Ma már egészen másként van pozícionálva a Mazsihisz a hazai közéletben

Ma már egészen másként van pozícionálva a Mazsihisz a hazai közéletben

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a szervezete által tett feljelentésről, a tisztújítási folyamatról, a Maccabi Európa Játékokról beszélt, de szóba került még Orbán Viktor jeruzsálemi látogatása is.

Annak a hírnek a kapcsán, hogy a Mazsihisz feljelentést tett a Rumbach utcai zsinagóga felújításakor történt visszaélés ügyében Heisler András elmondta, az történt, hogy amikor egy felújítási szakasz befejeződött, akkor kaptak a fővállalkozótól egy nagy értékű számlát, 120 millió forint értékben. Ez megfutotta a szervezeten belül a köröket, megvizsgálták, van-e mögötte teljesítés, mindent rendben találtak. Ám utalás előtt pár nappal kapott a Mazsihisz pénzügyi részlege egy telefonhívást, hogy a fővállalkozó számlaszáma megváltozott. A pénzügyi munkatársak egy írásos igazolást kértek erről, ami megérkezett, rajta aláírás, pecsét, az csak később derült ki, hogy ezeket meghamisították. A szervezeten belül – ismerte el Heisler András – ezek után kimaradt néhány ellenőrzési funkció, így egy hamis számlaszámra utalták el ezt az összeget, amit pillanatokon belül felvettek és tovább is utaltak. Az utalás másnapján derült ki a csalás, a Mazsihisz azonnal megtette a rendőrségi feljelentést, valamint egy belső vizsgálatot is elrendelt, aminek lettek személyi konzekvenciái. Most a feljelentés után a rendőrség nyomozására várnak, aminek a reményeik szerint lesz is eredménye. Az elnök azt tette hozzá, a Mazsihisz vezetése úgy döntött, ezt az összeget kifizetik a fővállalkozó felé egy több esztendőn át gyűjtögetett tartalékból, azaz a Rumbach utcai projekt folytatódik.

A legnagyobb hazai zsidó szervezeten belül is tisztújító választásokra készülnek, ezzel kapcsolatban Heisler András megjegyezte, ez egy demokratikus folyamat, ahol az összes tisztségviselő helyére lehet majd szavazni. Először a Budapesti Zsidó Hitközségben tartanak majd tisztújítást március végén, ahol a küldöttek döntenek. A küldötteket a templomkörzetekből érkeznek, csak azok válhatnak azzá, akik befizetik az egyházi adót. Arról is beszélt az elnök, hogy ő maga a Mazsihisz tisztújításában érdekelt és ennek kapcsán azt javasolta a szervezet választási bizottságának, hogy az összes tisztségre jelölt személyéről kaphassanak a küldöttek egy rövid tájékoztatót az adott személyről, az eddigi tevékenységéről és a terveiről.

Heisler András a saját esélyeiről azt mondta, még nem tud más indulóról a Mazsihisz elnöki posztjáért, de május 12-ig, amikor a tisztújítás lesz, még van idő. Az elnök bízik abban, hogy lesz verseny, de akkor is esélyesnek gondolja magát.

A saját tervei kapcsán az elnök elsősorban arról beszélt, hogy vannak olyan dolgok, amelyek elmaradtak, amiket a következő ciklusban kell bepótolni. Arra a kérdésre, hogy ezek miért maradtak el, Heisler András úgy felelt, hogy a saját hibájából is is történt ilyesmi. Ugyanakkor a mögötte lévő négy évet nagyon keményen dolgozta végig – emelte ki, amely során rengeteg eredményt sikerült elérni. Ma már egészen másként van pozícionálva a Mazsihisz a hazai közéletben, a nemzetközi kapcsolatok terén, olyan jelentős projektek indultak el, amelyekről korábban álmodni sem mert senki, mint a Rumbach utcai zsinagóga felújítása, a szegedi, a most induló miskolci zsinagógák rendbetétele, de szintén most veszi kezdetét a Szeretetkórház megújulása is.

Amennyiben megválasztják, úgy a következő ciklusban a Mazsihisz új stratégiájának, amelyet a világra nyitott zsidóság címmel jelentettek be a kibontását szeretné elérni Heisler András.

Arra a felvetésre, hogy mennyiben segíti majd az elnökjelölti megítélését a Budapesten megrendezésre kerülő Maccabi Európa Játékok, a szervezet vezetője megjegyezte, ugyan a játékok a választás után lesznek, de az, hogy Magyarország nyerte el a rendezés jogát, az három szervezetnek köszönhető, a Maccabi Vac egyesületnek, amely megírta a nagyon attraktív pályázatot, a magyar kormánynak, amelyik magára vállalta a szükséges garanciákat, sőt jelentős anyagi támogatást is nyújtott. A harmadik pedig a Mazsihisz, a zsidó közösség, hiszen ha ez a közösség nem támogatta volna a pályázatot, akkor nem sikerült volna elnyerni a rendezés jogát. Arról is beszámolt Heisler András, hogy a játékok ideje alatt is figyelnek a vallási előírásokra, lesz egy nagy Szombatfogadás is, mégpedig a Dohány utcai zsinagógában, ahová több ezer embert várnak. Mellette terveznek a verseny ideje alatt speciális sétákat a pesti zsidónegyedben, lesznek intézménylátogatások és sok más kulturális program is.

A Maccabi Európa Játékok biztonságával kapcsolatban Heisler András elmondta, már egyszer találkozott ebben a témában Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki megígérte, az összes módon segíti a biztonságos megrendezését a versenynek. Azt is elmondta az elnök, a játékok legalább olyan magas biztonsági követelményeknek kell megfelelnie, mint a tavalyi úszó vb-n, annyival kiegészítve, hogy most egy zsidó rendezvényt szerveznek a magyar fővárosba.

Orbán Viktor Izraelben van, ahol eredetileg a V4-es országok vezetőivel találkozott volna az izraeli miniszterelnök, ám Lengyelország lemondta a részvételt. Ennek kapcsán Heisler András megjegyezte, a Mazsihisz korábban üdvözölte ezt a találkozót, az, hogy ez most így nem jött létre, nagyon sajnálatosnak tartja.

Az interjú a 2019. február 22-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.

Mellékletek terület