Új tanév, egy új iskola

Új tanév, egy új iskola

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke beszélt a közösség által üzemeltetett oktatási intézményekről, az új szakgimnáziumról.

Ács Tamás elmondta, a BZSH-nak egy a teljes spektrumot magába foglaló oktatási hálózata van, rendelkeznek bölcsődével, óvodával, általános és középiskolával. Az előző tanévet sikeresen zárta mindegyikük, jelenleg már készülnek az ősszel induló új tanévre, jelenleg felújítási munkálatok zajlanak mindenhol. Azt már lehet tudni, a felvételik lezárulta után, hogy mind a bölcsőde, mind pedig az óvoda teljes létszámmal indul, ahogy az általános és a középiskola is.

Az elnök beszámolt arról is, hogy az oktatási intézményi hálózat immár egy új szakgimnáziummal bővült ki, ide azok jelentkezhetnek, akik az érettségi megszerzése után még nem döntötték el, hogy tovább akarnak-e tanulni a felsőoktatásban vagy éppen nem vették fel őket a kívánt helyre, itt egy kétéves képzés keretében szerezhetnek egy magas szintű nyelvtudást és gazdasági, külkereskedelmi képzést is kapnak.

A Mazsihisznek van egy ifjúsági szervezete, aminek a tagságát jórészt a BZSH-ból érkező fiatalok adják, Ács Tamás szerint a legfontosabb cél, hogy minél több tizen- és huszonéves csatlakozzon hozzájuk, hiszen ők jelentik a zsidóság bázisát, ők azok, akik vonzóvá tudják tenni társaiknak a zsidó vallást.

Az elnök beszámolt arról, hogy a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium a tavalyi tanévet a Dohány utcai zsinagógában tartotta, ami azért volt fontos, mert a zsinagóga többet tud adni egy bensőséges eseményhez, valamint azért is, mert biztosan voltak olyan diákok, akik életükben először voltak a Dohány utcában.

Az interjú a 2018. augusztus 10-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata