hullámában hirdette meg programját, amelynek keretében speciális önkéntes tartalékosokat képeztek ki. A lehetőséget – többek között – azoknak hirdették meg, akik a járvány gazdasági hatásainak következtében elvesztették a munkájukat. A kormány megérezve a negatív hatásokat, egy munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programot indított el, ebben kapott kiemelt szerepet a honvédség, de nem csak az önkéntes tartalékos kiképzésben, de olyan helyzetekben is, amikor a kiemelt cégek élére parancsnokok kerültek. A tartalékosoknak meghirdetett program több fázisban indult el – jegyezte meg Németh Szilárd, azt javasolta a Magyar Honvédség, hogy az érdeklődők próbálják ki a katonaságot, a hathónapos kiképzést, amely idő alatt az emberek fizetést, ellátást is kapnak, a végén pedig katonai esküt tesznek, akik szeretnék, még további hat hónappal meghosszabbíthatják a kiképzést. A tz6eljes programot közel félezer ember vállalta el, köztük vannak olyanok is, akik a kiképzés után úgy döntenek, nem mennek vissza a polgári életbe, megmaradnak a honvédség kötelékében. Az államtitkár hozzátette, nem kell megállni az önkéntes tartalékos pályánál, akinek a kora, az egészségi állapota megengedi, annak van lehetősége, hogy az altiszti, de a tiszképzésben is továbbtanulhasson. A politikus elmondta, a mostani kormány teremtette meg a katonai életpályát, ahova több irányból lehet bekerülni, ezek közül az egyik legsikeresebb a területvédelmi önkéntes tartalékos rendszer, amit majd nyolc évvel ezelőtt indított el a kormányzat, ebben több mint tízezren vesznek részt jelenleg. Ez a szám azért is kiemelten kezelendő – fűzte hozzá, mert ha ma nem lennének tartalékosok, akkor a Magyar Honvédség nem tudna a járvány ellen ilyen magas szinten védekezni, ezzel is megmutatva, a katonákra a békeidőben is hatalmas szükség van. Németh Szilárd kijelentette, ez a módszer teljesen más, mint ami 2010 előtt történt, amikor az akkori vezetés megszüntette a tartalékos rendszert, bezáratta a laktanyákat, megszüntette a katonaegészségügyi rendszert, megszüntette a fegyvergyártást, eladta a fegyvereket. Pedig akkor is le volt rögzítve, a Magyar Honvédségnek nem csak az ország területi integritásának a védelme a feladata, hanem helyet kell álljon a katasztrófák elleni védekezésben, ahogy teszik ezt most a koronavírus-járvány idején, amikor az élet minden területén megtalálhatók. Ezek közé kell sorolni a kórházparancsnoki rendszert, amikor is a kórházak élére katonák kerültek, hogy az orvosi vezetés válláról sok terhet levegyenek, átvéve logisztikai, készletgazdálkodási feladatokat és sok minden mást. Több mint hatvan kórházban vannak parancsnokok, de a legújabb rendelet értelmében honvédek működnek közre a kórházakban, segítve a betegirányítást, mellette sok más feladatot is ellátnak.

Németh Szilárd kiemelte, mindezek mellett zajlik a Magyar Honvédség fejlesztése, már megérkezett az új német tankok első szállítmánya, a tárolásukra alkalmas terület is megépült már, a katonák nagy örömmel vették, hogy új, modern fegyverek érkeztek meg. Mellette beindul a hazai fegyvergyártás is, várhatóan már 2023-ban.