Nem dolgozni jönnek ide, hanem az európai jólétért

Nem dolgozni jönnek ide, hanem az európai jólétért


Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a legújabb orosz-ukrán konfliktusról, de szóba került még Európa jövője, a migrációs helyzet, valamint a magyar válasz is.

 

A legújabb orosz-ukrán konfliktus kapcsán az államtitkár elmondta, az európai békére is aggasztó események zajlanak a fekete-tenger és az Azovi-tenger mentén. Magyarország erős figyelemmel kíséri az eseményeket, úgyis, mint a NATO tagja, de abból a szempontból is figyel a Magyar honvédség, hogy egy szomszédos állam került most konfliktusba. A politikus megjegyezte azt is, minden ilyen incidensnek megvan a maga veszélye, az ukrán elnök már intézkedéseket jelentett be, szándékai szerint hat hónapra elrendelnék a hadiállapot bevezetését, Németh Szilárd szerint ezek a reakciók kicsivel többek, mint egy választási küzdelem részei, persze ez, tehát a politika is szerepet kap ebben az ügyben, ám mindezek mellett nagyon bízik abban, hogy minden szereplő képes lesz saját magát önmérsékletre bírni.

A képviselő beszélt a szíriai eseményekről, az ottani gáztámadásokról is, mint hozzátette, szörnyű képek érkeztek a helyszínekről, ahol egyes hírek szerint a polgári lakosságot érte olyan rakétatámadás, ahol gáztöltettel voltak ellátva a támadó eszközök, ám ezeket az értesüléseket még nem tudták sem megerősíteni, sem cáfolni. Az viszont biztos, nem először lehet látni ilyen híreket, egy olyan helyzetben lévő országból, amelyik minden szempontból padlón van, legyen az gazdasági, politikai szint, jelenleg nincs egy központi hatalom, amelyik képes lenne összefogni az országot. Mindezek mellett nagyon sokan menekülnek el az országból, a háború elől.

Arról is érkeztek beszámolók, hogy a mexikói-amerikai határon összecsaptak az amerikai rendfenntartók a menekültekkel, kérdésre válaszolva Németh szilárd elmondta, ilyen kemény jelenetek nem voltak, nem várhatóak Magyarország déli határainál. Véleménye szerint az amerikai helyzet is azt mutatja meg, hogy ide vezet az a típusú migrációs politika, amit például az ENSZ-ben szeretnének átvinni, mindezt úgy, hogy egyre többen emelik fel a szavukat ellene, ma már 9 ország jelezte egyet nem értését. Magyarország is megtapasztalt ehhez hasonló helyzetet a határainál 2015-ben, amikor ellenőrzés nélkül vágtattak át a határon. A migránsok addig azt csináltak, amit akartak, amíg nem volt meg a kerítés, a műszaki, a jogi határzár, amíg nem voltak határvadászok, amíg a honvédség nem működhetett közre a határok védelmében.

Arra a felvetésre, hogy lehet-e nyomást gyakorolni a migrációs kampány kapcsán az ENSZ-re azzal, hogy egyre több állam hagyja ott, a politikus elmondta, már az a kérdés, hogy miként lehet olyan döntést hozni az ENSZ-ben, ahonnan kilépnek a tagállamok. A migrációs paktum persze tetszik pár politikusnak, mint Angela Merkel, de az utódjelöltjei már egészen másokat fogalmaztak meg a paktum kapcsán is. Most azt lehet tapasztalni, hogy a migráció kérdésében Európában változik a helyzet, sőt a 2015-ben már megfogalmazott és azóta nem változott magyar álláspont kerül egyre jobban előtérbe. A jövő év májusi EP választásnak ezért az lesz a tétje, engedje-e Európa azt, ami most az amerikai határon zajlik, vagy inkább ne engedje. A migrációs paktum kapcsán Németh Szilárd ismételten megerősítette, a bevándorlást nem megszervezni kell, hanem megállítani. Megállítani egyrészt kerítéssel lehet, de még jogi eszközökkel, az embercsempészek elfogásával, elítélésével, de a legfontosabb, hogy a menekülők útnak se induljanak. Meg kell szüntetni a helyi háborúkat, utána meg segíteni kell őkat, hogy a saját maguk életét élhessék a saját országukban.

A kormányok átalakuló bevándorlási politikája kapcsán a politikus megjegyezte, ez nem lesz egyszerű helyzet, Magyarország többször is felhívta a figyelmet a megengedő politika hibáira, arra, hogy az integráció nem jött össze se a belgáknál, se a franciáknál, se a németeknél. Ezek az országok most próbálják valahogyan kezelni a helyzetet, Németh Szilárd úgy látja, eddig nem igazán sikerült hazaküldeni senkit.

A migránsvízum kapcsán arra a kérdésre, hogy ezek miért léteznének, hiszen a vízumot csak útiokmányokba lehet tenni, a képviselő azt felelte, akik megszervezni akarják a bevándorlást, majd szereznek okmányokat, ha majd lesz vízum, véleménye szerint a Soros György nevével fémjelzett NGO-knak akarják majd odaadni ennek az egésznek a megszervezését. Ezzel lehet összefüggésbe hozni a tervezett közös európai határvédelmet, mert mint megjegyezte, ezek az NGO-k majd, amikor megszüntetik a nemzeti határvédelmet, akkor odaviszik ezeket az embereket, ahol a közös védelem van, közben pénzt adnak azoknak, akik jönnek, vízumot adni, akik jönnek és ezeken a pontokon meg beengedni őket Európába. Bár a bevándorlást támogatók azt gondolják, a migránsok munkáskezet is jelentenek, de Magyarország ennek pont az ellenkezőjét mondja, sőt, úgy véli, ezek a migránsok nem dolgozni jönnek ide, hanem az európai jólétért a saját társadalmuk itteni megépítéséért.