Nem a migrációhoz, a szülőföldhöz van joga mindenkinek

Nem a migrációhoz, a szülőföldhöz van joga mindenkinek

Hollik István kormányszóvivő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Parlament előtt demonstrálók okozta károkról, a Munka Törvénykönyve módosításának értelmezése és az ENSZ döntésének következménye is.

A parlament előtti tüntetések kapcsán tartott sajtótájékoztatót a kormányszóvivő, bemutatva a károkat. Ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy amikor a Fidesz volt ellenzékben és több tüntetést is szervezett, akkor nem voltak ilyen események, nem voltak ilyen károk. Most leöntötték a Kossuth téren lévő Kossuth szobrot, azt meg is rongálták, holott az aztán nem tehet semmiről. Hollik István szerint mindenkinek jogában áll egyet nem érteni a kormánnyal, ahogy tüntetni is ellene, de ez senkit sem jogosít fel arra, hogy ne tartson be törvényeket. Értetlenségének adott hangot azért, hogy ha valakinek nem tetszik a kormány politikája, akkor miért kell Kossuth Lajos szobrát megrongálnia bárkinek is.

A politikus hívő emberként beszélt Adventről, ami a várakozás ideje, ez az ünnep – véleménye szerint, legalább az utolsó napokban lehetőséget teremt az elcsöndesedésre. A keresztények pedig december 24-én Jézus születését ünneplik, ami számukra az egyik legnagyobb öröm, hiszen Isten annyira szerette az embereket, hogy a saját fiat adta értük. Hollik István hozzátette, számára az is nagy örömet jelent, hogy már a gyermekei is érdeklődnek ez iránt, adventi kalendáriumokat olvasnak nekik, így már a gyerekek is felfogják a Karácsony ünnepének misztériumát.

A szóvivő elmondta, szerencsére van egy csodálatos felesége, aki segít az angyalkáknak, hogy sikerüljön beszerezni az ajándékokat a gyerekeknek, a rokonoknak,

Keresztény emberként azt üzeni a politikus a tüntetőknek, akik bizonyára Szenteste otthon lesznek a szeretteikkel, hogy a Jóisten minden bűnt megbocsát, ez persze minden emberre igaz. Kormányszóvivőként meg arra szeretné kérni a tüntetőket, hogy tartsák be a törvényeket. Magyarországon az alkotmányban rögzített alapjoga mindenkinek, hogy tüntethet, de csakis a törvények betartásával és erre a tüntetések szervezőinek kell figyelnie.

A Munka Törvénykönyvének módosítása kapcsán a szakszervezetek az országos sztrájk megindításának a lehetőségét is felvetették. Arra a kérdésre, hogy ezt megelőzendő a kormány hajlandó-e velük egyeztetni, tárgyalni a szóvivő elmondta, azok a vádak, amelyek az érdekképviseletek részéről elhangoznak, nem igazak. Ez a törvény teljesen egyértelműen fogalmaz, nem lehet félreérteni, abban az önként vállalt túlmunka szerepel, azaz a túlmunka vállalásához a munkavállaló önkéntes hozzájárulása szükséges. Vannak olyan vélemények, hogy a munkáltató az erőfölényével visszaélve rákényszerítheti a munkavállalót a túlmunkára, de ez azért nem lehetséges, mert most már jóval több a munkahely, mint ahány munkavállaló van, nem úgy, mint 10 évvel ezelőtt. Ha pedig valamelyik munkáltató megpróbálja a dolgozóját rákényszeríteni a túlmunkára, azzal törvénysértést követ el. Ma biztosan nem lehet a munkáltatónak a célja, hogy kizsigerelje a munkavállalóit, sokkal inkább az, hogy megtartsa őket, meg fognak egyezni velük, mert ha nem így tesznek, rosszak a munkakörülmények, akkor a munkavállaló elmegy, könnyen talál másik munkát magának. Ezt hozta Hollik István szerint a Fidesz által meghirdetett munkaalapú gazdaság, ahol a 2010-es 12 %-os munkanélküliség után szinte a teljes foglalkoztatottságnál tart az ország.

A szóvivő elmondta, a Karácsony ellenére azért a kormány folyamatosan dolgozik, bár kormányülésről nem tudott beszámolni.

Hollik István beszélt a nemrégiben elfogadott ENSZ migrációs csomagról, amely ellen – többek között – Magyarország is felszólalt és szavazott is. Véleménye szerint a világszervezet ezzel a döntésével egy veszélyes irányba indult el, hiszen ennek értelmében úgy vélik, a migráció az egy alapjog. Azok az államok, amelyek ezzel nem értenek egyet, amelyek nem is írják majd alá ezt a paktumot, azt mondják, ez a döntés nagy kockázatokkal jár a jövőre nézve, nagy bajokat okozhat. Hiszen, ha mindenki alapjogként tekint a migrációra, és úgy véli, ott él, ahol csak akar, mivel a világ több országa kibocsátó, mint befogadó, ez egy óriási vándorlási hullámot indíthat el, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek. Magyarország is azt mondja, a szülőföldhöz van joga mindenkinek, ezért azt kell elősegíteni, hogy mindenki a saját szülőföldjén tudjon méltó körülmények között, normális, emberhez méltó életet élni. Ne abban segítsen a világ, hogy bizonyos földrészek, országok kiürüljenek.