A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.05. reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.05. reggelén 

                                    A járvány elleni védekezés új szakaszába léptünk; fokozatosan indulnak újra az egészségügyi ellátások – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: a járvány folytatódik, ami fokozott óvatosságot, szoros adatkövetést követel, ezért változott a járvánnyal kapcsolatos információk közlése a koronavirus.gov.hu oldalon. Az összes fertőzött számán túl közlik az aktív esetek és a gyógyultak számát területi bontásban is. Müller Cecília kiemelte azt is, hogy fokozatosan indulnak újra az egészségügyi ellátások, most még nem áll vissza a járvány előtti helyzet. Háziorvoshoz telefonon kell bejelentkezni, járóbeteg-szakrendelőbe is csak előzetes bejelentkezéssel lehet menni – ismertette.

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészet ellátás – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós kiemelte, a főszabály az, hogy a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra, óránként négy beteg ellátására lesz lehetőség, és minden beteg és vizsgálat után fertőtleníteni kell a helyiséget. A miniszter beszélt arról is, hogy mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok. Reménykeltőek mind a vérplazma-terápiás kezelések, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák – fűzte hozzá. Kásler Miklós hangsúlyozta: mindkét esetben 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el a terápiás kísérletek a megfelelő engedélyek birtokában. Emlékeztetett, vérplazma-terápiát Magyarországon először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. A múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota „konszolidálódott”, lekerült a lélegeztetőgépről, és „minden reményünk megvan arra, hogy elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat”.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) politikai nyilatkozatot terjesztett hétfőn az Országgyűlés elé az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról. A kisebbik kormánypárt szerint az egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője javaslatukat indokolva kiemelte: az egyezményben lévő ideológiai megközelítés a magyar jogrenddel és saját meggyőződésükkel is ellentétes. Rámutatott: a dokumentum elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját, és ezzel együtt „a romboló genderszemlélet” bevezetését, valamint a rá akarja erőltetni az országokra  menedékjog nemi alapon történő biztosítását. Mivel a magyar emberek már számos alkalommal kifejezték ezzel kapcsolatos véleményüket, ezért nem tudnak támogatni olyan egyezményt, amely felgyorsítja vagy könnyebbé teszi a bevándorlást Európába – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus. Kitért arra is: a parlament és a kormány által eddig meghozott döntések és jogszabályok széles körű védelmet biztosítanak az érintetteknek, ideértve a szigorú fellépést a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak ellen.

„Diákbarát”, méltányos, illetve a vártnál könnyebb feladatoknak nevezték a hétfői írásbeli magyarérettségi tételeit igazgatók, szaktanárok és vizsgázók. A vizsgákat a koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági előírások mellett tartották. A középszintű magyarérettségi első részében a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók, a szövegalkotási részben a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak az Eduline oktatási portál információi szerint. A vizsga második részében a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott, a két feladat közül a diákoknak egyet kellett választaniuk.  A diákok messzemenőkig betartották a távolságtartási szabályokat, a feladatlapok kiosztása és cseréje az előzetes terveknek megfelelően zajlott le. Többen a vizsga közben is szájmaszkot viseltek.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában a hétvégi akcióról beszélt, amit Terézvárossal közösen szerveztek meg, de szóba került a járvány elleni védekezés, valamint a politikai oldalak közti szembenállás is.

A hétvégén a kerületi közterületfelügyelők, a rendőrök és polgárőrök egy akciót hajtottak végre Erzsébetvárosban és Terézvárosban is, ahol ezekre a napokra korlátozták az átmenő forgalmat. A polgármester ennek kapcsán megemlítette, már régóta beszélnek arról, hogy ezt a forgalmat korlátozni kellene Belső-Erzsébetvárosban, ami egyébként bár hosszabb távú terv, de mindenképpen meg fog történni. A  két kerület, Teréz- és Erzsébetváros első embere döntött úgy, a két kerület belső részeinek egyes helyein kipróbálják az átmenő forgalom korlátozását. A tapasztalatok kiértékelése rövidesen megtörténik, de már az eddigi lakossági visszajelzések, különös tekintettel az érintett részek lakóira, mindenképpen pozitív volt.

Niedermüller Péter megemlítette azt is, a hétvégén ő maga a kerület költségvetésének a módosításán is dolgozott, át kell alakítani a számokat, el kell készíteni a Erzsébetváros új gazdasági tervét. Erzsébetváros a következő időszakban elsősorban a költségvetés átalakításán dolgozik, hiszen be kell foltozni egy 2.7 milliárdos hiány okozta lyukat, ez egyben egy új gazdasági és fejlesztési terv megszületését is jelenti, közben természetesen folyamatosan kell figyelni a járvány alakulását, milyen teendők lesznek a veszélyhelyzetben. Ezen túlmenően a Bischitz Johanna Humán Szolgáltatót is át kell világítani. A hiány csökkentésére nem tervezi a polgármester az önkormányzat vagyontárgyainak eladását.

 

Külföld:

Klaus Iohannis román elnök ismét megvádolta az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy olyan törvénytervezetet támogat, amely a Székelyföld autonómiájához vezet. Az államfő erről hétfőn kora délután beszélt egy televíziós nyilatkozatban, amelynek központi témája a koronavírus-járvány elleni küzdelem volt. Megjegyezte: múlt heti fellépése nyomán a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő PSD a felsőházban gyorsan megbuktatta a Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét. Hozzátette azonban, hogy a szociáldemokraták a szenátus szakbizottságaiban támogatták az RMDSZ kezdeményezését egy „párhuzamos közigazgatási törvénykönyv” létrehozására, amely – mint fogalmazott – „kötelezővé teszi a magyar nyelvet Erdély egyes területein”. Klaus Iohannis szerint az efféle törvények „Székelyföld autonómiájához vezetnek”. Az elnök kijelentette: nincs semmi baja a magyar nemzetiségű személyekkel. Sok magyart ismer, sokakkal dolgozott vagy dolgozik most is együtt, tiszteli őket. Többségüket jóravaló, szorgalmas embernek tartja, aki végzi a dolgát. Közölte, hogy a politikusokkal van baja, elsősorban a szociáldemokratákkal, akik olyan törvényalkotásba kezdtek, amely „az erdélyiek által Székelyföldnek nevezett régió” autonómiáját segíti elő. Az elnök többször is úgy fogalmazott, hogy „ez mindennek a teteje”.

Az Európai Unió tagállamaiból, a schengeni övezetből és a Nagy-Britanniából érkezőknek nem kell kéthetes karanténba vonulniuk Franciaországban a koronavírus-járvány miatt jelenleg érvényben lévő szigorú kijárási korlátozások május 11-től esedékes fokozatos feloldása után – jelezte a francia elnöki hivatal. Olivier Véran egészségügyi miniszter szombaton még azt közölte, hogy a rendkívüli állapot további kéthónapos meghosszabbítását előíró törvény rendelkezni fog a Franciaországba érkező külföldiek kötelező kéthetes karanténjának feltételeiről, de a Covid-19-et Franciaországban elkapóknak nem írja elő kötelező jelleggel a karantént, hanem a jelenlegi általános karantén fokozatos feloldása után a franciák döntésére bízza a két hétig tartó elkülönülést. Az Elysée-palota hétfőre virradóra tudatta, hogy a karantén nem vonatkozik azokra a nem fertőzött franciákra és európaiakra, akik uniós országokból, a schengeni övezetből vagy az Egyesült Királyságból érkeznek.

A Legfelsőbb Bíróság jelezte, hogy eddig nem találja meggyőzőnek azokat az érveket, amik azt állítják: jogtalan lenne Netanjahu miniszterelnöksége. Zajlik a legfelsőbb bírósági meghallgatása azoknak a petícióknak, amik Benjamin Netanjahu újabb miniszterelnökségét valamint a Kék és Fehér-Likud kormánykoalíció jogosságát vizsgálják – írja a Times of Israel. A vasárnapi hét órán át tartó meghallgatáson elsősorban arról volt szó, hogy megengedhető-e Netanjahunak, hogy annak ellenére ő vezesse a kormánykoalíciót, hogy három eljárás folyik ellene. A bíróságot úgy tűnt, nem győzték meg a petíciót benyújtók érvei – írja az izraeli lap. Hétfőn pedig elsősorban a koalíciós megegyezést vizsgálja a bíróság. A hosszas tárgyalások eredményeként létrejött rotációs kormányhoz szükséges lesz az, hogy módosításokat hajtsanak végre az alaptörvényeken. A meghallgatások során összesen nyolc petíciót tárgyal meg a bíróság. A nyolcból ötöt korrupció-ellenes civil szervezetek nyújtották be, akik azzal érvelnek, hogy Netanjahu jogtalanul akar miniszterelnök lenni, hiszen egy Knesszet tag nem lehet miniszterelnök, miközben eljárás folyik ellene.

 

Gazdaság:

Áprilisban 58 százalékkal esett vissza a magyarországi ingatlanpiac az egy évvel korábbihoz képest, mindössze 5971 ingatlan cserélt gazdát szemben a tavaly azonos időszaki 14 166-tal – közölte a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslését – közölte a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslését az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint az áprilisi adatok a társadalmi korlátozó intézkedésekkel és a gazdasági bizonytalansággal magyarázhatóak. A tranzakciók heti eloszlásából megállapították, hogy a tényleges mélypont április első két hetében következett be, amikor a visszaesés mértéke éves összehasonlításban elérte a 67 százalékot, ezt követően viszont fokozatosan kezdett magára találni az ingatlanpiac.

A Duna House adatai szerint az ingatlanpiaci kereslet hétről-hétre emelkedik, ugyanakkor jelezték: a tranzakciószám emelkedése csak akkor várható, ha a járványhelyzet nem súlyosbodik.

Arról is beszámoltak, hogy idén az első négy hónapban 40 105 adásvétel volt, míg 2019-ben a január-áprilisi időszakban 52 812.

 

Időjárás:

 

Kedden a kelet, délkelet felé átvonuló hidegfront felhőzete várhatóan már délelőtt elhagyja a nyugati és középső országrészt, mögötte szakadozott felhőzet mellett kisüt a nap, de erős, olykor viharos lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj. Elsősorban keleten hullik eső, záporeső, néhol zivatargóc, másutt csak elvétve lehet kisebb csapadékgóc. Északon több fokot hűl a levegő. A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel +6 – +10, kedd délután északon +16, délen +20, szerda reggel +1 – +5 fok körül alakul, északon, foltokban gyenge fagy is lehet.