hírlevél 18-12-20 (mázl tov, filmklub, héber oktatás átalakítás, sportnap, rajzpályázat, rádió interjú stb)

hírlevél 18-12-20 (mázl tov, filmklub, héber oktatás átalakítás, sportnap, rajzpályázat, rádió interjú stb)

Radnóti Zoltán

Tiszteltjeink!

—— hagyomány
Szombat reggel olvassuk fel az utolsó részt a Tóra egyetlen szinte micvamentes könyvéből, azaz Mózes első könyvéből.  ám a Ám ez a könyv a viselkedésnorma könyvévé vált. A záró versekben 3 fő szereplő található, nézzük meg, mit is csinálnak!
1) Izrael népe
Az idős Jákób, bár megtehette volna hogy a főváros legszebb negyedében kapjon lakást, hiszen a fia az alkirály, ám ő távol kíván maradni a hatalomtól. Még mielőtt elérkezett volna Egyiptomba előre küldte Jehudát, ahogy a Tóra mondja: „lehorot”, hogy neki tanházat építsen.Amikor az idős vezető megérkezett Egyiptomba, amilyen hamar lehetséges, Gósenbe költözött, ahol az egyiptomi társadalom bálványimádásától és minden kísértéstől távol élhessen. „Egyiptom legkövérebb földje” mondja a Tóra. Ez igaz, ám a Tóra ezt nem csak az anyagi függetlenségre, hanem a szellemiségre fejlődésre is értelmezte. Jákob (Izrael) üzenete  egyértelmű: a zsidó népnek nem kell belelépni a politikai életbe és ha valakitől teljesen függővé válik, akkor azzal – szinte – a saját halálos ítéletét írja alá, hiszen a hatalom jön és a hatalom meg… Tudom – ez most aktuális, ám ettől függetlenül is érvényes!
2) JákobMost, hogy Jákób érzi, hogy beteg, magához rendeli Józsefet, és egy furcsa kérést intéz hozzá: „Kérlek, ne temess el, Egyiptomban… Vidd el a testemet Egyiptomból!”
Furcsa dolog egy sírhelyről beszélni, ám napjainkban a jámbor emberek sírhelye zarándokhely a város vagy ország zsidó közösségének. Ahol lehet imádkozni és így kötödés tud kialakulni a múlt és a jelen között.Egy jámbor jelenléte enyhíti a fájdalmat.Jákob próféta volt. Tudta pontosan, hogy a kései utódai nagy bajban lesznek. Hogy rabság és kényszermunka lesz az osztályrészük.Ki tudja, mi a jobb, távolról segíteni vagy közelről?Jákóbot elvitték az Ígéret Földjére, Ábrahám és Izsák közelébe. Onnan segít. József viszont visszatér Egyiptomba.Jákob mutatja, hogy Izraellel mindig ki kell alakítani egy spirituális kapcsolatot. Jákob/Izrael a saját testével mutatott utat, hogy merre kell fordulni.

3) József:
József, Jákob ellentettje. Nála is tegyük fel a kérdést: ő meg miért megy vissza Egyiptomba, hiszen milliárdos. Ha letelepszik pl. Beér Sevában, vagy bárhol, akkor ott ő lesz a „király”.A válasz talán a legaktuálisabb….Nagyon sokszor írtam le és mondtam el, hogy az ember megszületésével Isten azt üzeni, hogy arra a lélekre szüksége van a világbak, és nélküle nem lenne teljes a világ. Mi a célunk a világban? Nincs leírva semmilyen könyvben.
József, a maga útját és célját egy bálványimádó országban, egy idegen társadalom legfelsőbb vezetésében találta meg.Mit tehet ott József?Megpróbálta az Egyisten szikráit fölfedezni, életben tartani, vagy akár megnövelni. Ez nem a Szentföld, ahol ezt érezni lehet szinte a levegőben is. Ez a diaszpóra. Itt keresni kell. Sőt… tovább megyek, nem elég keresni, hanem meg is kell találni a célokat. József ezzel lett példaképpé mindannyiunk számára, hogy ott legyél zsidó, ahol éppen vagy!-A fiúgyermekek hagyományos péntek esti áldása is József gyermekeiről szól:יְשִׂמְךָ אֱלֹהִים כְּאֶפְרַיִם וְכִמְנַשֶּׁה
Jesziméh Elohim keEfrájim vekiMenáse!Tegyen téged Isten hasonlatossá Efrájimhoz és Menáséhez!Azaz bárhol is éljél, mindig legyén öntudatos!Apukák, anyukák! hajrá!
—- sábát —
hetiszakasz: vájehi (házák)
sábát: 15:37 – 16:48
rajzfilm:


PÉNTEK:
17:00 Pirké Ávot tanulás
18:00 – szombatfogadás majd kiddus
dvár Tóra:
SZOMBAT:
8.30: ima-szöveg gyakorlás és törvények – Radnóti Z.
9.00: reggeli ima – majd kiddus
dvár Tóra: Locher Laci
kb. 12:30: Heti kérdés – Radnóti Z.

—– Ima a jövő héten

hétfő: 8:00
csütörtök: 8:00
(kérem az urakat, hogy segítsék a minjent, mert sem Kon, sem Bálint Peti, sem én nem leszünk egyik hétköznapi alkalommal sem)

—– Tanulás a jövő héten / jövő évben:
1)
zsidóság alapjai tanfolyam: téli szünet!
2)
A héberben pici átrendeződés lesz, mivel a „nagyon haladó” héber csoport gyakorlatilag eltűnt. Ezért jövőre helyette egy nulláról kezdődő héber tanulást kezdünk el.Az Irén „kicsit haladó” héber csoportja megmarad.Aki mégis a „nagyon haladó” szinten szeretne tanulni, akkor a Hunyadi téren elvileg lesz ilyen csoport.
Andinak meg nagyon-nagyon köszönjük a 2 éves együtt dolgozást!3)Januártól szeretnék havonta 1 alkalommal egy izraeli filmklubot.Ki vállalná ennek a szervezését? (minden (film, projektor, FB felület, stb megvan hozzá, csak időm nincs!)

——- mázl tov!

Megyeri Andris és Szilánk Zsuzsi fiát csütörtökön felvették Ábrahám Szövetségébe. A héber neve: Simon Eliézer lett. Ze hákátán gádol jihje! – ez a pici legyen naggyá és „refuá selémá”, mielőbbi gyógyulást a babának.
—- büszkeség!!!
Aki szervezte: Grisztel András.
www.mazsihisz.hu/2018/12/18/igy-is-fol-lehet-dobni-egy-zsinagogat-12352.html

—— Bét Sálom sportnap!
A budapesti Bét Sálom Zsinagóga közössége idén is rendez SPORTNAP-ot.
Időpont: 2018. december 30-án vasárnap 10 órától 14 óráig.
Helyszín: Bét Sálom zsinagóga, 1114 Budapest, Károli Gáspár tér 5.
Program:
1. Hitközségek közötti asztalitenisz bajnokság.
2. Egészséges élet minikonferencia.
A teljes programért lásd a mellékletet!
—— heti 7 héber szó:
אַרְבָּעִים – árbáim – 40
מִטָּה – mitá – ágy
חוֹלֶה – hole – beteg (nn: holá)
מַּלְאָךְ – máláh – angyal (nem keverendő a meleh – király szóval, ami alef nélkül van!)
גוֹאֵל – goél – megváltó (geulá – megváltás)
אָרוּר – árur – átkozott (nn: árurá — ellentettje: „báruh” – áldott)
גֶּפֶן – gefen – szőlőtő

— zs média
– pilpul 83

– zolirabbi blog – a zenérőlrabbi.zsinagoga.net/2018/12/19/a-zene-es-a-vallasok-isten-tudja-a-24-hu-honlap-kerdese-a-lelkeszekhez-xlvi/
– világ zsidó