A biztonságnak éppen az adja a garanciáját, hogy a határokat meg tudjuk védeni

A biztonságnak éppen az adja a garanciáját, hogy a határokat meg tudjuk védeni

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a miniszterelnök közelgő izraeli látogatásáról, a határvédelemről, valamint arról, hogy a jövő évi költségvetés egyik győztese a Magyar Honvédség lesz.

 

 

A politikus elmondta, a hétvégén a labdarúgó világbajnokság eseményeit követte, kiváltképpen a döntőt. Németh Szilárd szerint, azon a találkozón, ahol az orosz elnök fogadta a magyar miniszterelnököt minden bizonnyal szóba került Európa jelenlegi helyzete, viszonya Oroszországgal, de valószínűleg Ukrajnáról is váltottak szót. Az is szinte bizonyos, hogy a szeptember 18-i újabb csúcstalálkozón is ezek a témák kerülnek napirendre.

Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben, amikor is Orbán Viktor eleget tesz Benjamin Netanjahu meghívásának, szó lesz-e haditechnikai beszerzésekről, hiszen Izrael a fejlett haditechnika egyik központja, az államtitkár hozzáfűzte, minden bizonnyal lesznek ilyen részletei a megbeszélésnek. Az ilyen jellegű tárgyalásoknak nem csak magyar, hanem magyar-V4-es országok, illetve magyar-EU-s vonatkozása is van. A mostani találkozó is az egy évvel ezelőttinek a folytatása, amikor is nálunk járt az izraeli miniszterelnök, ahol megbeszéléseket folytatott a magyar miniszterelnökkel, de a V4-es országok vezetőivel is.  Ezeknek a megbeszéléseknek is az volt a következtetése, hogy az Európai Uniónak egy kicsit más szemmel kell néznie Izraelt. Meg kell találni a lehetőségeket, megismerni azokat a tapasztalatokat, amelyekkel Izrael rendelkezik a határainak a megvédése kapcsán. A hazai határvédelem kapcsán Németh Szilárd kifejtette, továbbra is zajlik a határok védelme, immáron a rendőrség teszi a dolgát, miután az EU előírása alapján nem a határőrség, hanem ők végzik a határok védelmét. Magyarország ma a világ egyik legbiztonságosabb országa – tette hozzá a politikus, a határőrizeti feladatokat a rendőrök nagyszerűen látják el, amihez persze kellettek azok a határvadászok, akiket nemrégiben képeztek ki.

Németh Szilárd elmondta, Budapest a világ egyik legbiztonságosabb fővárosa, amit megerősítenek az itt élő zsidó honfitársaink is, de az izraeli nagykövet is erről beszélt a hétvégén. A politikus szerint pont azokról a helyekről vádolják ma Magyarországot antiszemitizmussal, ahol az ott élő zsidó közösségek a bőrükön érzik az egyre nagyobb fenyegetettséget. Ennek a mostani magyarországi biztonságnak éppen az adja a garanciáját, hogy a határokat meg tudjuk védeni – mondta el az államtitkár, ez így lesz a jövőben is.

Három évvel ezelőtt döntöttek az emberek arról egy Nemzeti Konzultáció során, hogy milyen országban szeretnének élni, a népakaratnak ilyen irányú kinyilatkoztatása utána még többször is megtörtént azóta, de már 2015-ben meghozta a parlament a Fidesz-KDNP képviselők támogatásával azokat a döntéseket, amelyekkel megalapozták a határvédelmet. Így kerültek a honvédek a határokra, ők voltak azok, akik pár hónap alatt 400 kilométer hosszan megépítették az ideiglenes kerítést. Apolitikus hozzátette, a kerítés addig áll, amíg szükség van rá, majd hozzátette, ha nem lenne ez a kerítés, akkor Magyarországnak ugyanazt kellene elszenvednie, mint a görögöknek, olaszoknak. A magyarok ezzel a műszaki határzárral teljesen átjárhatatlanná tették a határokat, azaz az Európai Unió határait.

Német Szilárd emlékezetett a hármas határvédelem kifejezésre, ott van az élőerős védelem, a honvédekkel, rendőrökkel, ott van még a műszaki határvédelem, a megfelelőm technikával ellátva, de ott van még a jogi védelem is, ami büntethetővé tette az illegális migráció szervezését. Tudni kell, emelte ki a politikus, a katonák maximálisan elvégezték a feladatukat, a kerítés mentén 11 településen voltak jelen a honvédek, több mint hatezer katona volt, akik egyszerre, egy időben teljesítették ezt a feladatot, összességében pedig 18 ezer katona védte a határokat.

Az államtitkár megerősítette, a jövő évi költségvetés egyik nyertese a honvédség lesz, már csak azért is, mert a kormány a biztonságot tartja az egyik legfontosabb kérdésnek, azaz erre minden lehetséges pénzt áldozni kell. Több szinten is lehet érteni a biztonságot, a legfontosabb a fizikai biztonság, a belbiztonság, az ország szuverenitásának a biztosítása, ennek egyik letéteményes a Magyar Honvédség, amelyik jövőre 513 milliárd forinttal gazdálkodhat.

Az államtitkár elmondta, 2024-re éri el Magyarország, hogy az ország GDP-jének 2 %-a menjen el honvédelmi kiadásokra, most 1.17 %-nál tartunk az 513 milliárddal, amikor elérjük a 2 %-ot, az azt jelenti, hogy több mint 1500 milliárd áll majd a honvédség rendelkezésére.