A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A pünkösdi ünnepek után megkezdheti érdemi tevékenységét az új kormány. Pénteken ugyanis a köztársasági elnök kinevezte Orbán Viktor negyedik kormányának minisztereit, akik azután a parlamentben esküt is tettek. Az ülésen a miniszterelnök mutatta be a kabinet tagjait. Semjén Zsolt maradt miniszterelnök-helyettes, de rajta kívül még ketten kaptak ilyen megbízást: Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter. Megőrizte pozícióját Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Trócsányi László az igazságügyi tárca irányítója és Süli János tárca nélküli miniszter. Új tagok a kormányban Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli, Benkő Tibor honvédelmi, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, továbbá Kásler Miklós, az emberi erőforrásokért felelős miniszter, Nagy István agrárminiszter és Palkovics László nemzeti innovációs és technológiai miniszter. Az új kormány a miniszterelnökkel együtt 14 tagú. A Miniszterelnökség új vezetője közölte, hogy ezentúl ritkábban, csak kéthetente tartanak csütörtökön Kormányinfót. Gulyás Gergely azt mondta, elődje, Lázár János műfajt teremtett, amit meg kell tartani, de a tájékoztatókat a kormányülések rendjéhez igazítják.

Az MSZP-Párbeszéd parlamenti képviselői nem vettek részt a miniszterek eskütételén. Tóth Bertalan frakcióvezető ezt azzal indokolta, nem kívánnak sem tapsolni, sem gratulálni annak a kormánynak, amely rendszerszintű manipulációval befolyásolta a választás eredményét. A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az új kormány tagjai több területen is úgy tesznek, mintha az utóbbi nyolc évben nem a Fidesz-kormányzott volna. Azzal vádolta az igazságügyi tárca régi-új vezetőjét, hogy „a fideszes bűnözők” oldalára állt, amiért elutasította Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez. Egyúttal úgy vélte, a Belügyminisztérium dolga az lenne, hogy vegye fel a harcot a bűnözőkkel, de ehelyett a civil szervezeteket „vegzálja”. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a honvédelmi miniszter hét eleji bizottsági meghallgatására reagált. Kevesellte a honvédelmi költségvetés most ígért megduplázását és azt tudakolta, mit kíván tenni a kormány a létszámhiány mérséklése érdekében, illetve hogy a több százmilliós beruházásokat mikor és hogyan bonyolítják le.

Tarlós István elégedett a kormány és a budapesti városvezetés együttműködésével. Szerinte 2010 és 18 között lényegesen több eredményt értek el Budapesten, mint amire korábban mások képesek voltak. A Magyar Időknek adott interjúban úgy vélte, az új kormány összetétele is kedvező változásokat mutat a főváros szempontjából. Elmondta, hogy a lehetséges folytatásról Orbán Viktor a közelmúltban egyértelmű beszélgetést kezdeményezett. Tarlós István arról is beszélt, hogy téved az ellenzék, ha azt hiszi, a jövő évi önkormányzati választáson ugyanolyan jól szerepelhet majd, mint a legutóbbi parlamenti voksoláson Budapesten.

Németországban nemsokára néhány központi befogadóállomáson helyezik el az országba újonnan érkező menedékkérőket a menedékjogi eljárás lezárásáig. A szövetségi belügyminiszter a parlamentben közölte, ez váltja fel a korábban alkalmazott decentralizált rendszert. Horst Seehofer szerint azért van szükség a reformokra, mert újra több a menekült Görögország, Bulgária és Törökország térségében. Ezért heteken belül bemutatja  a migráció korlátozását, irányítását, és az elutasított menedékkérők visszatérítését szolgáló tervet. Seehofer szerint Németország nem fogadhat be több migránst, mint az összes uniós tagállam együttvéve.

Az amerikai elnök országa eddigi legnagyobb boszorkányüldözésének minősítette a 2016-os  elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló bizottság tevékenységét. Donald Trump szokásos Twitter-bejegyzésében ezúttal is cáfolta, hogy a kampányban összejátszott volna oroszokkal demokrata párti vetélytársával, Hillary Clintonnal szemben.
Közben egyik ügyvédje, Rudy Giuliani felszólította Robert Mueller különleges ügyészt, zárja le a vizsgálatot. New York korábbi republikánus polgármestere, aki most az elnök jogtanácsosi gárdájának tagja, ténynek nevezte, hogy Trumpék nem tettek törvénytelen dolgot. Szerinte ha összejátszottak volna az oroszokkal, akkor a tőlük szerzett értesüléseket fel is használták volna.

Nincs már akadálya annak, hogy az Egyesült Államok történetében először egy nő vezesse a Központi Hírszerző Ügynökséget, a CIA-t. A washingtoni szenátus ugyanis jóváhagyta Gina Haspel kinevezését. Hat demokrata párti szenátor a republikánusokkal együtt szavazott az  elnök jelöltje mellett. A 61 éves Gina Haspel több mint három évtizede dolgozik a hírszerzésnél. Jelölése óta sokan támadták, mert részt vett a terrorizmussal gyanúsítottak kínzásában. Szenátusi meghallgatásán többek között azt mondta: a CIA szerteágazó tevékenysége a „kisujjában van”, hiszen dolgozott Afrikában, Európában és Ázsiában is.
Gina Haspel elődje, Mike Pompeo nemrég külügyminiszter lett az Egyesült Államokban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ elnöke szerint országában nem létezik hosszú távú tervezés és a román-magyar kapcsolatok rendezésére sincs terve Bukarestnek.
Kelemen Hunor cáfolta a bukaresti diplomácia állítását, miszerint modellértékű lenne a kisebbségvédelem Romániában. Ez csakis akkor válik igazsággá, ha maguk a kisebbségi közösségek állítják – tette hozzá. Marosvásárhelyi előadásában elmondta, egy átfogó közvélemény-kutatás szerint az Erdélyben élő románok ma már nyitottabbak a magyarok és a kisebbségi közösségek irányába. A politikusokra viszont ez nem jellemző, ők továbbra sem merik segíteni a magyar közösség jogainak bővítését – mondta Kelemen Hunor.

Tovább drágul a világpiacon az olaj ára. A Brent-olajért a hét második felében már 80 dollárt kellett fizetni. Négy éve nem volt ilyen magas az energiahordozó ára. Szakértők az emelkedést főleg azzal magyarázzák, hogy az Egyesült Államok kilépett az iráni nemzetközi atomalkuból. Ráadásul Donald Trump hosszú távon szankciókat helyezett kilátásba azokkal a cégekkel szemben, amelyek üzletelnek Iránnal. Közben Magyarországon a gázolaj literenkénti ára újra 400 forint fölé emelkedett. A héten kétszer drágultak az üzemanyagok. A 95-ös benzin ára 11, a gázolajé 13 forinttal nőtt. Emlékezetes, a benzin ára 2012. április elején volt a csúcson, akkor egy literért átlagosan 451 forintot kellett fizetni.

Újabb papírt kérhetnek mától a rendőrök az autósok igazoltatásakor. A gépjárművek tulajdonosainak a forgalmi engedély mellett be kell mutatniuk a műszaki vizsgálati bizonyítvány nevű dokumentumot is, amelyet a vizsgán állítanak ki. Ez az érvényességi időn, a rendszámon és az alvázszámon felül a kilométerszámláló állását, illetve a vizsga lejárati dátumát is tartalmazza. A változtatás összhangban van az uniós irányelvekkel, amelyek célja, hogy az Európai Gazdasági Térség bármely országában könnyebben meg lehessen állapítani egy autóról, érvényes-e a műszakija vagy sem. A Magyarországon forgalomban lévő autókat először négy, majd kétévente kell újravizsgáztatni, és a rendszer nagyjából az összes Európai uniós tagállamban hasonlóan működik.

Egy kulturális hír:
Újra Budapestre készül a legendás brit progresszív folkrock-zenekar, a Jethro Tull. Fél évszázados fennállásuk alkalmából kezdett jubileumi turnéjukon január 19-én lépnek majd fel a Budapest Kongresszusi Központban. A fuvolás-énekes, Ian Anderson csapata az elmúlt öt évtizedben több mint 60 millió albumot adott el világszerte, és a legsikeresebb rockelőadók közé emelkedett. A kerek évfordulóra egy ötven dalból álló, az együttes teljes pályafutását bemutató válogatást állítottak össze. Hallhatók az alakulás időszakából származó slágerek, de vannak számok legújabb albumukról is. A 70 éves Ian Anderson a zenekarral kilencszer lépett fel hazánkban.