Egy jókedvű esemény lesz a Maccabi Európa Játékok

Egy jókedvű esemény lesz a Maccabi Európa Játékok

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Fidesz EP képviselője a Maccabi Európa Játékok szervezéséről beszélt, valamint arról, hogy a verseny során hazánkat büszke magyar zsidó sportolók képviselik, biztosan sok sikerrel.

Deutsch Tamás arra a kérdésre, hogy lehet-e valamilyen üzenete annak, hogy amikor a Maccabi Európa Játékok szervezői a hazai zsidó sajtó képviselőivel állapodtak meg, közben a magyar miniszterelnök éppen úton van Jeruzsálembe, ahol a V4-es országok vezetőit fogadja Benjamin Netanjahu elmondta, ez nem egy megtervezett eseménypár, de az élet nagy dramaturg. Megerősítette a köszöntők során elhangzott gondolatokat, mely szerint büszkeséget jelent, hogy Budapest lehet a házigazdája a 15. Maccabi Európa Játékoknak, a nagyon fontos sport, kulturális, közösségi és vallási eseménynek. Európa egyik legnagyobb zsidó közössége él Magyarországon, túlnyomórészt Budapesten, ma nincs olyan város, ahol nagyobb biztonságban élhetnek a zsidó közösség tagjai, mint Magyarországon és annak fővárosában. Külön öröm, hogy a gyarapodó oktatási és kulturális intézmények mellett a sportberuházások is gyarapítják a zsidó közösséget, amelyik meg is érdemli ezt. Ennek is üzenetértéke van, mint a mostani V4-es látogatásnak Izraelben. Ennek kapcsán arról beszélt az MTK elnöke, a Fidesz EP képviselője, hogy nagy örömet jelent a visegrádi országok és Izrael egyre jobb kapcsolata, amely először a tavalyi budapesti megbeszélésen öltött testet és ami most folyatódik immár Jeruzsálemben.

Hozzátette, az Európai Unió gazdasági növekedésének a motorját jelentik a V4-es országok, például Magyarország gazdasági növekedése a nyugati országokénál is jelentősebb. Mindezek mellett ezek az országok, amelyeket ugyan különböző pártállású kormányok vezetnek, a tömeges, illegális bevándorlás elutasításának a kérdésében teljes közöttük az egyetértés. Miután ebben egyetértenek ezek az országok, így hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a térség biztonságos maradjon az itt élő zsidó közösség számára. Ez pedig Izrael számára jelent egy alapvető szempontot, mely szerint számukra is fontos, hogy a diaszpórában élő zsidó közösség biztonságban élhessen.

Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy a Maccabi Európa Játékoknak az is a sajátossága, hogy meghívottként eljönnek nem európai zsidó sportolók is, most Kanadából, az Egyesült Államokból, Argentínából, Ausztráliából. Több ezer ember jön el Budapestre, a versenyen még fogyatékkal élő sportolók is összemérik a tudásukat. Ez a jókedvű esemény is megmutatja, a magyarországi zsidó sport már évtizedekkel ezelőtt kilépett a gettóból, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Nagyon sok zsidó magyar, magyar zsidó sportoló öregbítette a magyar nemzet hírnevét a világban, az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd is egy büszke magyar zsidó volt. Hozzátette azt is, a reményeik szerint majd a Maccabi Európa Játékokon szereplő eredményes magyar sportolókra is büszke lesz a nemzet.

Az interjú a 2019. február 22-i Halljad Izrael! adásában elhangzó  beszélgetés szerkesztett változata.

Mellékletek terület