A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Alapvető elvárás, hogy szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működjenek a hazai kórházak, ezért rendet kell tenni a gazdálkodásukban – értékelt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László hangsúlyozta, a számvevőszék nem a betegellátást, hanem a kórházak pénzügyeit vizsgálja. Azt mondta, az ÁSZ – az Országgyűlés legfőbb pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerveként – azt tapasztalja, hogy sem az irányítási, sem a vezetési területen nem tartják be a törvényeket a kórházakban. A legutóbbi utóellenőrzésnél öt intézménynél állapították meg, hogy ugyan elismerték a hibáikat és megírták a kért intézkedési terveket, azokat nem hajtották végre – emlékeztetett. Kiemelte: az intézményvezetőknek több erőfeszítést kellene tenniük a kórházak törvény szerinti gazdálkodása érdekében. Több intézményben nem alkalmazták az előírt leltárokat, így elszámolhatatlan helyzet alakult ki, az ÁSZ ezért arra kéri az intézményvezetőket, hogy tartsanak rendet a kórházakban ezen a téren is – mondta Domokos László.

A magyarok többsége bízik az Európai Unióban, és nagy részük optimistán tekint az unió jövőjére – derült ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből. A magyarokat leginkább a bevándorlás és a terrorizmus aggasztja. Magyarországon a lakosok 55 százaléka bízik az EU-ban, és 68 százalék tekint pozitívan ennek jövőjére. Az uniós állampolgárok nagyobb része gondolja azt, hogy az ő szava is számít a kontinens ügyeiben, a magyarok ezzel is 55 százalékban egyetértenek, ami egyébként alacsonyabb az átlagnál. A hazaiak azzal is nagy mértékben elégedettek, ahogy a demokrácia működik az EU-ban: a felmérés szerint 63 százalék találja ezt megfelelőnek, amely ebben az esetben jelentősen magasabb az uniós átlagnál. Szintén sok, 84 százaléka a magyar válaszadóknak tartja magát európai állampolgárnak, ezzel sorban a hetedikek vagyunk. Az euró támogatottsága az összes tagországot tekintve rekordszinten áll: a megkérdezettek több mint háromnegyede nyilatkozott pozitívan a közös valutáról. Magyarországon is a többség (57 százalék) támogatja az eurót. Az, hogy mi aggasztja a magyarokat, a felmérés szerint egyértelmű: 49 százalék jelölte meg a legnagyobb problémának a bevándorlást, a második helyen 23 százalékkal a terrorizmus áll, de nem sokkal marad el ettől a klímaváltozástól való félelem: a magyar válaszadók 22 százaléka gondolja ezt a legégetőbb problémának.

Az MSZP a magyar Suzuki gyárban dolgozók érdekeinek védelme ügyében levéllel fordult a cégcsoport japán vezetőjéhez, valamint törvénymódosítást kezdeményez az Országgyűlésben – jelentette be Komjáthi Imre, a párt alelnöke és Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Komjáthi Imre elmondta: a Suzuki stratégiai partnere a kormánynak, azonban az erről szóló szerződésben nem szerepel a magyar munkavállalók érdekvédelme. Az MSZP ezért ősszel törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy stratégiai partnerséget csak olyan céggel lehessen kötni Magyarországon, amely nemcsak megtűri, hanem támogatja is a szakszervezetek létrejöttét – közölte.  Felidézte: idén februárban ugyan megalakult a Vasas szakszervezet alapszervezete a gyárban, azonban az alapító titkárt másnap biztonsági őrökkel kísérték ki a cég telephelyéről és azóta is munkaügyi per folyik az ügyében. Az MSZP alelnöke úgy vélte: az alaptörvényt és a munka törvénykönyvét is sérti, hogy a Vasas szakszervezet alelnökét azóta sem engedték be a gyárba, illetve, hogy a Suzuki vezetése elzárkózik attól, hogy a munkavállalók érdekvédelmi szervezete működhessen a cégnél.

Négy párt szinte teljesen egyforma támogatottsággal rendelkezik az ellenzéki oldalon – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készítettek. A kutatás szerint a Fidesz előnye továbbra is jelentős, a biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka támogatná a kormánypártot, 11 százalék a DK-t, míg az MSZP-nek, a Jobbiknak és a Momentumnak egyaránt 10-10 százalékos a tábora.

 

Külföld:

 

A brit Munkáspárt egyik magas rangú politikusa szerint kormányra kerülésük esetén nem akadályoznák meg a Skócia függetlenségéről tartandó újabb népszavazást. John McDonnell az edinburghi Fringe fesztiválon beszélt erről. A parlamenti ellenzék legfőbb erejét alkotó Labour árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje azt mondta, a népszavazással kapcsolatos döntéseket a skóciai parlamentre bíznák. A politikus az LBC rádiónak is beszélt az újabb népszavazás lehetőségéről. „A skóciai parlamentre és a skótokra kell bízni a döntést. Majd ők eldöntik, akarnak-e újabb referendumot. Mi nem akadályoznánk, hagynánk, hogy a skótok döntsenek. Ez a demokrácia” – fogalmazott, de elismerte, hogy a párton belül vannak más vélemények is.

 

A Donyec-medencei feszültség csökkentéséhez mindenekelőtt az kell, hogy az ukrán hadsereg beszüntesse a lakott települések lövetését, ami áldozatokat szed a békés lakosság körében – jelentette ki a Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor felhívta őt ukrán hivatali partnere, Volodimir Zelenszkij. Az orosz elnöki hivatal szerint Putyin a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy nélkülözhetetlen a konstruktív párbeszéd a Donyec-medencei konfliktus részvevői – Moszkva felfogása szerint az ukrán kormányerők és a szakadárok – között, egyebek között a minszki összekötő csoport keretei között.  Az eszmecsere folyamán „hangsúlyt kapott, hogy fontos a július 21-én életbe lépett tűzszünet szigorú tiszteletben tartása, valamint a fegyveres erőknek és az eszközöknek a demarkációs vonaltól való visszavonása”. Megerősítették a minszki megállapodások következetes végrehajtásának rendkívüli fontosságát, beleértve azt is, hogy a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok különleges státust kapjanak.

 

Politikai szövetségre lép, és közös képviselőházi, illetve szenátusi frakciót hoz létre Romániában a kormánykoalícióban részt vevő Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Romania párt – jelentette be Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke. A szenátus elnöki tisztségét is betöltő politikus szerint az új pártszövetség ily módon a harmadik legjelentősebb erővé válik a bukaresti parlamentben a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobboldali Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) után. Tariceanu szerint a két politikai alakulat küldöttségei a közeljövőben tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy kidolgozzák közös politikai programjukat és együttműködési megállapodásukat. A Facebookon közzétett bejelentés újabb jele annak, hogy szétesés fenyegeti a bukaresti PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíciót, miután a PSD nem volt hajlandó felsorakozni Tariceanu mögé, és úgy döntött, hogy Viorica Dancila pártelnök-kormányfő személyében saját jelöltet indít a novemberi elnökválasztáson.

 

Jair Bolsonaro brazil elnök kiadott egy rendeletet, amellyel – ha a parlament véglegesíti – megfosztja jövedelme egy részétől az írott sajtót.  Rendeletéről először azt mondta az elnök, hogy így akarja megbosszulni a sajtó részéről őt érő támadásokat, később viszont azt állította, hogy nincs szó bosszúról.  A rendelet felmenti a tőzsdei cégeket azon kötelezettségük alól, hogy pénzügyi eredményeiket megvásárolt reklámhelyen az írott sajtóban közöljék. A cégek által erre a célra megvásárolt reklámhelyek rendszeresen sok oldalt elfoglalnak a lapokban, és ez jelentős bevételt hoz a médiának. Ezután csak a hivatalos közlönyben és a tőzsdefelügyelet honlapján térítésmentesen kellene megjelentetniük pénzügyi eredményüket. A rendelet ideiglenes, ami azt jelenti, hogy azonnal hatályba lép, de csak akkor válik véglegessé, ha a parlament jóváhagyja.

 

Arije Deri belügyminiszter izraeli rezidens státuszt adott egy palesztin férfinak, aki 2016-ban megmentette a Mark család gyermekeit egy terrortámadás után, melyben a családfőt, Michi Mark rabbit meggyilkolták. “Mark rabbit a gyermekei szeme láttára ölték meg, és te pedig bátorságról és nagy emberségről tettél tanúbizonyságot,” mondta Deri a dokumentumok átnyújtásakor. “Segítettél a gyermekeknek, vigyáztál rájuk. Tudom, hogy magas árat fizettél érte. Miután az ügy eljutott hozzánk, úgy határoztunk, hogy megkönnyítjük az életedet, és státuszt biztosítunk számodra Izraelben. Te ide tartozol.” Mark rabbit 2016 július elsején ölték meg egy fegyveres terrortámadás során, miközben családja társaságában Hebron közelében autózott. Felesége, Chava súlyosan megsérült és két tinédzser gyermekük szintén sérüléseket szenvedett. A Hebron környéki palesztin férfi és felesége segített az életben lévő családtagoknak kiszabadulni a felfordult járműből és első segélyben részesítették őket a mentőcsapatok kiérkezéséig.

 

Gazdaság:

 

Az átlagfizetésekhez viszonyítva a leghosszabb időszakot, több mint 11 évet a cseheknek, a legkevesebbet pedig, alig négy évet, a portugáloknak kellett dolgozniuk ahhoz, hogy új, 70 négyzetméteres lakást vehessenek, Magyarországon tavaly ehhez 7,1 évnyi bruttó átlagkereset kellett – írta a Deloitte európai lakóingatlan-piaci tanulmányában. Az elemzés kiemeli: az utóbbi három évben Magyarországon nőttek a lakásárak leggyorsabban Európában. Tavaly négy országban, Magyarországon, Csehországban, Lettországban és Portugáliában volt több mint duplája a drágulási ütem az európai átlagnak. Az európai lakóingatlanok piacára vonatkozó tanulmány szerint az elemzésben vizsgált országok közül a norvég lakások a legdrágábbak, míg a városokat tekintve Párizsban kell a legtöbbet fizetni egy otthonért.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt változóan felhős lesz az ég, elszórtan számíthatunk záporra. Délután a több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, de csakkis eséllyel alakulnak ki záporok. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 16, 21 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 32 fok között alakul. Késő este 19, 25 fok lesz. Csütörtökön hidegfront érkezik. Az érzékenyebbek fejfájást, illetve izomgörcsöket tapasztalhatnak, az arra érzékenyeknél pedig nehézlégzés, rosszullét léphet fel. Egyeseknél fokozódhatnak az ízületi bántalmak, és a vérnyomás is ingadozhat. A szabadban változó komfortérzetre kell készülni, a szél is ronthatja átmenetileg a hőérzetet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.