Semmi rossz nem történt a közvélemény-kutatásokkal

Semmi rossz nem történt a közvélemény-kutatásokkal

Závecz Tibor, a Závecz Research tulajdonosa, vezetője a választás után is büszkén vállalja cége előrejelzéseit. Azzal kapcsolatban, hogy a kutatócégeket mely oldalhoz sorolják, azt mondta, hogy a kutatóknak lehet világnézete, az adatoknak azonban nincsen. Mindezeket a Heti Tv Pirkadat című műsorában fejtette ki.

 

A kutató szerint idén volt először hosszú évek óta, hogy nem mérték felül a Fideszt, olyannyira, hogy a legutolsó pénteki mérésük is 46 %-ot mértek a kormánypártnál, ami inkább aláment az elvárt adatoknak. Ebből az egészből azt lehet kikövetkeztetni, hogy azok, amelyek eddig megszokottak voltak a kutatások során, egyszerűen nem örökérvényűek.

Ugyanilyen érdekesség volt, hogy a közvélemény-kutatók azt mondták a választás előtt, hogy amennyiben 70 % fölé megy a részvételi arány, az ellenzék profitálhat belőle, ami végül nem történt meg, nem csak azért, mert kicsivel ugyan, de 70 % alatt maradt a részvételi arány, hanem azért sem, mert történt egy olyan mozgósítás történt a Fidesz részéről, amit a kutatások egész egyszerűen nem tudtak kezelni. Azt látták, hogy a kistelepüléseken megnőtt a szavazási hajlandóság, de ennek nem tulajdonítottak nagyobb jelentőséget.

Závecz Tibor határozottan cáfolta azokat a felvetéseket, mely szerint ő vagy az általa vezetett cég a Jobbik közelében lett volna, már csak azért is, mert volt, van olyan kutatócég, amelyik vállaltan Jobbik közeli. A kutató elmondta, mindig is nagyon igyekezett, hogy ne lehessen egyetlen párt mellé sem besorolni, az általa közölt adatok szinte mindenhol megjelennek, ő maga és cége is nyilvánosan éli az életét. Az persze jó – tette hozzá Závecz Tibor, hogy eddig már hírbe hozták a szocialistákkal, az ellenzéki oldallal, de már a kormánypártokkal is. Már korábban is, előző cégénél is dolgoztak minden pártnak, sőt azt is hozzátette, amit egy korábbi főnöke, Levendel Ádám mondott, mely szerint a kutatóknak lehet világnézete, az adatoknak azonban nincsen.

Ami a Jobbikot illeti, a párt jövőjével kapcsolatos kérdésre a kutató elmondta, a mostani szavazatszám nagyjából megfelelt annak, ami 2014-ben volt, az azonban pozitív jelnek volt tekinthető, hogy egy kissé átfordult a mai szavazótábor. Azonban a változással a párt nem érte el a négy évvel ezelőtti szavazatszámot, hiszen most magasabb volt a részvétel, de még a várakozásokat sem érte el, jobb eredményre számítottak, ezért a mostani eredmény számukra egy kudarc. Minden kudarc, ez minden pártban így van, megindítja a párton belüli ellenfelek aktivitását, most egy nagy csatározás jöhet, itt felmerülhet a kutató által kiszámíthatatlan kérdés, hogy visszatérnek-e a régi stílushoz, gondolatokhoz. Valószínűleg a párt, a vezetés a régi, radikális irányba menne vissza, de csata lesz, mert a mostani parlamenti frakció nem ezt fejezi ki.

Ezek a belső csatározások az összes ellenzéki pártot jellemzik most, ebben a helyzetben ez szokott történni, az MSZP is jóval rosszabbul szerepelt, mint ahogyan azt ők várták. A szocialistáknál az elmúlt években elég sűrűn cserélődnek a pártelnökök, ott is lesz belső csatározás, ahogy az LMP-nél is. Egyedül a DK-nál nem mondható el ez, hiszen ők megerősödtek, bejutottak a Parlamentbe önálló frakcióval.

Az ellenzéknek a kampányban mondott szavaira, a kormányváltás „belengetésére” Závecz Tibor azt mondta, sokkal inkább a bennük lévő energia hajtotta őket, mintsem az, hogy elhitték volna, mindez lehetséges. Egy kampányban senki nem indulhat el úgy, hogy eleve feladja azt, ha így tettek volna, akkor a mostaninál is gyengébb eredményt érték volna el. Most nem volt elégséges annak a látszatnak a keltése, hogy az ellenzék elég erős egy kormányváltásra. Nem volt szlogen sem igazán, persze lehet mondani, hogy nem volt megfelelő médium az ellenzék mellett, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor ennek orvoslására van egy módszer, ami persze pénz- és időigényes, mégpedig az, hogy el kell menni a szavazókhoz. Voltak most országjárásuk, de a kistelepülési eredmények azt igazolták, ez nem volt sikeres. Az ellenzék a láthatóságot biztosította maga számára, ez nem kevés, de a sikerhez nem volt elégséges – zárta mondandóját Závecz Tibor.