Most szerencsére a kormány egy olyan segítséget adott, aminek köszönhetően egy korszerű, XXI. századi intézmény válik a Szeretetkórházból

Most szerencsére a kormány egy olyan segítséget adott, aminek köszönhetően egy korszerű, XXI. századi intézmény válik a Szeretetkórházból

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az elmélyülés fontosságáról, az elkövetkezendő időszak feladatairól és a szervezet következetes álláspontjáról a választási kampány kapcsán.

Az elnök beszámolt arról, hogy nemrégiben ért véget Ros Hasane ünnepe, amikor is megkezdődött az 5780. év, ezt követi a Félelmetes napok, amelyek végén jön Jom Kipur, az Engesztelőnap, ami most kedd este köszönt be. A Félelmetes Napok alatt dől el, hogy a zsidó ember élete bepecsételődik-e a jövő évbe, ilyenkor nem foglalkoznak aktuálpolitikával, ez a 10 nap arra való, hogy a zsidó ember elmélyüljön, átgondolja az elmúlt év történéseit, megtervezze a következő esztendőt.

Heisler András hozzátette, az 5779-es év egyik kiemelkedő eseménye volt a Maccabi Európa Játékok volt, aminek jelentős nemzetközi hatása volt, nagyon sok elismerést kaptak a szervezők, így a Mazsihisz is, ahogy maga a játékok is. A magyar kormányt is elismerték, akár a biztonságot, akár a versenyek számára biztosított infrastruktúrát tekintve – tette hozzá a szervezet elnöke.

Heisler András hozzátette, a siker ellenére nem valószínű, hogy a közeljövőben újra Magyarországra lehet hozni a Maccabiádát. Ugyanakkor a kormány ígéretének megfelelően a Mazsihisz nagyon szeretné, ha megvalósulna a zsidó sportközpont, erről már komoly tárgyalásokat folytatnak a kormányzattal.

Ugyancsak jelentős kormánytámogatást kapott a Mazsihisz a Szeretetkórház felújítására. Heisler András szerint az intézmény jelenleg nagyon nehéz fizikai állapotok között dolgozik, ugyanakkor az ápolási színvonal nagyon magas, olyannyira, hogy tavaly elnyerték a legjobban ápoló kórház díját is. Most szerencsére a kormány egy olyan segítséget adott, aminek köszönhetően egy korszerű, XXI. századi intézmény válik a Szeretetkórházból. Ez egy hároméves fejlesztés, most kerültek sorra a pályázati kiírások, a szervezet az átláthatóságra és a szervezettségre kiemelten figyel.

Rövidesen elkészül a Rumbach utcai zsinagóga felújítása is, az intézmény többfunkciós lesz, azaz megtalálható egy szakrális tér, ahol majd lehet imádkozni, de található majd ott egy kulturális tér is, valamint lesz majd egy kiállítás és egy közösségi tér is az épületben.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a Mazsihisz arról, hogy egy rádióműsorban arról zajlott beszélgetés, hogy a különböző zsidó felekezeteknek mennyi rabbija van, Heisler András leszögezte, ezt a vitát nevetségesnek tartja. Hozzátette, nagyon különböző rabbiképzések zajlanak, a világháború előtt csak akkor lehetett valaki rabbi, ha egyetemi diplomával rendelkezett. Ezt nem tudja felülmúlni egy pár éves jesivaképzés. Az OR-ZSE életében, amelyik a neológ rabbiképzést folytatja van egy jelentős fejlesztés, ahol komoly, jegyzett tudósok dolgoznak a különböző tanszékek vezetésében. Az egyetemet, a fejlesztési elképzeléseket a Mazsihisz ahogy eddig, úgy ezután is kiemelten támogatja – tette hozzá Heisler András. Mindezek mellett a fenntartó azt is várja, hogy az egyetem vonjon be saját forrásokat, valamint a Doktori Iskola nemzetközi képzésété is majd bővítse.

Heisler András megismételte korábbi gondolatát, a Mazsihisz más szervezetekkel, önkormányzatokkal együttműködve azon dolgozik, hogy segítse a zsidó civil szervezetek elhelyezését. Így jutott állandó játszóhelyhez a Gólem Színház. Ennek kapcsán a Mazsihisz elnöke megjegyezte, ez is azt mutatja, egy nagyon vibráló, színes élet van Budapesten.

Az önkormányzati választás kampányával kapcsolatban a Mazsihisz elnöke elmondta, a szervezet már jóval a kampány előtt kijelenttette, semmilyen pártpolitikai ügyben nem kíván véleményt nyilvánítani, abba nem kíván beleszólni, sem beleavatkozni. Hozzátette, véleménye szerint ez egy jó döntés volt, ez nem az egyházak, felekezetek dolga. Minden oda nem illő mondta aggasztja a Mazsihiszt, de ezt a társadalomnak kell elrendezni, nekik kell kirekeszteni a kirekesztő gondolatokat, személyeket.