A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A magyar állampolgárok továbbra is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba – erről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai belbiztonsági minisztérium vezetőivel. A miniszter elmondta: 36 olyan ország van a világon, amelynek állampolgárai számára nem kell vízum az Egyesült Államokba történő beutazáshoz.  Hozzátette azt is, hogy megállapodtak a vízummentesség hosszú távú fenntarthatósága érdekében szükséges magyar törvényhozási lépések listájáról, és ezeket a jövőben el is fogják végezni. Szijjártó Péter kijelentette: biztonsági kérdésekben különlegesen mély megértés jellemzi egymással szemben a két kormányzatot. Mindketten az egyik legfontosabb feladatnak tekintik a saját állampolgáraik és országuk megvédését, legfontosabb feladatnak pedig annak a jognak a fenntartását, hogy ki léphet be az országba, kikkel akarunk együtt élni. Mindkét ország jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében is, hogy meg tudja védeni a határait.

 

Már nyomtatják az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban hétfőn sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elmondta: a nyomda október 4-éig készen áll arra, hogy a jelöltek visszalépését figyelembe vegye, azaz a visszalépőket leveszik a szavazólapról és új szavazólapot nyomtatnak. Az ezt követően visszalépőket a helyi választási irodákban kell majd „lehúzni” a szavazólapról – tette hozzá. Pálffy Ilona elmondta: jelölt hiányában elmarad a polgármester-választás Balatonszepezden és Lakhegyen, három településen – Lakhegyen, Apátvarasdon és Rábaszentandráson – pedig az egyéni listás választás marad el jelöltek hiányában.

 

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul egyesítse a szociális és az egészségügyi bértáblát. Ungár Péter országgyűlési képviselő úgy ítélte meg: a kabinet becsapta a most sztrájkra készülő szociális dolgozókat, egyetlen nekik tett ígéretét sem tartotta be. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tevékenységét pedig „a sunnyogás, a semmitmondás és a semmittevés” elegyének minősítette az ügyben. Rámutatott: a szociális szektorban a diplomások 70 százalékának bére nem éri el a garantált bérminimumot, egy fejlesztőpedagógus 130 ezer forintot keres. A politikus ezért azt is követelte, hogy a szociális ágazatban mindenki kapja meg legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összeget.

 

Ha a kormány a magyar közoktatás napjáig – november 22-ig – nem teljesíti a követeléseket, akkor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) őszre tüntetést, ha „ez sem elég”, 2020 januárjára országos sztrájkot szervez – mondta a PSZ elnöke. Szabó Zsuzsa közölte, a bejelentett akciókról a szakszervezet előző napi kongresszusán döntöttek.  Kiemelte: ragaszkodnak ahhoz, hogy a tárgyalások minél előbb elinduljanak, de alapvetően nem a tüntetés, a sztrájk az elsődleges cél, hanem az, hogy ötpontos követelésük teljesüljön záros határidőn belül. Ezek között szerepel a pedagógusok, az oktatásban dolgozók bérének rendezése, a munkaterhelés csökkentése. „Elég volt, elfogyott a türelmünk, az elégedetlenség és az elkeseredettség óriási” – fogalmazott Szabó Zsuzsa, hozzátéve: egy évig tárgyaltak, de nem értek el eredményt. Ezért döntöttek úgy, hogy akciókat hirdetnek – jelezte.

 

Kiemelt társadalmi ügy, hogy a fogyatékossággal élő embereket érintő kérdésekben milyen döntések születnek, ezért a kormány kiadványban összegzi az elmúlt években ezen a területen tett lépéseit – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila hozzátette: Magyarországon félmillió ember él valamilyen fogyatékossággal, a közeli családtagokkal és a hozzátartozókkal együtt több millió embert érint az, hogy a fogyatékosságügyben milyen lépéseket tesz a kormány és az érdekvédelmi szervezetek. Hangsúlyozta: a fogyatékossággal élők számára az a leglényegesebb, hogy ne „üres, rosszul megfogalmazott együttérzést” kapjanak, hanem segítséget ahhoz, hogy önállóan élhessenek, ehhez pedig elsősorban akadálymentesítés és önálló kereset szükséges.

 

Külföld:

 

A vasárnapi ausztriai választások után valószínűleg ismét a Szabadságpárttal köt koalíciót az Osztrák Néppárt, mivel ez a két párt tenne ki legegyszerűbben kormánytöbbséget – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Hozzátette: a választói elvárás is az, hogy ismét ez a két párt kormányozzon együtt. A Szabadságpárt-Néppárt koalíciónak 30 százalékos támogatottsága van a választók körében, míg a többi lehetséges együttműködés népszerűsége elenyésző – tette hozzá.

 

London szerint az a legvalószínűbb, hogy Teherán áll a Saudi Aramco szaúdi állami olajvállalat elleni támadások mögött, az erre adandó válaszlépésekről London Washingtonnal és európai szövetségeseivel is egyeztet – jelentette ki New Yorkban az ENSZ-Közgyűlés 74. ülésszakára érkező Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson rendkívül valószínűnek nevezte Teherán szerepét a támadásokban, és hangsúlyozta: London együttműködik Washingtonnal és az európai országokkal annak érdekében, hogy csökkentsék a feszültséget a Perzsa(Arab)-öböl térségében. Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e a katonai válaszlépést, Johnson azt felelte, hogy az Egyesült Királyság egy esetleges szaúdi vagy amerikai elképzelésre válaszul át fogja gondolni, milyen módon tud a leghasznosabb lenni.   A miniszterelnök hozzátette, beszélni fog Haszan Róháni iráni elnökkel is a síita állam térségbeli szerepéről, valamint elő fogja hozni azoknak a brit-iráni kettős állampolgároknak az ügyét, akiket Iránban „törvénytelenül és igazságtalanul” tartanak őrizetben.

 

A görögországi Leszbosz menekülttábora bejelentette, hogy nem tud több embert befogadni, a sziget vezetése rendkívüli ülést hívott össze. A móriai táborból pénteken kezdték visszafordítani az embereket, akiknek nagy része Törökországból érkezett a szigetre.  A tábor igazgatósága szerint az befogadottak száma meghaladta a 12 ezret, noha Móriát eredetileg háromezer ember ellátására tervezték. Szeptemberben már több hír érkezett összecsapásokról, amelyek során a táborlakók – köztük kiskorúak – azt követelték, hogy haladéktalanul szállítsák őket Athénba. A rendőrség az oszlatás során könnygázt is bevetett.  Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök augusztus végén további családegyesítésekre tett ígéretet.

 

Erőszakos cselekmények előkészítésének gyanújával kilenc katalán szeparatistát vettek őrizetbe a hatóságok több Barcelona környéki településen – közölte a spanyol belügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint eddig tíz helyszínen tartottak házkutatást a csendőrök, amelyek során feltételezhetően robbanószerkezetek gyártására alkalmas anyagokat találtak és foglaltak le, ez azonban még szakértői megerősítésre vár. A nyomozás célja annak kiderítése, hogy mennyire voltak felkészültek esetleges támadásokra – írta a minisztérium. A gyanúsítottak a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoporthoz köthetők, amely különböző utcai mozdulásokra, tiltakozásokra készül a katalán függetlenségi vezetők elleni perben októberben várható ítélet miatt.

 

Folytatódtak a konzultációk az új kormány megalakítása kapcsán az elnöki rezidencián Rueven Rivlin elnök és a választásokon Knesszetbe bejutó pártok képviselői között. Az elnök különösen nehéz helyzetben van, mivel a múlt kedden tartott 22. Knesszet választások nem hoztak egyértelmű győzelmet sem a Benjamin Netanjahu vezette Likud, sem a Beni Gánc vezette Kék-Fehérnek. A konzultáción a 13 széket nyerő arab lista egyik frakciója, a Balad nem képviseltette magát, mert tagjai ellenezték a Gánc támogatására vonatkozó döntést, “cionista ideológiáját”, jobboldali nézetét – mely nem sokban különbözik a Likudétól -, valamint katonai múltját felhozva ellenérvként. Ezt az álláspontjukat az elnöknek benyújtott nyilatkozatukban is kifejtették, és Rivlin közölte, hogy elfogadja kérésüket, az Egyesült Lista 13 székes támogatásából levonásra kerül a Balad 3 széke. Így az ex-vezérkari főnök összesen egy képviselővel kevesebb támogatást kapott mint Netanjahu. Ha hinni lehet a média jelentéseknek, Gánc pontosan ezt akarta, mert a Kék-Fehér úgy véli, ha Netanjahu kapja meg először a kormányalakítás lehetőségét, az áprilisi kísérlethez hasonlóan valószínűleg ez alkalommal is elbukik, és a másodikként próbálkozó Gánc jobb pozícióba kerül a tárgyalásokon, mível a pártokon nagy lesz a nyomás a harmadik választások elkerülése miatt. A gond csak az, hogy állítólag Netanjahu is inkább másodikként próbálkozna.

 

Gazdaság:

 

A Századvég Gazdaságkutató 4,8 százalékra javította az idei GDP-növekedési előrejelzését, 2020-ra pedig 3,9 százalékos bővülést vár, ám megjegyzik, hogy a tartósan erős növekedésre kockázatot jelent a német gazdaság gyengélkedése, a brexit, a versenyképesség javulásának elmaradása és a gyenge forint is. A gazdaságkutató legfrissebb előrejelzésében emlékeztetett rá, hogy a magyar gazdaság a második negyedévben is dinamikusan, 4,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, miközben az ország legfontosabb külkereskedelmi partnere, Németország gazdasága stagnált. A német gazdaság gyengélkedése ugyanakkor kockázatot jelent: bár a magyar gazdaság eddig „állta a sarat”, a második negyedévben az Európai Unió tagországai közül a leggyorsabb bővülést elérve, egy hosszan tartó német lassulás később éreztetheti hatását Magyarországon is.

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, de északon helyenként szakadozottabb lehet a felhőzet. Csapadék nem várható. Délután lassan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, fokozatosan kisüt a nap. A szél napközben mérsékelt déli lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 23 fok között alakul. Késő este 13, 18 fok lesz. Kedden nem érkezik front, de reggel sokfelé felerősödhetnek az ízületi bántalmakkal élők panaszai. Nagy lesz a megfázásveszély, a kórokozók is könnyebben terjednek. A tartósan borongós vidékeken lehangoltság, fáradékonyság jelentkezhet, csökken a fizikai és a szellemi munkavégző-képesség. Délután egyre többfelé viszont kisüt a nap, ekkor javul a hő- és komfortérzet, markáns hatások nem érvényesülnek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.