Rekordszámban jönnek a résztvevők a Maccabi Európa Játékokra budapestre

Rekordszámban jönnek a résztvevők a Maccabi Európa Játékokra budapestre

György Bence, a budapesti Maccabi Európa Játékok kommunikációs vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a játékok szervezésének állásáról.

György Bence beszámolt arról, hogy lezárult a jelentkezés a játékokra, a friss adatok szerint rekordszámú sportoló jön majd el, háromezren vesznek részt a különböző sportágak eseményein. Kétezer-kétszáz sportoló, ötszáz önkéntes, a többiek pedig a csapatokat kísérik el. Hozzátette, azért is kell külön kiemelni az önkénteseket is, hiszen a Maccabiáda nem csak egy sportrendezvény, hanem sok más egyéb program is csatlakozik.

Huszonnégy sportágban rendeznek versenyeket, ezek közül a labdarúgás és a futsal a legnépszerűbbek, de kiemelkedő az úszás és a vízilabda is, mellette jelentős létszámban jelentkeztek a tenisz és a golf versenyekre is. Az európai játékokon nem szoktak küzdősportoknak versenyt rendezni, ezt az izraeli világjátékokon rendezik meg, de lesz azért egy karate bemutató, Steck Laura főszereplésével, aki két évvel ezelőtt megnyerte a Maccabi Világjátékot a sportágában.

Magyarországot 214 sportoló képviseli 15 sportágban, a legfiatalabb induló 13, míg a legidősebb 81 éves.

A Maccabi Európa Játékok kulturális kísérőprogramjai is alakulnak, ezeket még nem kívánják meghirdetni, de az már biztos, hogy minden egyes nap lesznek események az Orcy-kertben, a Ludovika Campuson.

Ez egy igazi közösségi rendezvény, amelyik valóban alkalmat teremthet az egymás mellett élés megmutatására, már csak azért is, mert a Maccabi Játékokon zsidó sportolók vehe3tnek részt, de az önkéntesek között nagyon nagy számban vannak nem zsidók is. Mellette a verseny szervezői egy kampányt indítanak el ezen a héten, amelyet kifejezetten a nem zsidó médiában tesznek közzé. Lesznek újsághirdetések, plakátok, de később az egyik nagy épületet is bevonják a Maccabi Játékok üzenetével. Mindennek az a célja – tette hozzá a kommunikációs vezető, hogy a sport- és kulturális kínálatot nézve nagyon sok nem zsidó is eljön az eseményekre.

Már elindult a jegyek értékesítése, már látható, hogy sokan bejelentkeztek, vásároltak, az már biztos, szurkolók is nagy tömegben érkeznek a világ számos pontjáról.

Az is várható, hogy a hazai média is érdeklődik a rendezvény iránt, az biztos, hogy a verseny megnyitója, záróünnepsége, a jelesebb sportesemények, eredmények biztosan bekerülnek a hírcsatornákba.

A magyar sportolók esélyeit illetően György Bence elmondta, erős a magyar kosárcsapat, a vízilabdázók, az úszók, de más sportágakban is a dobogóra érhetnek.