Hazájukat szerető katonákra van szükség

Hazájukat szerető katonákra van szükség

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Magyar Honvédség előtt álló új kihívásokról, a Zrínyi 2026 Programról.

 

 

 

 

Magyarország és Európa biztonságával kapcsolatban a politikus elmondta, ez a béke és a nyugalom térségek kell legyen, szerencsére a II. világháború óta nagyon kevés olyan esemény történt, ami olyan aggodalmakra adhat okot, mint ami most jelenleg Izraelben van, amely országot többször is rakétákkal támadták a palesztinok. Európának azért erősen kell figyelnie, ahogy Magyarországnak is, hiszen az elmúlt időszakban lezajlottak olyan események, mint a balkáni háború, legutóbb meg az ukrajnai események. Egy biztos – tette hozzá Németh Szilárd, most új kihívások vannak, amelyekre a Magyar Honvédségnek válaszokat kell adnia, ez a válasz – többek között – a haderő és a honvédelmi program fejlesztését szolgáló Zrínyi 2026 Program. Az államtitkár az Izraelt ért rakétatámadásokkal érzékeltette, hogy megváltozott a háborúk szerkezete, ma már hibrid háborúk vannak, amikre fel kell tudni készülni. Ma már nem úgy történik, hogy két ország valamin összevitatkozik, hadüzenetet küldenek egymásnak, a hadseregek felvonulnak, ma már bármi előfordulhat és ezeknek a mozgatórugója egyáltalán nem biztos, hogy személyes. Ha valaki elveszi a rendőr fegyverét, azzal tüzet nyit, embereket lő le, öl meg, közben azt kiabálja, hogy Allahu Akbar, annak a motivációja nem biztos, hogy személyes. Németh Szilárd szerint ez kell megakadályozni, fenn kell tartani Magyarországon, az ország környezetében, Európában a békét, szavatolni kell a magyar, az európai emberek biztonságát. Ennek egyik eszköze a Magyar Honvédség, amelyiknek az egyik legfontosabb feladata a rendőrséggel közösen Magyarország határainak az őrzése.

Arra a kérdésre, hogy rendelkezik-e a honvédség a célnak megfelelő XXI. századi fegyverzettel, eszközökkel erre, az államtitkár azt felelte, nem csak modern fegyverekre, hanem gondolkodásra is szükség van, legfontosabb feladatnak a katonák középpontba helyezését tartja. Természetesen a fegyvereket be kell szerezni, amivel korszerűvé, modernné, versenyképessé kell tenni a honvédséget, de a legfontosabb, hogy a katonák, a tisztek, a tábornokok rendben legyenek, hogy tudják, mit és miért tesznek, merjék tenni és az esküjüket tudják teljesíteni. A hazájukat szerető katonákra van szükség, a miniszterelnök is ezt a feladatot szabta meg a Honvédelmi Minisztériumnak, sőt direkt olyan minisztert választott, aki a honvédségen belül végigjárt mindent, szakaszparancsnokként kezdett, majd lett végül négycsillagos tábornok és most miniszter. Olyan ember, aki elvégezte az orosz, a magyar, az amerikai katonai akadémiát, jelentős nemzetközi rátekintéssel rendelkezik, ő lesz az, aki egy ütőképes, modern, egy bárkivel partnerségben levő hadsereget szervez. Németh Szilárd hozzátette, mindezekhez ott van a jelentős pénzekkel felruházott Zrínyi 2026 Program, aminek a keretében már 2024-re kétszeresére növekszik majd a honvédelmi kiadás összege, Magyarország már a NATO kötelezettségeit is teljesíteni fogja. Ehhez kell mindenkinek a hozzátenni mindazt, ami a maga felelősségi körében adható, a kormánynak, a Parlamentnek kell biztosítani a jogszabályi hátteret, valamint az elkölthető költségvetési forrásokat. Az államtitkár ezzel kapcsolatban elárulta, a 2019-es költségvetés nyertese a Honvédelmi Minisztérium lesz.

Az olaszországi belpolitikai helyzet és az Európai Unió védelme kapcsán Németh Szilárd elmondta, ha kicsúsznak kezünkből a dolgok, ha az ellenzék győzött volna itthon, akkor ma ugyanaz a helyzet lenne, mint Olaszországban. Ott nem arról szól a verseny, hogy ki legyen a miniszterelnök, hanem pont fordítva, ki ne legyen, ha lenne is miniszterelnök, nem biztos, hogy végig tudná vinni a programját. Szerencsére Magyarországon az emberek látták, hogy mi a helyes út, azt a miniszterelnököt választották, aki az előző két ciklusban rendbe tette az országot, most meg kézben tartotta a dolgokat a biztonsági, bevándorlási helyzet kapcsán. Németh Szilárd hozzáfűzte, a kormány meg végre fogja hajtani az emberek döntését.

A hadsereg fejlesztésével kapcsolatban a politikus elmondta, ő maga a Kádár rendszer végén volt katona, ahol átélte, miként lehet lezülleszteni egy hadsereget műszakilag, emberileg. Majd jött a rendszerváltás, amelyik tulajdonképpen a maradék magyar hadsereget is igyekezett eltüntetni a közéletből, a közbeszédből, eltűntek a tankönyvekből az egykori neves katonák. Németh Szilárd szerint ezen kell változtatni minden irányban, az az irány, amit a kormány képvisel, márpedig jó. Elindult ismét a kadétképzés Debrecenben, de már Hódmezővásárhelyen épül a következő kollégium és középiskola. nagyon komoly képzés zajlik a Nemzetvédelmi Egyetemen, sőt a NATO képzések területén Magyarország az élvonalban van. Sikerült egy olyan vonzó életpályamodellt kidolgozni, ami lehetővé teszi, hogy érdemes legyen belépni a hadseregbe. Mindezek mellett folytatódik az előző miniszter, Simicskó István által elkezdett nagyszerű program, az önkéntes tartalékos rendszer működtetése, amihez – bármennyire is meglepő – nagyon sok fiatal csatlakozik.

Nagyon fontos az ország légiereje is – mondta elé az államtitkár, majd hozzáfűzte, a Gripen vadászgépek modernek, amelyek képesek biztosítani Magyarország légvédelmét, de mellette NATO feladataiknak is eleget tudnak tenni, hiszen Litvánia, Lettország és Észtország közös védelmi programjában is szerepet vállaltak. A héten is be kellett avatkozniuk a magyar vadászpilótáknak, hiszen több gép repült be engedély nélkül az ország területére, ezért is csak nagy köszönet jár a légvédelmiseknek – tette hozzá Németh Szilárd.