Egy nagy megtiszteltetés az egész magyarság számára

Egy nagy megtiszteltetés az egész magyarság számára

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a pápai szentmiséről, valamint szóba került még az EP választás és annak eredményei is.

 

A politikus beszámolt a Csíksomlyón megrendezett pápai szentmiséről, ahol százezren hallgatták a Szentatyát. Óriási élmény volt ez – tette hozzá, valamint egy nagy megtiszteltetés az egész magyarság számára is, ami erőt is adott, erre az erdélyi magyarságnak szüksége is van. A képviselő nem kívánta kommentálni a román sajtóban megjelent számokat, hogy mennyien vettek részt a szentmisén, de azt megerősítette, több mint százezren jelentek Csíksomlyón.

Bajkai István elmondta, a pápai szentmise előtt egy nappal egy ökumenikus istentiszteletre került sor Csíkszeredán, ahol az ott lévők elfogadtak egy levelet, amiben arra kérték Ferenc pápát, hogy lépjen fel az emberi jogok, a fogvatartottak érdekében, különös tekintettel a két ártatlanul bebörtönzött székelyföldi fiatalember mellett. A levél aláírói határozott véleménye, hogy ezek a fiatalemberek ártatlanul lettek elítélve és a pápának minden ilyen és ehhez hasonló emberi jogi ügyben fel kell lépnie.

Bajkai István elmondta, nincsenek arról megbízható információi, hogy a romániai vendéglátóinak szóvá tette-e Ferenc pápa az egyházi ingatlanok vissza nem adását, bár a visszaszolgáltatásra a román kormányt még törvény is kötelezi.  A politikus megjegyezte, bízik abban, hogy ezek megtörténnek, azt is hozzáfűzte, a mindenkori pápának kötelessége a hit védelme, ehhez az egyházi javak juttatása, visszaadása is hozzátartozik.

A hétvégén a Pünkösd alkalmából Bajkai István a családjával természetesen templomba megy, de mellette igyekszik minél több időt a feleségével, a gyermekével is együtt tölteni. Hozzátette, annak különleges üzenete van, hogy idén a keresztények Pünkösdje és a zsidók Sávuotja egy időpontra esik, ez is az együvé tartozást kell mutassa.

Az ünnep után újra nagyüzem lesz az Országgyűlésben, a kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi és családvédelmi akciótervek is munkát adnak a törvényhozóknak.

Ami az EP választást illeti, a képviselő szerint Európában láthatóan erősödtek a bevándorlást elutasító erők, majd azt is megjegyezte, abban bízik, hogy a brüsszeli vezetés, valamint a Néppárt vezetése is ennek megfelelően fog majd a közeljövőben alakulni. A Fidesz is megerősödött, maga mögött tudva a választók közel 53 százalékát, akik egyértelműen kijelentették, nem szeretnének bevándorlást. Az biztos, a Fidesz-KDNP szövetség ezt fogja képviselni Brüsszelben, a Néppárton belül is, hiszen ez Európa érdeke is – mondta el Bajkai István.