A BREUERPRESS és a HETITV legfrissebb hírei

A BREUERPRESS és a HETITV legfrissebb hírei

Az orosz és az amerikai elnök Helsinkiben találkozott egymással, hogy gazdasági, katonai és politikai kérdésekről is tárgyaljanak. Donald Trump szerint mindkét ország felelős azért, hogy a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt meg megromlottak az amerikai-orosz kapcsolatok. Hozzátette, az orosz beavatkozásról folyó amerikai vizsgálat „katasztrófa országunk számára”. Az amerikai elnök hangsúlyozta, semmiféle összejátszás nem volt kampánycsapata és orosz tisztségviselők között. Szavai szerint azért győzött – „méghozzá könnyen” – az elnökválasztáson, mert „briliáns kampányt” folytatott. Donald Trump amerikai elnök „termékeny párbeszédnek” nevezte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott találkozót. Mint mondta, soha nem volt rosszabb az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, mint most „de ennek vége. Fél órával ezelőtt ez véget ért!” Trump hangoztatta: a diplomácia fontosabb a konfliktusnál és az ellenségeskedésnél. Vlagyimir Putyin is hasonlóan jellemezte a találkozót. Mint momdta, a megbeszélések őszinték és hasznosak voltak. A mostani egy nehéz időszak az orosz-amerikai kapcsolatokban, de nincs objektív oka ezeknek a nehézségeknek, a hidegháború ugyanis véget ért. Az orosz elnök hangsúlyozta: olyan új kihívásokkal vagyunk kénytelenek szembesülni, mint a terrorizmus és világgazdasági problémák.

(fotó: The New York Times)

Republikánus és demokrata párti politikusok is bírálták az amerikai elnököt az elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozásról tett kijelentései miatt. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor szerint például mindaz, amit Donald Trump mondott, azt az üzenetet küldi Moszkvába, hogy az Egyesült Államok „gyenge”. A politikus – aki a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke is – azt írta Twitter-bejegyzésében: „Trump elnök elszalasztotta a lehetőséget, hogy felelőssé tegye Oroszországot a 2016-os beavatkozásért, és ezzel figyelmeztesse Moszkvát az eljövendő választásokra nézve”. Graham szerint „ez még több gondot fog okozni, mint ahányat megold”. Az aktív politizálástól az őszi választások után már visszavonuló Jeff Flake arizonai republikánus szenátor szerint „szégyenletes” volt, hogy Donald Trump az amerikai-orosz viszony orosz beavatkozás miatti megromlásáért az Egyesült Államokat is hibáztatta. Flake az orosz beavatkozást „agressziónak” minősítette.

A kiemelt budapesti fejlesztésekről szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a kormány. Az indoklás szerint a kiemelt budapesti fejlesztésekkel kapcsolatos egyes állami feladatok kereteinek meghatározása, valamint a már előkészítés alatt álló Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program megvalósítása érdekében kell egy önálló törvény megalkotása. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslata szerint a jövőben kiemelt budapesti fejlesztésnek számítanak azok a költségvetési vagy európai uniós forrásból finanszírozott kormányzati közterület-, köztér-, illetve magasépítési ingatlanfejlesztések, valamint a fővárosban, illetve az agglomerációban megvalósuló vonalas közlekedési infrastruktúrafejlesztések, melyeket a központi költségvetési szervek vagy száz százalékban állami tulajdonban álló gazdasági társaságok valósítanak meg, és amelyeket a kormány rendeletében kiemeltté nyilvánított. A törvénytervezet megalkotja a kiemelt nemzetközi sportesemény fogalmát is, ide sorolva a Budapesten megvalósuló kiemelt jelentőségű nemzetközi vagy nemzetközi érdeklődésre számot tartó sporteseményeket.