100 éves lesz a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium

100 éves lesz a Scheiber

Kovács Bernadett, a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium igazgatója az elmúlt és a soron következő tanévről beszélt.

Az iskola vezetője elmondta, a tanévet 452 diákkal zárták, hasonló létszámmal tervezik elkezdeni a következőt is. A most következő tanévben ünnepli a hitközség iskolája fennállásának 100. évfordulóját, ami egy nagyon nagy dolog az iskola életében.

Kovács Bernadett azt is megemlítette, hogy még nem végeztek összesítést az idei végzettek eredményeiről, arról hogy kit hova vettek fel, de azt már most ki lehet jelenteni – tette hozzá, az érettségizettek közel 80 százaléka tanul majd tovább.  Ami a diákok nyelvtudását illeti, az igazgató megjegyezte, a jövő tanévtől kezdve lesz aq felsőoktatási intézményekbe a bejutás feltétele a nyelvvizsga, a scheiberesek ebből a szempontból is jól állnak, az érettségizettek 80 százaléka teljesítette az emelt szintű érettségit angolból, más nyelvből. Az iskolában hébert is oktatnak, szerencsére egyre több diák tartja ennek a nyelvnek a biztos tudását fontosnak, ez egyébként a munkaerő-piacon is hasznot hozhat nekik az angol nyelv tudása mellett. A tanulók negyedik osztálytól kezdve egésze a tizenharmadikig, az érettségiig tanulják a hébert, már van héber nyelvi versenye is az intézménynek.

Amikor 21 évvel ezelőtt a mostani épületbe költözött az iskola, akkor a fenntartó úgy döntött, ide nem csak zsidó gyerekek járhatnak, a pedagógiai programjukban is az szerepel, hogy mindenkit szívesen fogadnak, persze a zsidó családok gyermekei előnyt élveznek. Minden tanuló megtanulja az áldásokat, a fiúk az iskolában kipát viselnek, érkezzenek bármilyen közegből, a multikulturalizmus az iskola és a közösség része. Mindezek mellett figyelnek a zsidó vallási előírásokra, például a diákok kóser ételeket kapnak, sőt be sem hozhatnak kívülről semmilyen élelmiszert, ami nem kóser. Mellette az is igaz – emelte ki Kovács Bernadett, ha egy szülő a gyerekét egy zsidó iskolába íratja, akkor el kell fogadni, hogy az intézményben a zsidóság értékeit tartják szem előtt, azaz minden gyerek tanul héberül, minden diák részt vesz a judaisztika órákon, minden gyerek ott van a péntek délutáni Szombatfogadásokon, amit ráadásul már a gyerekek szerveznek meg maguknak.

Az igazgató elmondta, még van pár hely az általános iskola első osztályában, majd hozzátette, csodálatos dolog lehet egy elsősnek belépni az iskolába, de már a tanévnyitó is nagy élmény lehet, amit évről évre a Dohány utcai zsinagógában tartanak meg.