Egy újfajta európai tendencia érezhető a Közel-Keleten

Egy újfajta európai tendencia érezhető a Közel-Keleten

Sayfo Omar Adam Közel-Kelet szakértő a magyar miniszterelnök izraeli látogatása kapcsán elemezte a közel-keleti palesztinok helyzetét a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A szakértő véleménye szerint egy újfajta európai tendenciát lehet látni, amikor is az európai államok vezetői, így az osztrák kancellár és Orbán Viktor is nyitottabbak Izrael irányába, és nem látogatnak el a Palesztin Nemzeti Hatóság területére, nem találkoznak vezető palesztin politikusokkal. A magyar miniszterelnököt is a helyettese képviseli majd Betlehemben. Sayfo Omar Adam szerint ez annak is köszönhető, hogy a palesztin hatóságoknak egyre csökken a szerepük, súlyuk, érdekérvényesítő erejük Európában. Itthon nem történt meg az az erős lobbizás, ami azt eredményezte volna, hogy a miniszterelnök találkozzon a PNH vezetőivel. Korábban jobb volt a viszony, a PNH most is nagykövetséget tart fenn Budapesten, de mára már ezek a kapcsolatok lejjebb kerültek. Vannak ennek palesztin belpolitikai okai is, akár az, hogy a két nagy frakció, a Fatah és a Hámász is egyre csökkenő forrásokból kénytelen gazdálkodni. Ez azt jelenti, hogy ők már nem nagypolitikai szinten képviselik magukat, mert nem tehetik meg, nem tudnak hosszabb távra tervezni, csupán pár hónapra. Ez az idő csupán arra elegendő, hogy a palesztin politikusok a saját kliensrendszerüket fenntartsák és a saját támogatóiknak biztosítsák a mindennapos megélhetést. Izrael pontosan tisztában van ezzel a helyzettel, ezért teszi azt meg, hogy csupán annyit juttat a palesztin területekre, hogy ott ne legyen humanitárius válság, de azt semmiképpen sem akarják, hogy hosszabb távon tervezhessenek a hatóság vezetői.

A két palesztin frakció közül, a Gázát uraló Hámász egyfajta katonai diktatúrát tart fenn, azonban náluk a legkomolyabb a forráshiány és a vezetőknek szembe kell nézni a saját ellenzékükkel is, a különböző szalafita mozgalmakkal, amelyek más csatornákon keresztül, de forrásokhoz jutnak. Ez a támogatás egy politikai hatalomátvételhez kevés, de azoknak a bevonzására, akik leszakadtak a Hámásztól elegendő. Ez a helyzet csak fokozza az erőszakspirál kialakulását. A közel-keleti sajátos demokráciafelfogással kapcsolatos kérdésre a szakértő elmondta, a térségben Izrael azért van különleges helyzetben, mert az Európából bevándorló zsidók hoztak egy szemléletet, egy felfogást, az arab társadalmakban ezzel ellenkezőleg még létezik a hierarchikusság a szocializáció fő terepein, a családstruktúrában, az iskolarendszerben, azonban – tette hozzá Sayfo Omar Adam, ez nem vallásfüggő, hiszen ez a mentalitás tapasztalható a közel-keleti keresztényeknél is.

Persze az arab államoknál is van különbség a monarchiák és a parlamentárisnak nevezett arab rendszerek szemlélete között. Ez utóbbiaknál az identitás becsatornázódik a politikába, azaz mindenki a saját kliensrendszerét próbálja támogatni a többiek figyelmen kívül hagyásával, amiből majd lesznek a forradalmak. A monarchiáknál az uralkodó az, aki mint első az egyenlők között képes igazságot tenni a társadalom csoportjai között.

Európából nézve testvérnépekről beszélnek, amikor a palesztinokról, arabokról van szó – mondta el a szakértő, de közelről nézve ez másként van, hiszen egy iraki akkor válik irakivá, egy szír szírré, ha eljön otthonról Európába, máshova. Arabnak a Közel-Keleten csak az izraeli arabok vallják magukat, hiszen ők ott arab entitásként léteznek, de benn benne vannak a drúzok, a muszlimok és mások. Másutt a helyi identitások játszanak szerepet már. Az izraeli arabok éppen ezért kevésbé szolidárisak a többiekkel, hiszen az ő megélhetésük, jövőjük az adott állami struktúrában biztosítva van.