Az izraeli hadsereg (IDF)további Vaskupola ütegeket helyezett üzembe délen és Tel Aviv területén

Az izraeli hadsereg (IDF)további Vaskupola ütegeket helyezett üzembe délen és Tel Aviv területén

Háborús hangulat a térségben  tartalékosakat mozgósítanak  Szíria felöl is támadások várhatok 

 

 

 

A hadsereg vasárnap bejelentette, hogy további Vaskupola rakétavédelmi ütegeket fog kihelyezni Dél-Izraelben és Tel Aviv térségében, miután a hétvégén a gázai Hamász terrorszervezettel súlyos összecsapásokra került sor.

A légvédelmi egységek tartalékosai is behívót kaptak, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

„Az izraeli hadsereg eltökélt szándéka, hogy továbbra is biztosítsa az izraeli állampolgárok védelmét, és készen áll a különböző eshetőségekre,” – mondta a hadsereg.

A légvédelem megerősítése a hadsereg részéről tett óvintézkedés, mivel az erőszak újbóli kitörése továbbra is benne van a levegőben a szombat éjszaka életbe lépett tűzszünete ellenére, amelyet eddig nagyrészt betartottak.

Az izraeli hadsereg hangsúlyozta, hogy keményen fel fog lépni a tengerparti övezet bármely támadásával szemben, beleértve a tűzveszélyes sárkányokat és léggömböket is, és a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet fogja viselni ezek következményeit.

Vasárnap a biztonsági kabinet elrendelte, hogy a hadsereg kemény választ adjon minden Gázából Izraelbe átreptetett lángoló sárkányra és léggömbre.

A nap folyamán a hadsereg légi járművei három alkalommal nyitottak tüzet tűzveszélyes lufikat indító terrorista sejtekre.

A jóval agresszívabb irányelv ellenére számos tüzesetet okoztak a gyúlékony eszközök Dél-Izraelben.

Szombaton több mint 200 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki gázai terroristák a határ közelében fekvő izraeli közösségekre. Az izraeli hadsereg válaszul több mint 40 célpontot bombázott le a Gázai övezetben. Izrael a 2014-es erős szikla hadművelet óta nem mért ilyen súlyos csapást a Hamászra.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek szombat éjszaka bejelentették, hogy tűzszüneti megállapodás született Izraellel, az Egyiptommal és más nemzetközi szervezetekkel való tárgyalások eredményeként.

“A regionális és nemzetközi közvetítés vezetett a jelenlegi eszkaláció lezárásához az ellenállás és a megszállás erői között,” nyilatkozta a Hamász.

Egy izraeli védelmi tisztviselő ugyanakkor azt mondta a tűzszünettel kapcsolatban, hogy “a valós körülmények fogják meghatározni a további reakciónkat.”

A Hamász azt állította, hogy a rakéta indításokkal válaszolt az izraeli légicsapásokra, hozzátéve, hogy a terrorszervezet leáll a kilövésekkel, ha a zsidó állam is leáll az övezet bombázásával.

A tűzszünet ellenére vasárnap a hajnali órákban két aknavető gránátot és rakétát lőttek ki Gázából Izraelre. Egy rakétat szétlőtt a Vaskupola.