Egy nagyon erős visszaigazolás érkezett a választóktól

Egy nagyon erős visszaigazolás érkezett a választóktól

Puskás Imre, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában értékelte a választás végeredményét.

 

A Fidesz-KDNP egy erős felhatalmazást kapott a választóktól a folytatásra, ugyanakkor azt is elmondta a szóvivő, hogy azok a korábbi mondatok, mely szerint nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van az országban, azok nem álltak messze az igazságtól. Elsősorban azért, mert mint az eredményekből is látszik nem kaptak elég szavazatot, másrészt pedig a kaotikus állapotok folytatódnak, hiszen most alig van olyan ellenzéki párt, amelyiknek van vezetője. Puskás Imre elmondta, sokféle megközelítéssel lehet elemezni a választások eredményét, de mégis az a legfontosabb, hogy nyolc év kormányzás után a Fidesz-KDNP szövetség jóval több szavazatot kapott, mint 2014-ben. ha egy kormány jelentősen tudja növelni a szavazati számát, akkor komolytalanok azok az érvelések, hogy ez a győzelem valamilyen módon összefüggésbe hozhatóak a választási rendszerrel, egész egyszerűen a választók döntöttek és nagyon nagy mértékben támogatták a Fidesz-KDNP szövetséget. A magyar választási rendszerrel kapcsolatban Puskás Imre hozzátette, a magyar rendszer egyáltalán nem példa nélküli, azt sem lehet rá mondani, hogy hiányzik belőle az arányosság elve.

Arra a kérdésre, hogy érheti-e valamilyen retorzió a tudottan másként gondolkodókat, a szóvivő elmondta, egyrészt szerencse, hogy a választások titkosak, nincs arról információ, hogy ki kire szavazott. A választópolgárok a fülke magányában oda húzzák az x-et, ahova az eszük, a szívük diktálja, már ezért sem lehet mondani, hogy az ellenzéki pártoknak ne lett volna esélyük a polgárok elérésére. Puskás Imre a kampányeszközökkel kapcsolatban megjegyezte, nem szabad elfeledni, hogy a mindenkori kormánypártok a kormányzás kapcsán jobban kopnak, az ellenzéknek könnyebb elmondani egy-egy dologról, hogy az éppen miért nem jó szerintük, mit tennének. Az ellenzék mindig okosabb lehet a kormánynál, amelyik a valóságot igazgatja, ami nehezebb feladat. Ennek ellenére egy nagyon erős visszaigazolás érkezett a választóktól immár harmadik alkalommal egymás után.

Az új kormánnyal kapcsolatban Puskás Imre elmondta, a törvény szerint a köztársasági elnök harminc napon belül összehívja az új Parlamentet, amely majd dönt az új kormányról, amelyik valószínűleg május végéig alakulhat meg. Arra a kérdésre, amelyik az egészségügyre, az oktatásra vonatkozott, a szóvivő megerősítette, ez a téma valóban érdekli az embereket, a kormányzás felelőssége itt is érzékelhető. Hozzátette Puskás Imre, az azért nem lehet elmondani, hogy a kormányzás nyolc éve alatt ne történtek volna előrelépések az egészségügy, az oktatás területén, nem elegek, de ez az a két terület, ahol soha nem lehet elegendőt tenni. Az egészségügyet illetően megtörtént már az ágazatban dolgozók jelentős béremelése, a kórházak felújítása is már megkezdődött, de még van az Egészséges Budapest Program, ahol jelentős források állnak rendelkezésre a fővárosi egészségügyi infrastruktúra megújulásához.