Az emberi szervezetet nem lehet becsapni 

Az emberi szervezetet nem lehet becsapni 

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az agrárium helyzetéről, a fontos kihívásokról.

 

A politikus beszélt az agrárium helyzetéről a változó világ tükrében. Mint megemlítette, az előrejelzések szerint 2050-re a Földön 10 milliárd ember fog élni. Ezt a nagy embertömeget az egyre csökkenő termőterületnek kell ellátnia, de mindehhez még a klímaváltozást is hozzá kell számítani. Ez azt is jelenti, hogy nagyon sok feladat vár a világra, hogy körültekintően, higgadtan, az összes rendelkezésre álló tudást felhasználva feleljen meg a következő időszak nagy kihívásainak. Tiszta környezetben, egészséges élelmiszert előállítva, egészséges gyerekeket nevelve, egészséges felnőttként viselkedni és élni. Az a legjobb egészségügyi politika, ha az emberek egészségesen tudnak élni, nem betegednek meg. Mindezt csak úgy lehet elérni – tette hozzá Jakab István, ha az emberek tudatosan gondolkodva nem pazarolnak, például kímélik, vigyázzák a Föld édesvíz készletét. Különösen fontos az is, az energiagazdálkodásnál, hogy bizony a felhasznált szerves anyagokat egy idő után vissza kell adni a természetnek. Mindehhez a fejlett mezőgazdaság kell, a magyar kormány elkészítette például a Digitális Agrárstratégiát, a precíziós gazdálkodás lesz az, amelyik pontosan megtervezi, hogy hol, milyen területen, mit lehet felhasználni. Mellette ez megmutatja azt is, hogy egy adott talajtípushoz milyen növényfajtákat lehet ültetni, ami a legjobb termést adja. Magyarországon például egy hatalmas erőforrás áll rendelkezésre az ötmillió hektár termőfölddel, ezt kell a lehető legoptimálisabban használni úgy, hogy nem GMO-s növényeket telepítenek, nem adagolják túl a kemikáliákat, az édesvizet sem pazarolják feleslegesen.

Ésszel kell használni a földet, nem pedig kihasználni – mondta el a politikus, már a Biblia is megírta, miként kell tisztelni a földet, annak minden termését és ha az emberiség most visszatér ehhez a gondolkodáshoz, akkor az maga lenne a csoda. Hiszen a mai ember sokkal szívesebben avatkozik bele a természet rendjébe, ami nem jó, a jó agrárszakemberek nem a műhúsban gondolkodnak, hanem a természetes, egészséges környezetben előállított termékekre, amelyek megfelelnek a kor emberének, az életmódjának. Érdemes lenne rájuk hallgatni, hiszen a gazdák voltak azok, akik mindig védték a természete, használták azt, nem pedig kihasználták. Szerencsére már vannak jó példák, hiszen egyre terjed az ökogazdálkodás, az EU külön programokat is indít erre. Hozzátette, vannak, akik szeretnék az emberek tudatát becsapni a műhúsokkal és másokkal, ezt egy ideig lehet, de az emberi szervezetet nem lehet becsapni.

Érezni kell, a Földet óvni kell, ezt segíti a kormány több elképzelése, programja, ezért támogatják a tudományt, a fejlett mezőgazdaságot, amit tervezni lehet és kell. A különböző támogatások ahhoz a szigorú feltételhez vannak kötve, hogy a gazdák egészséges élelmiszert állítsanak elő, termeljenek meg.

Magyarország az erőforrásait igyekszik a legjobban használni, nettó exportőr lesz a tervek szerint a mezőgazdaságban, ehhez továbbra is kell a korszerűen berendezett ország, a kiváló tervezés, a tudomány. Például az öntözés fejlesztéséről a jövő héten tárgyal az Országgyűlés, mert a korszerű gazdaság, korszerű élelmiszertermelés a cél. Mellette új növények előállításán is gondolkodnak, amelyek megfelelnek a magyarországi viszonyoknak, mint például a stívia.

Mindezek mellett komoly erőfeszítéseket tesz a kormány, hogy a magyar gazdák ne menjenek el külföldre, itthon találják meg a számításaikat.