Komolyzene felnőtteknek, gyerekeknek

Komolyzene felnőtteknek, gyerekeknek

Péronno Katalin, az ERőMŰVHÁZ kulturális programszervezője beszélt a következő hetek komolyzenei programjairól.

 

Mint azt a szakember elmondta, nem csak azért szervezik a programokat, mert most emlékezünk meg a zeneszerző halálának századik évfordulójáról, hanem azért is, mert valahogy nem hallgatunk elég Debussyt, aki nagyon sokat tett hozzá a zenéhez, azt mondják róla, hogy egy impresszionista zeneszerző, pontosabban egy színfestő zeneszerző. Most a Trio Tertium ad koncertet, akik úgy jöttek a képbe, hogy Hári Péter tavaly ősszel adott elő direkt Péronno Katalin kérésére Kodály műveket, nagy sikerrel zajlott le a koncert, ahol a csellóművész szólistaként mutatkozott be. Akkor jött az ötlet, hogy a Debussy évre vissza kellene hívni, Hári Péter meg ajánlotta a saját zenekarát, a Tertium Triót.

Mint azt Péronno Katalin elmondta, a most zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál nem konkurencia, inkább egy jó dolog, mert felhívja az emberek figyelmét a kultúrára, a komolyzenére. Az ERőMŰVHÁZ már a méreteinél fogva is maximum kamarazenei koncertek megrendezésére képes. Az előadóterem hangzása jó, elsősorban vonósok számára, ezért a Tertium Trió is nagyon jól fog szólni. Most Debussy Trióját adják elő, amit a zeneszerző 18 évesen, már érettebb fejjel komponált. A mű születéséről annyit érdemes tudni, hogy Debussy megnyert egy zeneszerzői versenyt, a jutalma pedig egy külföldi út volt, eljutott Olaszországba, ahol házi zenetanító volt, de jutott ideje komponálni, így született meg ez a mű. Külön érdekesség, hogy eddig nem nagyon játszották ezt itthon.

Péronno Katalin maga is zenész, csellista, ez közrejátszik, amikor programokat szervez, de nem befolyásolja, mint mondta, nem csak gordonka hangversenyeket szervez. Annyiban szerencséje van, hogy sok mindenkit ismer a zene világából, így megvan a lehetősége a vendégek megválasztásában, a programok kitalálásában.

Ennek okán kerül sor Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész szólóestjére május 11-én, ahol Liszt és Chopin művei hangzanak majd fel.

Mellette tovább folytatódik a nagy sikerű hangszerismertető sorozat, amit gyerekeknek szerveznek, Csengő-bongó néven, Nagy Mária vezetésével.