Folyamatosan közeledik Magyarország a fejlett országokhoz

Folyamatosan közeledik Magyarország a fejlett országokhoz

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a család- és gazdaságvédelmi akciótervekről, a jövő évi költségvetésről, de természetesen szóba került az őszi helyhatósági választás is.

Hollik István beszámolt arról, hogy a kormány benyújtotta az ország költségvetését az Országgyűlésnek, ebben szerepelnek azok a célok, amiket kitűztek maguk elé. Ezek közül az egyik a családok, a gyermekvállalás támogatása, azaz mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyermeket nevelő családokat támogatni tudják. Hozzátette, a jövő évi költségvetésben dupla annyi összeggel támogatják a családokat, mint 2010-ben, GDP arányosan a források majdnem öt százalékát fordítják családtámogatásra, ez azt is jelenti, hogy Magyarország többet fordít erre, mint az Európai Unió legtöbb tagállama. A másik szintén fontos cél – mondta el a kormányszóvivő, hogy a már elért gazdasági eredményeket meg kell védeni. Nagyon sok új munkahely létesült az elmúlt nyolc évben, a magyar vállalkozások jól teljesítenek, ahogy a magyar gazdaság is. Ugyanakkor az is látható, hogy a külső környezet romlik, ezért kell megvédeni a magyar eredményeket. A gazdaság szereplőit ösztönözni kell további munkavállalók felvételére, a piacbővítő intézkedésekre, illetve segíteni kell nekik az adók csökkentésével és egyszerűsítésével is. Ezeket is tartalmazza a gazdaságvédelmi akcióterv, ami persze szerepel a költségvetésben. Az akciótervhez szükséges törvényjavaslatokat pedig ezen a héten nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek, hogy részévé válhassanak a költségvetésnek, így jövő év elejétől életbe is léphetnek. Ám vannak olyan javaslatai is a gazdaságvédelmi akciótervnek, amit már idén júliusban elfogadhat az Parlament, amihez a Fidesz-KDNP a többséget biztosítja, ami egyes adóterhek csökkentését irányozza elő, mint a szociális hozzájárulási adó.

A családvédelmi akciótervvel kapcsolatos felvetésre, mely szerint lesz-e elegendő egészségügyi, pedagógiai intézmény, ellátás a majdan megszületendő és várt gyermekeknek, a politikus azt felelte, a terv megpróbálja orvosolni a most meglevő hiányosságokat is, így emelni akarják a bölcsődei férőhelyek számát. A kormány tervei szerint 2022-re annyi bölcsődei férőhely lesz, mint amennyire a családoknak szüksége lesz. Ahogy cseperednek majd ezek a gyerekek, úgy óvodai, iskolai férőhelyekre is szükség van, amelyek rendelkezésre állnak. Az egészségügyi ellátást illetően azt emelte ki Hollik István, a kormány béremelési programjai, amelyek az egészségügyben elindítottak, folytatódni fognak, így a remények szerint lesz elegendő gyerekorvos, védőnő. A jövő évi költségvetés például tartalmaz egy jelentős bérnövekedési alapot, százmilliárd forintról van szó, ez segíti a kormány megállapodásait az összes ágazati szereplővel, így mindenki bére növekedik.

A képviselő szerint, ha megnézik, hol tartott az ország 2010-ben és hol tart most, akkor lehet bizakodni a jövőt illetően, hiszen kilenc évvel ezelőtt egy hét esztendős szakmai gyakorlattal rendelkező orvos bruttó háromszázezer forintot keresett, ma már pedig hétszázezret. Természetesen nem fog a kormány megállni ebben a tekintetben sem, hiszen a célok még messze vannak, hiszen azt tűzte ki a kabinet, hogy 2030-ra Magyarország legyen az első öt olyan uniós tagállamban, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni. Mind a gazdaságvédelmi akcióterv, mind a költségvetés abból a szempontból készült, hogy az ország sokkal gyorsabban fejlődik, mint az EU-s átlag, azaz folyamatosan közeledik Magyarország a fejlett országokhoz, a cél pedig az, hogy fenn is maradjon. 2019 első negyedévében a magyar gazdaság fejlődött a legjobban az európai közösségen belül, ezt szeretné a kormány fenntartani az idén és jövőre, majd utána is. Még soha nem volt ilyen alacsony a költségvetés hiánycélja, van egy tartalék is, ez azt jelenti, hogy 2020 lehet az első olyan év, amikor a költségvetésnek ne legyen hiánya.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e az, hogy Magyarország nem hívta le azt az uniós forrást, amit a vastagbélrák szűrésére biztosított a közösség, Hollik István azt válaszolta, minden uniós forrás, ami az ország rendelkezésére állt, amit kiküzdött a kormány, azokat mind lehívták. Ugyanakkor azt is hozzátette, a 2020-as költségvetés úgy számol, az egészségügyre is lényegesen több forrás jut, mint idén, azaz 185 milliárd forinttal többet szánnak erre az ágazatra.

Az őszi helyhatósági választások előtt az ellenzék egyre másra áll elő újabb főpolgármester-jelöltekkel. Ezzel kapcsolatban a kormánypárti politikus azt jegyezte me3g, jelenleg van Budapestnek egy jó és határozott főpolgármestere, Tarlós istván vezetése alatt sokat fejlődött a főváros. Ezt a fejlődést kell továbbvinni, ezért is már most megvan a Fidesz-KDNP jelöltje, ez továbbra is Tarlós István. Ő olyan ember, aki ha kitűz valamilyen célt az itt élők érdekében, azt el is éri, ezzel a kormány is tisztában van. Az ellenzéknél most is az zajlik, mint az elmúlt években, azaz marakodnak a hatalomért. Véleménye szerint most az zajlik, hogy az ellenzéknél Gyurcsány Ferenc átvette az irányítást, az Európai Parlamentben a felesége, Dobrev Klára, és most a DK már a főpolgármesteri pozíciót is meg kívánják szerezni. Bár azt is hozzátette Hollik István, az EP választások is azt mutatták, hogy Magyarországon nem kormányváltó, hanem sokkal inkább ellenzékváltó hangulat van.