A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

Deák Dániel politológus, a Figyelő munkatársa elmondta, a Jobbik könnyen elvesztheti szavazói jelentős részét, adósságai pedig a tiltott pártfinanszírozás mellett a hűtlen kezelés gyanúját is felvetik. Megjegyezte, hogy már a választás utáni elnökválasztás szoros végeredménye is a megosztottságot mutatta és nem kizárt, hogy újabb kilépések következnek. Kérdés, hogy a folyamatot meg tudja-e állítani a párt vezetése, de az átrendeződések miatt a Jobbik hamar elvesztheti elsőségét az ellenzéki térfélen – tette hozzá. Deák Dániel szerint most már biztosra vehető, hogy az elnöki tisztségről korábban lemondott Vona Gábor vissza akar térni a párt élére és az egész ellenzék feletti vezető szeretne lenni. A Jobbik a nemzeti érzelmű szavazókról már korábban lemondott, a Fidesz miatt továbbra is csak a baloldalon lát lehetőséget – hangsúlyozta a szakértő.

Sem Magyarországon, sem Romániában, sem Nyugaton nem fogták fel, hogy mennyi gyúanyag van, és milyen sérelmek halmozódtak fel az emberekben a térségekben – mondta el az Origónak Demkó Attila, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért felelős főosztályának volt vezetője, a Máglyatűz című könyv szerzője. Az író beszélt arról is, hogy kezdik látni, hogy a migráció milyen veszélyes, akár fegyverként is használható, és nem feltétlenül spontán dolog. Demkó Attila azt is elmondta, hogy milyen óriási károkat okozott a magyar hadseregben a szociálliberális koalíció Vadai Ágnes és Szekeres Imre vezetésével.

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, amelyen több világhírű zenekar és énekes lép fel, illetve számos kulturális produkció kerül bemutatásra. A rendezvényre belföldről és külföldről is nagyszámú látogató érkezik, akik közül sokan a teljes fesztivál ideje alatt a szigeten tartózkodnak. A fesztivál kapunyitása 2018. augusztus 5-én 18 óra, így a fesztivál környékén, valamint az oda vezető utakon már délutántól nagyszámú gyalogosra, illetve tömegközlekedéssel érkező látogatóra kell számítani. Ennek megfelelően a rendőrség már a délelőtti óráktól kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a nemzetközi közlekedéssel is érintett érkezési csomópontokon, vasút- és buszpályaudvarokon, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a fesztivál közötti főbb útvonalakon. A közlekedés és a fesztiválra érkezők segítése érdekében a gépjárműforgalom elől lezárták az Óbudai sziget előtt húzódó Ángel Sanz Briz út a K-híd és az Auchan parkoló közötti szakaszon, ahol a rendőrség állandó jelenlétet is biztosít.

Hazafias kötelesség érvényt szerezni a magyar érdekeknek Európában és az európai értékeknek Magyarországon. Erről szól az az átfogó konzultáció, amelyet vasárnap indítunk útjára – írja Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő, az MSZP EP-választási kampányfőnöke. Mint fogalmazott, a magyar miniszterelnök megérdemelt nyári vakációja előtt hivatalosan is kormányprogrammá emelte az Európai Unió fideszes szétverését, holott a legfrissebb kutatás alapján a magyar emberek több mint kétharmada támogatja hazánk uniós tagságát. Világos tehát, hogy míg a magyar emberek Európa-pártiak, addig a kormány Európa-ellenes politikát folytat; szemben a választók akaratával.

Bocsánatkérést vár a főpolgármestertől a felújított metrószerelvények miatt a DK. Tarlós István a pénteki Budapestinfón mondta el, hogy a 3-as metró felújított szerelvényeire szerkezeti okokból nem fér klímaberendezés, csak nagy teljesítményű ventilátorok megvalósítása jöhet szóba.

A méz itthoni népszerűsítésének köszönhetően hét év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon – derült ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkárának szavaiból. Feldman Zsolt közölte: az egy főre jutó éves mézfogyasztás a 2010-ben jegyzett mintegy 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra emelkedett. Ez egy szép ugrás, még annak tudatában is, hogy a Nyugat-Európában ennél jóval több mézet esznek.

Külföld

A becslések szerint legalább 50 ezer ember gyűlt össze a tel-avivi Rabin téren szombat este izraeli és drúz zászlókat lengetve és egyenlőséget követelve, tiltakozásul az ellentmondásos zsidó nemzetállami törvény ellen. A tüntetés kulcsfontossági szervezői a drúz közösség vezetői voltak. A drúz közösség tagjai, akik az arab izraeliekkel ellentétben katonai szolgálatot teljesítenek az izraeli hadseregben, felháborodásukat fejezték ki a törvény rendelkezéseivel kapcsolatban, mondván, hogy az másodosztályú polgárokká fokozza őket. “Az állam felé mutatott korlátlan hűségünk ellenére az állam nem tekint minket egyenlőnek,” mondta Muafak Tarif sejk az izraeli drúz közösség szellemi vezetője a tüntetőkhöz szólva. Netanjahu közben próbálja enyhíteni a drúzok haragját egy juttatási csomaggal. A koncessziós terv egy új jogszabályt vetít elő a drúz és cserkesz közösségek jogi helyzetének lefektetésére, és előnyöket nyújtana a biztonsági erők szolgálatában álló kisebbségi csoportok tagjai számára, közölte a Miniszterelnöki Hivatal egy szerdai nyilatkozatban. A jogszabály magában foglalná a drúzok vallási, oktatási és kulturális intézeteinek támogatását is. Ezenkívül az ország védelme érdekében részt vevő valamennyi kisebbség és közösség hozzájárulását elismernék és belefoglalnák ország alaptörvényeibe.

Egy riport azt állította, hogy a Fehér Ház tanácsadója és Donald Trump amerikai elnök veje, Jared Kushner azon dolgozik, hogy több millió palesztin menekült státuszát megszüntesse ezáltal feleslegessé téve az UNRWA ( az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten) munkáját. A korábbi béketárgyalások során a palesztinok mindig követelték – Ciszjordánia, Gáza, Kelet-Jeruzsálem és az óváros szuverenitása mellett – a “visszatérési jogot” Izraelbe a palesztin menekültek számára, akik elmenekültek vagy elhagyták az országot a zsidó állam megalakulásakor. A palesztinok ezt a jogot nem csak a még életben lévő több százezer menekültnek, hanem a leszármazottaik számára is követelik. Ez jelenleg 5 millió menekültet jelent. Soha egyetlen izraeli kormány sem fogadta el és fogja elfogadni ezt a követelést, mivel ezzel a zsidók kisebbségbe kerülnének az arabokkal szemben Izraelben. Izrael álláspontja az, hogy a palesztin menekültek és leszármazottaik a békefolyamat csúcspontján a palesztin állam állampolgáraivá válhatnak, ahogyan az ellenséges közel-keleti országokból elmenekült vagy távozásra kényszerített zsidók izraeli állampolgárokká váltak. Az emailek szerint, amiket az American Foreign Policy magazin idézett, Kushner rendkívül kritikusan beszélt az UNRWA tevékenységéről a Fehér Ház vezető tisztviselőivel, mérlegelve az ügynökség bezáratását a békefolyamatok részeként.

Évtizedeken át sokan nem is sejtették a litván fővárosban, hogy lábaik alatt rejlenek annak a 17. századi zsinagógának a romjai, amely egykor Európa-szerte csodálatot váltott ki pompájával. A vilniusi épület felkutatására nemrég egy nemzetközi régészeti csoport vállalkozott – derül ki az Arutz Sheva írásából. „Megtaláltuk az ima központjául szolgáló bimát, ami toszkán barokk stílusban készült. Ez volt a zsinagóga egyik legfontosabb része” – mondta Jon Seligman, az izraeli régészeti hatóság munkatársa. A vilniusi zsinagóga 1630 környékén épült, és sokáig a litván zsidó élet fontos központjaként szolgált. A jiddisül beszélő tudósok és írók számára is csábító várost sokáig az „Észak Jeruzsálemének” is nevezték. A világháborút megelőzően a helyi zsidóság aránya csaknem az egyharmadát is kitette a 60 000 lakosnak, ám többségüket meggyilkolták a náci megszállás során 1941 és 1944 között. A vilniusi zsinagógát felgyújtották, majd később a romjain iskolát építettek a szovjet rezsim idején.

Nicolás Maduro venezuelai elnöknek hirtelen meg kellett szakítania beszédét szombaton egy caracasi katonai rendezvényen, mert dróntámadás célpontja volt, emiatt sürgősen el kellett hagynia a helyszínt. Az államfő szerint a venezuelai jobboldal és a kolumbiai elnök áll a merénylet hátterében. A Reuters hírügynökség először arról adott hírt, hogy az államfő beszédét közvetítő rádió- és televízióadást egyik pillanatról a másikra meg kellett szakítani, előtte azonban a képernyőn még látni lehetett, hogy az alakzatban felsorakozott katonák szétoszlanak, majd futni kezdenek, a pódiumon pedig többen riadtan néztek felfelé. Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, az elnök valószínűleg dróntámadás célpontja volt. A hírügynökségek az első percekben nem tudtak további részletekkel szolgálni, viszont a venezuelai tájékoztatási minisztérium nem sokkal később azt közölte, hogy néhány, robbanóanyaggal felszerelt drón robbant fel a pódium közelében, miközben az elnök hallgatóságához beszélt. A tárca vezetője, Jorge Rodriguez szerint merényletkísérletről van szó, de – mint hozzátette – az elnöknek nem esett baja, az eseményen részt vevő tisztek is épségben kerültek ki az incidensből.

Megerősíthetik Németország délnyugati határának védelmét a Spanyolországba érkező menedékkérők számának emelkedése miatt – jelezte a szövetségi belügyminisztérium migrációs ügyekért felelős államtitkára. Helmut Teichmann a Bild am Sonntag című lapnak elmondta, a kormány attól tart, hogy az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren keresztül Spanyolországba érkező menedékkérők közül sokan megpróbálhatnak továbbvándorolni Németország felé. „Megerősítjük a mélységi határőrizetet és az ellenőrzést a német-svájci és a német-francia határon, ha ezt tapasztaljuk” – mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy Németország segítséget is ajánl Spanyolországnak a menekültügyi feladatok ellátásához. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egy másik vasárnapi német lapban, a Welt am Sonntagban ismertetett új adatai szerint Spanyolországban az idén eddig 23 500 érkezőt regisztráltak, így a délnyugat-európai ország az Észak-Afrika felől az Európai Unióba (EU) irányuló menekültügyi migráció legfőbb célországa.

Spanyolországban már 3 halálos áldozata van a forróságnak. Portugáliában több helyen is megdőlt a melegrekord. Franciaországban elrendelte 3 atomerőmű 4 reaktorblokkjának leállítását az áramszolgáltató a perzselő hőség miatt. Az időleges leállítást az atomerőművek hűtésére használt folyók vizének magas hőmérsékletével magyarázta a vállalat.

Baleset miatt zuhant le egy helikopter a szibériai Igarka közelében, a szerencsétlenségben mind a 18 utas meghalt. A járművön a Rosneft egyik leányvállalatának dolgozói utaztak. Svájcban Luzern közelében zuhant le egy kisrepülőgép, a katasztrófának több halálos áldozata van. A repülőgép roncsai teljesen kiégtek.

Az amerikai külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek mindaddig diplomáciai és gazdasági nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára, amíg az ország le nem mond nukleáris fegyvereiről. Mike Pompeo a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének miniszteri találkozóján beszélt erről. Egy tusnádfürdői férfira támadt a medve, súlyosan megsérült a segítségére siető férfi is. Vasárnap hajnalban tusnádfürdői M.B. a vonatállomás felé tartott, amikor rátámadt a 2 bocsos anyamedve. A közelben lakó 27 éves M.J. sietett segítségére, viszont őt sem kímélte a megvadult anyamedve, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy sebészeti műtétre szorul. Jelenleg mindketten a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban vannak – számol be az újabb tusnádfürdői medvetámadásról közösségi oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A brit külkereskedelmi miniszter szerint egyre nő annak az esélye, hogy nem születik megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről. Liam Fox az Európai Bizottságot hibáztatva úgy vélekedett, már 60 százalék a valószínűsége ennek. A The Sunday Times című vasárnapi lapban megjelent interjúban a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány keményvonalas Brexit-párti táborának szószólója kompromisszumképtelennek nevezte az Európai Bizottságot, Michel Barnier főtárgyalóról pedig azt mondta, egyszerűen azért utasította el a brit kormány júliusban előterjesztett javaslatcsomagját, „mert még nem volt hasonlóra példa”. Theresa May kormánya szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az áruk kétoldalú forgalmára vonatkozóan, a szolgáltatások terén viszont a felek nem férnének hozzá egymás piacához a jelenlegi szinten. A javaslatcsomagot tartalmazó fehér könyv szerint korlátoznák a munkaerő szabad áramlását. Az Európai Bizottságnak azonban fenntartásai vannak a javaslatok működőképességével kapcsolatban.

Életét vesztette legkevesebb három NATO-katona egy öngyilkos robbantásos merényletben Afganisztán keleti részén – jelentette be az Afganisztánban tartózkodó NATO-erők parancsnoksága. A cseh védelmi minisztérium később Prágában közölte, hogy a robbanásos merénylet áldozatai cseh katonák voltak. „A merényletben három cseh katona halálos sérüléseket szenvedett” – olvasható a cseh hadsereg vezérkarának közleményében. A dokumentum szerint a cseh katonák őrszolgálatot teljesítettek a bagrami támaszpont mellett, amikor az ismeretlen merénylő közvetlen közelükben felrobbantotta magát. „Három katonánk tragikus halála nagyon megrázott bennünket”– jelentette ki Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, aki őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családjaiknak és hozzátartozóinak.

Klaus Johannis, Románia szász államfője megtámadta az alkotmánybíróságon az ország közigazgatási törvénykönyvét. Johannis számos részt kifogásolt a módosítások között, köztük az anyanyelvhasználatról szóló részeket is. Az új törvény részben 17 éve működő gyakorlatokat rögzítene, részben új jogokat adna a Románia területén élő kisebbségeknek – így a szászoknak is, egyébként. Cseke Attila kisebbségjogi szakértő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy aggasztónak találja, hogy Klaus Johannis államfő 17 éve hatályos, nemzetközi szerződésekben is szereplő kisebbségi jogokat törölne el — írja a Krónika. Cseke szerint a nemzetközi jogrendszerre épülő érvrendszerrel kell megvédeni a törvénytervezetet az alkotmánybíróság előtt.

Ősszel tartományi választásokat tartanak majd Bajorországban. A legerősebb párt a Horst Seehofer vezette Keresztényszociális Unió, azaz a CSU, ami a CDU bajor testvérpártja. A CSU ugyan rosszabbul áll, mint 2013-ban –amikor 47,7 százalékkal nyert–, de a 40 százalékos támogatottságával így sincs mitől tartania, sima többsége lesz Seehoferéknek a jelenlegi állás szerint. A második legerősebb párt némi meglepetésre a Grünen (Zöldek), a zöld párt 15 százalékon áll egy friss felmérés szerint — írja a Focus. A zöldektől egy százalékponttal marad el a bevándorlásellenes AfD, ami szintén jó eredménynek számít, bár Kelet-Németországban vannak tartományok, ahol ennél is népszerűbbek. Az SPD csak a negyedik legnépszerűbb párt, mindössze 11 százaléknyian szavaznának rájuk, ha most lenne a tartományi választás. Ez elképesztő mélypontnak számít az egykor nagy párt életében.

Gazdaság

Az utóbbi hónapokban jelentősen felgyorsult a közfoglalkoztatottak elhelyezkedése a versenyszférában – írta a Magyar Idők az érdekképviseletektől kapott információk alapján. Rohamosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, 2018 első öt hónapjában átlagosan 150 ezren dolgoztak az átmeneti foglalkoztatási formában, ami azt jelenti, hogy az elmúlt két évben nagyjából százezer főt vettek fel a versenyszférába, olyanokat, akik így kikerültek a közmunkaprogramokból. Mára megváltozott a vállalkozások hozzáállása a közfoglalkoztatottakhoz, mivel a versenyszféra egyre kevésbé tud válogatni a munkavállalók között, így kiemelten figyelnek a közmunkásokra is – mondta a lapnak Rolek Ferenc. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke kiemelte: a közfoglalkoztatottak nagy része képzetlen, ezért a cégeknek nagyobb hangsúlyt kell fordíta­niuk a képzésükre, betanításukra.

Felfüggesztette a német Volkswagen csoport az elektromos és a hibrid meghajtású, valamint a gázüzemű autók értékesítését, mert a vártnál nehezebb a felkészülés az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabványra (WLTP) – írta a Welt am Sonntag. A VW-nál a lapnak azt mondták, hogy hibrid meghajtású és gázüzemű kocsikra már rendeléseket sem vesznek fel, és elektromos autókat is legkorábban 2019 elejétől tudnak majd ismét szállítani. A gondot az okozza, hogy nincs elég mérőállomás és szakember az új szabványnak megfelelő típusengedélyek kiváltásához. Az elektromos, a hibrid és a gázüzemű modellek pedig a hagyományos meghajtású kocsiknál kevésbé kelendőek, ezért éppen ezeket a környezetbarát modelleket kellett hátra sorolni.

Könnyű

A klímaváltozás okozhatta a maják bukását. A Cambridge-i Egyetem és a Floridai Egyetem munkatársainak új kutatása segíthet kideeríteni az ősi kultúra összeomlásának okát – írja a Cambridge-i Egyetem oldala. A szakértők a mexikói Chichancanab-tónál található ásvány, a gipsz vízizotópjait elemezték, hogy felmérjék a korabeli időjárási viszonyokat. A vizsgálat alapján a maja civilizáció összeomlásakor a csapadékmennyiség átlagosan 41-54 százalékkal csökkent. Nick Evans, a Cambridge-i Egyetem doktorandusza és az új tanulmány társszerzője szerint régóta vitatott kérdés, hogy mekkora szerepe volt a klímaváltozásnak a klasszikus maja civilizáció összeomlásában. Új vizsgálatuk azonban megbízható becslést ad a korabeli csapadékmennyiségre és páratartalomra. A maja kultúra történetét a szakértők négy nagy időszakra osztják fel. A klasszikus periódus, amely időszámítás szerint 250-től 800-ig tartott, a népcsoport számára a virágzás időszakát jelentette. A 9. században azonban gyors hanyatlás kezdődött. A kutatók régóta próbálják kideríteni, hogy mi is okozta a bukást. Egyes szakértők külső támadásra, mások belső feszültségre gyanakodnak, de olyan kutatók is akadnak, akik a kereskedelmi rendszer összeomlásában látják az okot. Az 1990-es évek óta pedig egyre több szakértő vizsgálja azt, hogy kiválthatta-e az összeomlást az éghajlat átalakulása. A friss elemzés újabb bizonyíték ezen elméletre. Mivel a könnyebb vízizotópok gyorsabban párolognak, a csapat fel tudta mérni, hogy melyik időszakban voltak levegőn a gipszlerakódások, azaz mely periódusok lehettek szárazabbak.