A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az Országgyűlés a héten zárja rendkívüli nyári ülésszakát. A képviselők hétfőn módosításokat hajthatnak végre a kormány jövő évi költségvetésről szóló javaslatán, majd várhatóan pénteken szavaznak annak végleges formájáról. A házelnök – parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján hétfőn önálló ülést tartanak, amely a megszokottnál hamarabb, délelőtt 11 órakor kezdődik, napirend előtti felszólalásokkal.  Az ülésnap elején két új jobbikos képviselő, Balczó Zoltán és Nunkovics Tibor teszi le esküjét, akik az európai parlamenti képviselővé választott Gyöngyösi Márton és a képviselői mandátumáról lemondó Kepli Lajos helyét veszik át az ellenzéki frakcióban. A parlament ezt követően előbb röviden tárgyal, majd határoz is a kabinet 2020-as költségvetésről szóló indítványához benyújtott módosító javaslatokról. Az Országgyűlés pénteken tartja utolsó ülését a nyári szünet előtt. A képviselők a jövő évi büdzsé mellett várhatóan ekkor fogadhatják el a 2020-as adóváltoztatásokról szóló javaslatot is, továbbá bepótolhatják a köznevelési törvénycsomag előző hétről elhalasztott zárószavazását is.

 

Az Európai Bizottságnak olyan vezetőre van szüksége, aki tiszteli a közép-európai országokat – erről a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője beszélt. Rogán Antal azt mondta, a magyar kormányt a választók azzal bízták meg, hogy állítsa meg a bevándorlást, így az európai vezetők közül nem lehetett olyan személyeket jelölni, akik egyértelmű bevándorláspártiak.   Jelezte: Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje és Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje is egyértelműen bevándorláspárti politikusok, ráadásul Manfred Weber nyilatkozataiban több alkalommal is sértően beszélt Magyarországról és a magyarokról, amikor azt mondta, nem kér a magyarok szavazataiból. A magyar politikus úgy látja, hogy Közép-Európa és benne Magyarország egyértelműen összefogott, és nem engedett olyan uniós jelölteket megválasztani, akik sértően beszéltek az egyes nemzetekről, ezért határozottan megvétózták Timmermans és Weber megválasztását.

Mégis támogatja Botka Lászlót a DK. A Demokratikus Koalíció is csatlakozott az ellenzéki pártok szegedi összefogásához. Gréczy Zsolt elmondta: nem volt felhőtlen a viszony, amikor Botka László miniszterelnök-jelölt volt, és lehet, hogy ez vetült ki a tárgyalásokra. A párt országgyűlési képviselője hozzátette: Gyurcsány Ferenc, az elmúlt napokban többször is egyeztetett a polgármesterrel és a DK helyi szervezetével és így létrejött a megállapodás.

 

Az Európai Bizottságnak olyan vezetőre van szüksége, aki tiszteli a közép-európai országokat – erről a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője beszélt. Rogán Antal azt mondta, a magyar kormányt a választók azzal bízták meg, hogy állítsa meg a bevándorlást, így az európai vezetők közül nem lehetett olyan személyeket jelölni, akik egyértelmű bevándorláspártiak.   Jelezte: Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje és Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje is egyértelműen bevándorláspárti politikusok, ráadásul Manfred Weber nyilatkozataiban több alkalommal is sértően beszélt Magyarországról és a magyarokról, amikor azt mondta, nem kér a magyarok szavazataiból. A magyar politikus úgy látja, hogy Közép-Európa és benne Magyarország egyértelműen összefogott, és nem engedett olyan uniós jelölteket megválasztani, akik sértően beszéltek az egyes nemzetekről, ezért határozottan megvétózták Timmermans és Weber megválasztását.

 

Vizi E. Szilveszter elismerte, hogy beszélt Palkovics Lászlóval arról, hogy ki kerülhet az MTA kutatóintézeteiből létrejött Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat élére, ám azt állította, a miniszter csak tanácsot kért tőle, s nem ajánlotta fel neki a posztot. Az Országgyűlés a múlt héten szavazta meg az MTA-ról szóló törvényt, amely szerint a kutatóintézetek egy olyan szervezet alá tartoznak majd, amelyben a kormánynak meghatározó befolyása van. A törvény központi eleme az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) nevű új szervezet. Ez alá tartozik mostantól az idáig az MTA irányítása alá tartozó 15 kutatóintézet és kutatóközpont, a törvény lehetővé teszi azonban ezek átszervezését, megszüntetését és új intézetek csatlakozását is.

Több ezren vettek részt az idei 24. Budapest Pride felvonuláson. A megmozduláson megjelent ellentüntetők egy csoportja is, de nem történt rendzavarás. A rendezvény résztvevői az idén a fővárosi Kossuth Lajos térről a Március 15. térre vonultak. Az idén először  kordonok nélkül zajlott a felvonulás. A megmozduláson ellenzéki pártok képviselői , 33 magyarországi diplomáciai testület és 100 hazánkban működő nagyvállalat képviselői is megjelentek.

 

Kendernay Jánost választotta meg társelnökének az LMP a rendkívüli tisztújító kongresszuson. Rajta kívül még Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő indult a posztért. Női társelnököt nem tudott választani a testület, mivel nem érkezett érvényes jelölés, így a poszt betöltőjéről hatvan napon belül kell határoznia a pártnak. Az LMP azért tartott teljes tisztújítást, mert május 26-án éjszaka a párt teljes elnöksége lemondott a rossz európai parlamenti választási eredmény miatt.

 

Külföld:

 

Az előrejelzéseknek megfelelően az ellenzéki Új Demokrácia nyerte a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választásokat Görögországban, derült ki az exit pollokból. Kiriákosz Micotákisz jobbközép pártja az exit pollok szerint 38-42 százalékot szerzett, míg Alekszisz Ciprasz eddigi miniszterelnök baloldali Sziriza pártja 26,5-31,5 százalékra számíthatott.

Az utolsó közvélemény-kutatások is jelezték, hogy a jobbközép párt 10-15 százalékpontos előnnyel győzhet. Az azonban kérdés volt, hogy egyedül is meglesz-e a többsége a 300 fős parlamentben. Az exit poll alapján meglesz, a győztes ugyanis 50 plusz helyet is kap a parlamentben, 155-167 képviselőjük lehet, míg Cipraszéknak 82.

Ugyan szeptemberben egyébként is parlamenti választásokat tartottak volna Görögországban, de Ciprasz kénytelen volt kiírni az előrehozott választásokat júliusra, miután a Sziriza a vártnál is rosszabbul szerepelt a párhuzamosan tartott EP- és helyhatósági választásokon.

A Sziriza a válságnak köszönhetően ragadhatta el a hatalmat 2015-ben egy megszorításellenes platformmal a görög politikát több évtizede meghatározó Új Demokráciától, ami azonban közel tíz százalékkal többet kapott május végén az EP-választáson, és a helyhatósági választásokon is tarolt. Ezek már előrevetítették, hogy a 2016-ban a párt élére került Micotakisz vezetésével az Új Demokrácia visszatérhet a hatalomba.

 

Ursula von der Leyen jó jelölt az Európai Bizottság élére, ám az eljárás, amely során kiválasztották, hajmeresztő volt – jelentette ki Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke. „A jövőben nem születhet több ilyen, hátsó szobákban meghozott döntés, meg kell reformálni az EU döntéshozatali rendszerét. Átláthatóvá és demokratikussá kell tenni a folyamatot” – húzta alá az ex-kancellár, aki a szeptemberi választás eredményeként ismét szeretne a bécsi kormány élére kerülni. „Az nem lehet, hogy uniós kormányfők a választás után bejelentik, hogy a győztes csúcsjelöltet nem tartják elfogadhatónak az Európai Bizottság élére” – mutatott rá Kurz, aki első sorban a szociáldemokratákat kárhoztatja azért, hogy kategorikusan elutasították Manfred Webert. Kurz méltatta von der Leyent, s reményét fejezte ki, hogy nem csak a Néppárt képviselői fognak bizalmat szavazni neki az Európai Parlamentben (EP), hanem más frakciókból is kap majd szavazatokat.

 

Partra szálltak a bevándorlók és menekültek Lampedusán a Mediterranea olasz civil szervezet hajójáról, amely Matteo Salvini belügyminiszter tiltásával dacolva kikötött az Olaszországhoz tartozó szigeten. A Mediterranea Saving Humans segélyszervezet a Twitteren közölte, hogy a több mint 40 bevándorló és menekült „végül engedélyt kapott, hogy partra szálljon és ellátásban részesüljön”. A hajót lefoglalta a rendőrség, és a kapitány ellen illegális bevándorlás elősegítése miatt eljárást indítottak.  A Sea-Eye német nonprofit szervezet szombat este közölte, hogy az Alan Kurdi nevű hajója, amely 65 bevándorlóval a fedélzetén ugyancsak Lampedusa felé tartott, irányt változtatott Málta felé. A máltai hatóságok azonban vasárnap szintén megtiltották a kikötést az Alan Kurdi számára.

 

Az izraeli miniszterelnök szerint nagyon veszélyes, hogy Irán megszegi az urándúsításra vonatkozó nemzetközi korlátozásokat. Benjámin Netanjahu ismét Teherán elleni szankciók kiszabására szólította fel Európát.  Netanjahu azután nyilatkozott, hogy Irán bejelentette, megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, illetve felkészült bármilyen szinten és bármilyen mennyiségben az urán dúsítására, válaszul az Egyesült Államok nyomására.  Washington szankciókkal próbálja a 2015-ös nemzetközi nukleáris megállapodás újratárgyalására kényszeríteni Teheránt. „Ez egy nagyon-nagyon veszélyes lépés” – mondta Netanjahu nyilvánosan a kormány ülése előtt. „Irán megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett ünnepélyes ígéretét az urándúsítás egy bizonyos szint alatt tartásáról” – mondta a kormányfő. „Felhívom barátaimat, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vezetőjét, akik aláírták ezt a megállapodást, és azt mondták, hogy megszegése esetén súlyos szankciókat szabnak ki a Biztonsági Tanács döntése alapján. Merre vannak?” – kérdezte képletesen Netanjahu.

 

Gazdaság:

 

A teljes foglalkoztatás elérése érdekében a kormány júliustól újabb négy megyére, Csongrádra, Békésre, Somogyra és Baranyára is kiterjeszti a munkaügyi hivatalok hatékonyságát növelő reformprogramot – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta: a tavaly augusztusban indított program eredményes, eddig több mint 21 ezer ember munkába állásához járult hozzá a keleti országrészben, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak száma. A miniszter hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a magas munkaerő-keresleti igényt a még meglévő munkaerő-tartalékkal, főként a közfoglalkoztatottakkal, az inaktívakkal és álláskeresőkkel töltse be.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt változóan felhős lesz az ég, néhol egy-egy zápor is kialakulhat. Délután a napsütés mellett többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, ezekből záporok is kialakulhatnak. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 12, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 26 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Hétfőn újabb front ugyan nem érkezik, de a párás időben egyesek fejfájást, illetve nehézlégzést is tapasztalhatnak. Vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. A szabadban változó komfortérzetre kell készülni, az esernyőket sem szabad otthon hagyni! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.