A temető része a magyar kultúrának

A temető része a magyar kultúrának

Dr. Kárpáti Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete helyettes főigazgatója beszélt a nemzeti sírkertekről, az intézet által szervezett programokról.

 

A szakember beszámolt arról, hogy ő képviselte a NÖRI-t Tusványoson, ahol egy nagy érdeklődésre számon tartott beszélgetésen mutatta be az intézményt, valamint az emlékhelyek körüli turisztikai tevékenységről is szót ejtett. Ezen túlmenően a NÖRI eddigi kiadványait juttatták el a határontúli főiskolák, egyetemek, középiskolák számára.

Kárpáti Katalin elmondta, a tusványosi beszélgetésen is azt igyekeztek be- és megmutatni, hogy egy nehéz témájú helyszín, mint egy temető, ami egyben nemzeti emlékhely is, mint a Fiumei úti, mennyire része lehet a magyar kultúrának, mennyire lehet beemelni az idegenforgalomba, valamint arról, hogy milyen speciális programokat lehet egy temetőben csinálni. Hozzátette, a magyar kormány eddig is és a tervek szerint a későbbiekben is jelentős összegeket áldoz ennek a sírkertnek a rendbetételére, ma már elmondható, szinte nincs olyan nap, hogy ne jönnének turistacsoportok, diákcsoportok, akiket már egy külön idegenvezetői csoport fogad. Ugyanígy lehet látogatni a szomszédban található Salgótarján utcai zsidó temetőt is, igaz, ott még vannak olyan részek, ahol felújítás zajlik.

Nemrégiben nézte meg a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet, valamint a Salgótarján utcai zsidó temetőt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki a kormány nevében további együttműködést ajánlott fel a NÖRI vezetésének.

A NÖRI kezelésében van a Rákoskeresztúri temető 298-as, 300-as és a 301-es parcellája, ami szintén egy nagyon fontos nemzeti emlékhely. Itt épült meg egy látogatóközpont, ahol a szakmai felügyeletet a NÖRI látja el. Itt a XXI. század technikájának a segítségével mutatják be az 1956-os forradalom történéseit, az események hőseit, valamint a megtorlást.

A helyettes főigazgató hozzátette, nem csak Budapesten vannak jelen, hiszen több mint 50 történelmi emlékhely, 17 nemzeti emlékhely van szerte az országban, mint Eger, Somogyvár, a muhi csata színhelye, Pannonhalma, Székesfehérvár és sok más település. Mindezek mellett az intézet gondoskodik a Nemzeti Sírkerthez tartozó hatezer síremlékről szintén szerte az országban. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal együtt gondoskodik arról az intézet, hogy azok a sírok, amelyek a Nemzeti sírkert részévé válnak, ne legyenek megbolygatva, ne legyenek megszüntethetőek.