A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Nemcsak az öregségi nyugdíjasok, de valamennyi, nyugdíjszerű ellátásban részesülő kap az idén nyugdíjprémiumot. Novák Katalin államtitkár elmondta: a cél az, hogy 3,5 százalék feletti a GDP-növekedés esetén a gazdaság javuló teljesítményéből részesülhessenek a nyugdíjasok is. Novák Katalin hozzátette: bár a jogszabály szerint a nyugdíjprémium csak az öregségi nyugdíjasoknak, vagyis kevesebb mint kétmillió embernek jár, a kormány úgy döntött, hogy idén csak nekik fizetik ki, hanem mindenkinek, akik nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. Ennek köszönhetően körülbelül 2,5 millió ember kap idén nyugdíjprémiumot.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek december 1-ig kell javaslatot tennie egy állami fenntartású, nem alapkutatásokkal foglalkozó kutatóintézet-hálózat létrehozására. Egyúttal megbízták, hogy egyeztessen a Magyar Tudományos Akadémia elnökével az akadémiai kutatóhálózat struktúrájának átalakításáról is. A megjelent kormányhatározat szerint a miniszter feladata lesz még a szükséges feltételek kialakítása és jogszabály-módosítások előkészítése is.

Nyolc hónap alatt másfél milliárd forintnyi illegális dohányárut vont ki a feketepiacról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók január eleje és augusztus vége között több mint 29 millió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról, a tetemes mennyiség együttes értéke pedig jócskán túllépte az 1,2 milliárd forintot. Finomra vágott és más fogyasztási dohányból meghaladta a 7,5 tonnát a lefoglalt mennyiség. Ezt a tételt nem kevesebb mint 215 millió forintért értékesítették volna az illegális szereplők.”Újszerű csempészmódszer mostanában nemigen jelent meg, sokan még mindig az évek vagy évtizedek óta használt megoldásokkal próbálkoznak” – mondta a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője, Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy.

Öntözési programot hirdetett meg a kormány a 2020–2030 közötti időszakra mintegy 170 milliárd forintos forrással, azonban kérdéses, hogy időben elindul-e a fejlesztés. Az erről szóló szeptember közepén megjelent kormányhatározat ugyanis október végéig akar egy vízügyi katasztert összeállíttatni, ám a vízi társulatok szervezete szerint olyan adatokat kérnek tőlük, amelyek beszerzése legalább egyéves munka.

Az Európai Parlament 25 százalékban maximálná a tagállamokban az általános forgalmi adó kulcsát; a képviselők a plenáris ülésen támogatták az áfaszabályok Európai Bizottság által javasolt reformjának jó részét is. Az MSZP alelnöke, Szanyi Tibor felszólította az Orbán-kormányt, hogy azonnal intézkedjen az áfa-kulcs mértékének csökkentéséről. Az MSZP alelnöke szerint az Európai Parlament a magyar kormánynak megüzente, hogy a leginkább a kevésbé tehetős embereket sújtó 27 százalékos általános ÁFA elfogadhatatlan Európában. Szanyi Tibor reméli, hogy a magyar kormány is belátja, hogy az emberek igazságtalan és végletekig történő kizsigerelése – mintahogyan fogalmazott – már európai undort vált ki.

A Magyar Idők úgy értesült, hogy feleannyi résztvevője sem volt a Jobbik múlt szombati kongresszusának, mint a májusi tisztújításnak. Bár Gyöngyösi Márton frakcióvezető azt állította, hogy több mint ötszáz delegált képviseltette magát a legutóbbi rendezvényen, a lap úgy tudja, hogy csak 234 küldött vett részt a párt ellenállási stratégiáját elfogadó kongresszusán.

Külföld:

Diplomáciai alkut kínált Izrael számára nemrég Hashim Thaci koszovói elnök – derül ki az Arutz Sheva írásából. A nemzetközi közösségben máig vitatott státuszú ország Jeruzsálemben nyitná meg külképviseleti intézményét – feltéve, ha a zsidó állam kész lenne elismerni önálló államként Koszovót. Thaci elnök a helyi médiának adott interjújában beszélt erről. A muzulmán többségű ország 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit többek között az Amerikai Egyesült Államok is elismert. Oroszország és Kína azonban máig vétójogával él, ha Koszovó ENSZ-tagságáról szavaznak a nemzetközi fórum képviselői. Spanyolország, Marokkó és Ukrajna mellett mindeddig Izrael sem volt hajlandó elismerni hivatalosan a független ország megszületését. A felkínált lehetőség kapcsán egyelőre nem született hivatalos izraeli válasz.

A szír kormányerők győzelme miatt az izraeli hadsereg befejezettnek nyilvánította „Jószomszéd” nevű humanitárius programját, melynek keretében a polgárháború szörnyűségeitől sújtott szíriai embereken segítettek az elmúlt két évben. A Golán-fennsík és Szíria határán működő parancsnokság akkor kezdte meg munkáját, amikor a harcok átterjedtek az Izraellel határos térségre is. A hivatalos izraeli politika nem pártolta egyik oldalt sem a küzdelemben, és a humanitárius segélyeket, illetve az orvosi ellátást is pártállástól függetlenül biztosították a rászorulóknak. A „Jószomszéd” program egyik legfontosabb eleme egy tábori kórház felállítása volt a határövezetben, mely a Mázor Ládách nevet viselte és mintegy hétezer sérült, vagy beteg szíriainak nyújtott orvosi ellátást, további 4900-an, – köztük 1300 gyermek – izraeli kórházakban kapott kezelést, elsősorban Cfáton. Az izraeli hadsereg ezen felül 26 000 doboz gyógyszert és orvosi eszközt, 1.1 millió liter üzemanyagot, 1700 tonna élelmiszert, 49 000 doboz csecsemőtápszert, 8200 doboz pelenkát, 630 sátrat, 20 áramfejlesztő generátort, 14 000 csomag higiéniai felszerelést, 350 tonna ruhát és 40 járművet adományozott a szenvedőknek. Egy szír civil a következő szavakkal köszönte meg az izraeli hadsereg segítségét: „A legjobbakat kívánom önöknek és hálámat fejezem ki a segítségért és a támogatásért. Isten nevében, ezek a jótettek nem merülnek feledésbe és elmondjuk gyermekeinknek, hogy mit kaptunk önöktől”.

A jeruzsálemi polgármester bejelentette, hogy az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) eltávolítását tervezi a városból. Nir Barkat az UNRWA-t azzal vádolta, hogy törvénytelenül működik, és Izrael-ellenes uszító tevékenységet folytat. A polgármester szerint az ENSZ-szervezet által működtetet iskolák, klinikák, és egyéb intézmények üzemeletetését az izraeli hatóságok vennék át. A jeruzsálemi városvezetés közlése szerint a lépést az Egyesült Államok döntése ösztönözte, amivel minden támogatást megvont az ENSZ palesztinokat segítő szervezetétől, és törölte a Gázai övezetnek, valamint a kelet-jeruzsálemi kórházaknak nyújtott segélyeket is. Washington így reméli visszakényszeríteni a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz.

Kína „jelentős és növekvő fenyegetést” jelent az Egyesült Államok hadiiparára, pontosabban annak kulcsfontosságú alapanyag-ellátására – állapította meg az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon legfrissebb jelentésében. A csaknem 150 oldalas dokumentum arra a következtetésre jutott, hogy mintegy 300 kockázati tényezővel néz szembe az amerikai hadiipar. A jelentésben számos javaslatot tettek az ipar megerősítésére, de a részleteket nem szivárogtatták ki, azokat egy titkosított függelék tartalmazza. Kína központi helyet foglalt el a jelentésben, amely nyomatékosította, hogy a „vörös óriás” uralja az amerikai hadiipari eszközökhöz nélkülözhetetlen ritka földfémek globális piacát. A Pentagon rámutatott, hogy Kína látja el bizonyos elektronikai eszközökkel és az amerikai lőszerekben használt vegyszerekkel.

A legfrissebb adatok szerint több mint százzal, 1424-ről 1558-ra emelkedett az indonéziai Celebeszt (Sulawesi) megrázó földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak a száma. A szigetet egy héttel ezelőtt rázta meg a 7,5-ös erősségű földrengés, amelyet óriási károkat okozó szökőár követett. Több ország, például Kína, Ausztrália és az Egyesült Államok felajánlotta a segítségét, miután Joko Widodo indonéz elnök engedélyezte, hogy az ázsiai ország nemzetközi támogatást fogadjon el. Az indonéziai külügyminiszter közlése szerint 18 ország ajánlotta fel segítségét, és néhánnyal sikerült is megállapodni a részletekről. Magyarország is jelezte támogatási készségét.

Hszi Csin-ping kínai elnökről szóló, ötrészes kvízműsort készítettek Kínában. A fiatalokra összpontosító Hunan TV televíziócsatorna műsorában az elnök életéről, politikai filozófiájáról és a Kínai Kommunista Párt eszméiről kérdezik a versenyzőket. „Hallgassuk meg Hszi elnök beszédeit, és értelmezzük gondolatait” – vezette fel a Hszi tanulmányozása az új korszakban című kvízműsort a műsorvezető. A kínai elnök a kommunista párt tavalyi kongresszusát megnyitó pekingi beszédében jelentette be a kínai szocializmus új korszakának elindítását. A műsornak nyilvánvalóan Hszi Csin-ping személyi kultuszának építése és megerősítése a célja, méghozzá a fiatalok körében.

Peter Sufliarsky szlovák főügyészhelyettest is meg akarta ölni az a csoport, amely februárban meggyilkolta Ján Kuciak oknyomozó újságírót és barátnőjét – jelentette az Aktuality.sk.  Névtelen forrásra hivatkozva a portál azt állítja, hogy a kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsított négy ember közül legalább ketten Sufliarsky ellen is merényletre készültek. Andrea Predajanová, a főügyész hivatalának szóvivője közölte: Sufliarsky felkérte a sajtót, hogy a feltételezések szerint ellene tervezett merénylettel kapcsolatban ne hozzanak nyilvánosságra információkat, tekintettel arra, hogy az ügyben folyamatban van az előzetes bűnügyi vizsgálat.  A hírportál úgy tudja, Tomás Szabót és Alena Zsuzsovát bérelték fel az ismert ügyész megölésére. Az Aktuality.sk szerint Peter Sufliarsky szálka volt a helyi maffia szemében. A főügyészhelyettes egyebek között Mikulás Cernák hírhedt bandavezér ügyében képviselte a vádat, ami végül 2009-ben Cernák elítéléséhez vezetett.

 

Ösztöndíjprogramok innovátoroknak és egyetemistáknak Izraelben

Izrael Állam ösztöndíjakat hirdet külföldi diákok és innovátorok számára. A Magyarország és Izrael közötti kétoldalú oktatási egyezménynek köszönhetően az előző években közel 100 magyar diák szerezhetett elsőkézből tapasztalatot Izraelről, és fejleszthette szakmai tudását különböző tudományterületeken. A visegrádi országok és Izrael közötti jó multilaterális kapcsolat keretében a „V4 Innovators in Israel Training Program”  a V4 országok és Izrael közötti innovációs partnerség egyik első lépése. Célja, hogy javítsa az országok versenyképességét és tovább építse a kölcsönösen előnyös kapcsolatokat.

 

V4 Innovátorok tréning programja

A „V4 Innovators in Israel Training Program„ a visegrádi országok, Izrael Állam és a Nemzetközi Visegrádi Alap közös projektje, amelyre startupok jelentkezését várják 2018. október 22-ig. A program a V4 országok startupjai számára nyújt segítséget innovatív vállalkozásaik fejlesztéséhez, valamint sikeresebbé és piacképesebbé válásukhoz.

A képzés 2018. december 3-19. között kerül megrendezésere Izraelben.

A benyújtott érvényes pályázatok közül minden V4 országban egy helyi értékelő bizottság választja majd ki az írásbeli pályázat és egy szóbeli interjú alapján azt a hét nyertes pályázót, akik a képzésen részt vehetnek.

További információk: www.visegradfund.org/news/call-applications-v4-innovators-israel-training-program/

 

Tanulmányi ösztöndíj

Tanulmányi ösztöndíjat hirdet Izraeli Állam alap- vagy mesterszakos diplomával rendelkezőknek.

Legalább BA fokozatú diplomával rendelkező hallgatók jelentkezhetnek az ösztöndíj keretében folytatott kutatásra, posztgraduális képzésre, posztdoktori képzésre, nyári nyelvi kurzusra. Fontos, hogy csak azok pályázhatnak, akik a jelentkezéskor még nem töltötték be 35. életévüket. Az Ulpan/nyári nyelvi kurzusra jelentkezők esetében megengedett, hogy a pályázat benyújtásakor a pályázó utolsóéves hallgató legyen abban a felsőoktatási intézményben, ahol tanulmányait folytatja.

Az ösztöndíj elnyeréséhez magas szintű angol vagy héber nyelvtudás szükséges. A kutatói ösztöndíjra jelentkezőknek kapcsoltba kell lépniük azon oktatási intézménnyel, ahol tanulmányaikat folytatni kívánják, valamint a kutatásukat vezető tanár engedélyét is csatolniuk kell pályázatukhoz.

A jelentkezési határidő: 2018. december 2.

A fenti dokumentumokat 3 példányban kinyomtatva, angol nyelven kell eljuttatni a magyarországi Izraeli Nagykövetség részére. (1026 Budapest, Fullánk utca 8.) Mivel ösztöndíjainkat a Tempus Közalapítvány kezeli, a jelentkezéseket digitálisan, a Közalapítvány on-line felületén is be kell nyújtani. A jelentezési felületet várhatóan október végén nyitják majd meg.

A pályázatról bővebben az Izraeli Külügyminisztérium honlapján tájékozódhat.

Gazdaság:
A magyarországi lakossági áram- és földgáztarifák továbbra is a legalacsonyabbak közé tartoznak európai összehasonlításban. Az energiahivatal szeptemberi felmérése szerint a fővárosok sorrendjében a földgáz árának tekintetében Budapest az első, villamosenergia-ár tekintetében pedig az ötödik helyen áll. A jövedelmekhez viszonyítva ugyanakkor 13 európai fővárosban is kisebb terhet jelent az áram- és a gázszámla a háztartásoknak, mint Budapesten.

Augusztusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,5 százalékkal emelkedett a kibocsátás – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiigazított adat gyorsulást mutat az előző havi 3,9 százalékos növekedés után. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás – két hónap csökkenés után – augusztusban 3,8 százalékkal nőtt. Az év első nyolc hónapjában 3,6 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában. Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a termelés-kisebb mértékű növekedéshez részben hozzájárult, hogy augusztusban eggyel kevesebb munkanap volt, mint tavaly.

Könnyű:

Visszaadja Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) egy több millió dollárt érő festményét a New York-i Guggenheim Múzeum a Németországból az 1930-as években elüldözött Alfred Flechtheim műgyűjtő és galériatulajdonos örököseinek. A német expresszionista festő Soldatenbad (Katonafürdő) című 1915-ös képe meztelen orosz hadifoglyokat ábrázol zuhanyozás közben. A zsidó műgyűjtő a nácik hatalomra kerülése után, 1933-ban elmenekült Németországból, és 1937-ben Londonban halt meg. Külföldre menekülése után unokahúga őrizte a festményt, míg az Kurt Feldhäusser náci műgyűjtő birtokába nem került. Annak 1945-ös halála után a kép New Yorkban, a Modern Művészeti Múzeumban (MoMA) kötött ki, innét került át a Guggenheim Múzeumba. Flechtheim eredetileg unokaöccsének, Henry Alfred Hultonnak szánta a képet.