Pénzügyileg is sikeres volt a Zsidó Kulturális Fesztivál

Pénzügyileg is sikeres volt a Zsidó Kulturális Fesztivál

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója beszélt a XXII. Zsidó Kulturális Fesztiválról, az Együttélés Házáról, valamint a Holokauszt túlélők második generációjának a támogatásáról.

Kunos Péter pénzügyi szempontból értékelte a XXII. Zsidó Kulturális Fesztivált, amelyet már négy éve a BZSH szervez. Az idei rendezvény különösen kockázatos volt, elsősorban a tao rendszer kivezetése miatt. Mint megjegyezte, még nem végeztek a teljes elszámolással, de az előrejelzések szerint sikerült nullára kihozni a fesztivált, sőt, talán még egy enyhe plusszal is zárhatnak. Ebben szerepe volt az állami támogatásnak, az NKA-tól és a kerületi önkormányzattól érkezett összegeknek. Szerencsére az idei fesztivál látogatószáma meghaladta az összes eddigit.

Az ügyvezető igazgató beszámolt a Rumbach utcai zsinagógáról is, amelyről megjegyezte, műszakilag készen van, az átadás-átvételi eljárás lezajlott, sikerült visszaállítani az eredeti állapotot, mindezt modern eszközökkel, betartva a műemlékvédelmi előírásokat. A projekt összköltségvetése 3.2 milliárd forint volt, ebből 2.4 milliárdot tett ki az építési szakasz. Még ami visszavan, az a tervezett múzeum kiállítását, Toronyi Zsuzsa, a Zsidó Múzeum igazgatója vezetésével, valamint a szakrális tér, kulturális rész alakítása, pontosabban olyan mértékű átalakítása, hogy akár szakrális, akár kulturális események fogadására legyen alkalmas. Kunos Péter szerint jövő év márciusában fogják teljes mértékben átadni az Együttélés Házát, minden támogatással elszámolva.

Az interjú a 2019. szeptember 20-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.