Az izraeli hadsereg megerősítette a katonai jelenlétet a Golán-fennsíkon

Az izraeli hadsereg megerősítette a katonai jelenlétet a Golán-fennsíkon

Az izraeli hadsereg  (IDF ) vasárnap további tankokat és tüzérségi ágyúkat küldött a szíriai határhoz, miközben Bassár Aszad diktátor és az orosz katonák ismételt támadást indítottak a lázadók ellen az ország délnyugati részén.

A hadsereg megígérte, hogy határozott választ ad minden izraeli területet sújtó szíriai támadásra, akár szándékos akár véletlen.

„Az izraeli hadsereg kiemelt jelentőséget tulajdonít az 1974-es fegyverszüneti megállapodás fenntartásának, mely Izrael és Szíria között köttetett,” közölte a hadsereg. „Az izraeli hadsereg továbbra is tartja magát irányelvéhez, hogy nem avatkozik bele a szíriai történésekbe, mindamellett határozottan fellép Izrael szuverenitásának megsértése és az állampolgárait veszélyeztető fenyegetésekkel szemben.”

Mióta Aszad erői újból ostromot indítottak – orosz légi támogatással és Irán támogatta milíciákkal – a Daraa tartománybeli lázadók kezében lévő közössegek ellen, 160 000 szíriai állampolgár kényszerült elhagyni otthonát és menekült az izraeli és jordán határhoz.

A térségben számos tábort állítottak fel, de ezek általában nélkülözik az ivóvízet, az elektromos áramot és más alapvető szükségleteket. Sok esetben a táborok túlzsúfoltak, néhány szíriai állítólag a szabad ég alatt alszik.

Mind Izrael, mind Jordánia kijelentette, hogy nem fogadnak be menekülteket, de humanitárius segítséget nyújtanak a lakóhelyüket elhagyni kényszerülteknek.

Az izraeli hadsereg pénteken késő este hat sebesült szíriai állampolgárt, köztük négy állítólag újonnan lett árva gyermeket, hozott be az országba egy helyi kórházba, egy “egyedi és összetett orvosi akció” részeként.

Egy csütörtök éjszakai akció során a hadsereg több tonnányi humanitárius segélyt szállított át délnyugat-szíriai menekülttáborokba.

“Az izraeli hadsereg nyomon követi a fejleményeket Dél-Szíriában, és felkészült a különböző forgatókönyvekre, beleértve, hogy továbbra is humanitárius segélyt nyújt a menekülő szíriaiaknak. Az izraeli hadsereg nem fogja engedélyezni a szíriai menekültek izraeli területre való belépését, és továbbra is az izraeli biztonsági érdekek védelmét tartja szem előtt,” olvasható a hadsereg héber nyelvű nyilatkozatában.

Az akció több órán át tartott, és mintegy 300 sátort, 13 tonna élelmiszert, 15 tonna bébi tápszert, három raklap egészségügyi felszerelést és 30 tonna ruhát és cipőt szállítottak a menekülteknek.

Vasárnap reggel Benjamin Netanjahu miniszterelnök megismételte, hogy Izrael segítséget fog nyújtani, de nem engedi be a menekülteket Izraelbe.

„Továbbra is meg fogjuk védeni a határainkat. A humanitárius segítséget kiterjesztjük lehetőségeinkhez mérten. Nem fogjuk engedélyezni a területünkre való belépést, és követeljük a szíriai hadereggel kötött 1974-es megállapodás szigorú betartását,” mondta Netanjahu a heti kabinetülés kezdetén.