A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:

Nem csupán egy választást akarunk megnyerni, hanem a jövőnket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országház előtti díszünnepségen. A békemenet nem csupán a haza ügye, hanem Lengyelország ügye melletti kiállás is, tisztelet Lengyelországnak – mondta Orbán Viktor beszédében, külön köszöntve a Lengyelországból érkező vendégeket is. A kormányfő szerint az április 8-i választáson nem négy év lesz a tét. „Tudtam, hogy sokan leszünk és elszánt arcokat fogok látni. Komolyságra és elszántságra van szükség” – emelte ki. Orbán Viktor hangsúlyozta : mi vagyunk a 48-as forradalmárok és szabadságharcosok örökösei. Sok mindent vittünk végbe, sok nagy harcot és emlékezetes csatát, de a legnagyobb csata, amit együtt megvívhatunk, még előttünk van, és éppen most van előttünk – fejtette ki. A kormányfő úgy fogalmazott: a helyzet úgy áll, hogy el akarják venni az országunkat. Azt akarják, hogy néhány évtized alatt önként adjuk át másoknak, azt akarják, hogy ne mi, hanem mások éljenek ebben az országban, olyanok, akik nem tisztelik a törvényeinket és életformának.

Orbán Viktor kiemelte: azok az országok, akik nem állítják meg a bevándorlást a határaiknál, elvesznek. Mindezt külső erők akarják ránk kényszeríteni itthoni csatlósaik segítségével, és a választást jó alkalomnak látják erre – tette hozzá. Orbán Viktor szerint a kérdés most az, hogy lesz-e Magyarország, nem a választást, hanem a jövőnket akarjuk megnyerni. Európa, és benne mi a magyarok egy világtörténelmi fordulóponthoz érkezett. Az egyik oldalon a nemzeti érzelmű milliók, míg a másikon a globalista, világpolgár elit áll – közölte a miniszterelnök. Nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy birodalommá szervezett nemzetközi hálózattal – folytatta. Külföldi konszernek és belföldi oligarchák által kitartott média, hivatásos béraktivisták, bajkeverő tüntetésszervezők, a nemzetközi spekulánsok által fizetett NGO-k láncolata, amit Soros György neve foglal össze és ő testesít meg – jelentette ki.

A Fidesz az új kisebbség pátja, mert a magyarok mindig a szabadságot választották a rabság helyett, amelynek modernkori formája „a közpénzen létrehozott népbutítás” – hangoztatta az MSZP elnöke a Szabad sajtó-díj március 15-e alkalmából rendezett átadásán. Molnár Gyula beszédét úgy kezdte, ne várjanak tőle részletes történelmi összehasonlításokat és párhuzamokat, arra szerinte ugyanis ott „a bunkómenet”, vagy „a miniszterelnök utolsó nagygyűlésén elhangzó beszéde”. Úgy fogalmazott, hazugság „a Fidesz meséje a megtámadott Magyarországról”. „Nincs háború, ehhez elég kinézni az ablakon” – fogalmazott, majd aláhúzta, Európában az a szellemi áramlat jelent gondot, amely keleti diktátorok sugallatára Európa gyengítésében érdekelt.

170 éve tettünk hitet a szabadság, testvérig, egyenlőség mellett – mondta Karácsony Gergely. „Ma a szabadság nem külföldi erők miatt van veszélyben. Ma a zsarnokság nem Keletről vagy Nyugatról jön, hanem Felcsútról. Ma újra harcolnunk kell azért, hogy a márciusi ifjak 12 pontja beteljesüljön. Szerencsére nem kell kardot rántanunk, nem kell, hogy vér forrjon az utcán” – fogalmazott az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Nem érdekesek a viták, meg kell egyezni – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ünnepi beszédében. Hozzátette: a haza érdekét kell nézni, a haza pedig cselekvést kíván. Bejelentette, hogy egyoldalú lépéssel a DK visszavonja saját jelöltjét az LMP társelnöke Szél Bernadett körzetében az ő javára. Azért fognak kampányolni, hogy valamennyi demokrata Szél Bernadettre szavazzon. A DK 61 helyen nem indít jelöltet, hogy a demokraták nyerhessenek – mondta Gyurcsány.

A márciusi ifjak nem biztos, hogy szerették egymást, de ott és akkor együtt tudtak gondolkodni, és jelenleg is az a kérdés, együtt tud-e gondolkodni sok-sok ember a változás érdekében – mondta ünnepi beszédében az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki március 15-e alkalmából azt üzente a többi ellenzéki pártnak: csak akkor fognak győzni, ha a lehető legszélesebb körben együttműködnek. Aki erre nemet mond, az Szél Bernadett szerint a kormányváltásra mond nemet, és csupán a saját mandátumát félti. A társelnök az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány budapesti rendezvényén elmondott beszédében kijelentette: az emberek többsége kormányváltást akar. Megjegyezte, pártját sokan bírálják majd, mondván, rajtuk múlik a kormányváltás. „Elég abból, hogy furkósbotnak használják az együttműködést” – hangsúlyozta, hozzátéve: nem fenyegetőzni kell, hanem mindenkinek le kell ülnie ahhoz a tárgyalóasztalhoz, amelynél az LMP már ott van.

„A molinó minden előtt!” feliratú, nemzeti színű transzparens mögött vonultak fel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által szervezett alternatív, ironikus hangvételű békemenet résztvevői Budapesten. A felvonulás az Oktogontól indult, ahol a párt elnöke, Kovács Gergely ismertette az általuk megfogalmazott 12 pontot. Ebben egyebek mellett az „űrbéli viszonyok megszüntetését”, „negyvenévenkénti országgyűlést Pesten”, és „a cenzúra szabadságát, a sajtó eltörlését” követelték. A több ezer részvevő – akik közül többen jelmezt viseltek – rendőri felvezetéssel a Blaha Lujza teret és az Astoriát érintve az Erzsébet térre vonult egy teherautó mögött, amelyről a felvonulás közben zene szólt.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyar zsidó hőseire emlékeztek Budapesten, a Kozma utcai zsidó temetőben, a forradalomban hősi halált halt honvédek sírkövénél. Frölich Róbert országos főrabbi emlékbeszédében kiemelte: a zsidó közösség és a magyar nemzet szabadságáért küzdő ’48-as zsidó hősöknek köszönhető, hogy a közösség tagjai ma ünnepelhetnek, hogy egy szabad hazában, megkülönböztetés nélkül élhetnek és nevelhetik fel gyermekeiket. Úgy fogalmazott: „ők küzdöttek helyettünk is”, és az ő álmaik a mi életünkben és gyermekeink életében válnak valóra. Frölich Róbert kitért arra: a Kossuth Lajos csapataihoz csatlakozó zsidók nemcsak a magyar nemzet szabadságát, hanem a magyarországi zsidók teljes egyenjogúságát és vallásszabadságát is remélték a forradalom győzelmétől.

Újra előzetes letartóztatásba került Kőrös Gusztáv, a Minden Szegényért Párt képviselőjelöltje. A férfi előzetes letartóztatását csütörtökön 30 napra rendelte el a Kaposvári Járásbíróság. A döntés nem jogerős, Kőrös Gusztáv fellebbezett. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát. Ezután a Somogy Megyei Főügyészség elrendelte a büntetőeljárás folytatását hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanújával.

Súlyos támadásnak nevezte a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azt, hogy a romániai prefektúrák erdélyi magyar önkormányzati vezetőket büntettek meg a Magyarország nemzeti ünnepén Kovásza és Hargita megyékben kihelyezett magyar szimbólumok miatt. Semjén Zsolt azt írta: „Nemzeti ünnepünkön különösen elfogadhatatlan és botrányos, hogy büntetik nemzeti szimbólumaink használatát.” Magyarországon természetes, hogy nemzeti kisebbségek – így a magyarországi románság – teljes szabadságban használhatják nemzeti és kisebbségi szimbólumaikat. Ugyanez alapvető elvárás Románia tekintetében is – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Külpolitika:

Hamász célpontokat lőtt az izraeli hadsereg, miután a Gázai-övezet határán több ismeretlen eredetű robbanás volt – írta az Israel Hayom. Személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett hír az izraeli oldalról. A robbantások célja az izraeli-gázai határon lévő kerítés megrongálása lehetett. Palesztin források arról számoltak be, hogy az izraeli hadsereg akciójában két ember vesztette életét.

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös Hitlerhez hasonlította Ali Hámeneit, Irán legfőbb vallási vezetőjét. Szavai szerint ha Teherán atomfegyvert fejleszt ki, Szaúd-Arábia is ezt teszi majd. A koronaherceg a CBS televíziónak adott interjújában beszélt erről. Az interjú vasárnap este, a televíziós csatorna 60 perc című heti műsorában kerül adásba, a CBS azonban már csütörtökön részleteket közölt belőle. Arra a kérdésre, hogy vajon a Szaúd-Arábia és Irán közötti évszázados vetélkedés hátterében az iszlámért folytatott küzdelem zajlik-e, Mohamed bin Szalmán leszögezte: Szaúd-Arábia és Irán nem riválisai egymásnak. Majd kifejtette: Irán hadserege nincs a muzulmán világ öt legerősebb hadereje között, s a szaúdi gazdaság sokkal nagyobb és erősebb, mint az iráni. „Irán messze van attól, hogy egyenrangú legyen Szaúd-Arábiával” – fogalmazott a herceg. Mohamed bin Szalmán elismerte, hogy Ali Hámenei ajatolláról, Irán legfőbb vallási vezetőjéről korábban azt mondta, hogy ő „a Közel-Kelet új Hitlere”, a CBS-interjúban pedig ezt meg is indokolta. Megítélése szerint Hámenei expanziós politikát folytat, „a maga tervét akarja megvalósítani a Közel-Keleten, úgy, ahogyan annak idején Hitler is” expanziós politikát folytatott.

Benyújtotta lemondását Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök Andrej Kiska államfőnek, aki Peter Pellegrini, eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányalakítással. Peter Pellegrini, az új szlovák kormány miniszterelnöke a pozsonyi kormánypalota dísztermében tartott ünnepi aktus keretében vette át a megbízásáról szóló dekrétumot, ugyanott, ahol közvetlenül előtte Robert Fico kézbesítette a lemondását Andrej Kiska államfőnek. A kormányfői tisztségből távozó Robert Fico lemondása kézbesítése utáni sajtóbejelentésén a „legtermészetesebbnek választásnak” nevezte Pellegrini jelölését, akivel – mint mondta – „normális, munkakapcsolatuk lesz” a jövőben. Leszögezte: a Pellegrini vezetése alatt összeálló kormány irányultsága a továbbiakban is „világosan  Európa-párti” lesz, s a kormány az „erős szociális állam” fenntartásán fog munkálkodni.

Az Egyesült Államok újabb szankciókat léptetett életbe Oroszország ellen.  Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankcióval sújtottak között orosz személyek, vállalatok és szervezetek szerepelnek. Az új szankciók érintik az FSZB orosz szövetségi biztonsági szolgálatot, a GRU katonai hírszerző szolgálatot, a katonai hírszerzésnek dolgozó hat személyt, valamint további 19 oroszt és öt csoportot. A pénzügyminisztériumi közlemény szerint az új szankciókat a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozás, az amerikai infrastruktúra, energetikai és nukleáris létesítmények elleni orosz kibertámadások és Moszkva destabilizáló szerepe tette indokolttá.

Borut Pahor szlovén államfő hivatalában fogadta Miro Cerar szlovén kormányfőt, aki szerdán lemondott posztjáról, majd a találkozó után közleményt adott ki, amelyben előrehozott választások mellett foglalt állást.  A szövegből kitűnt, Pahor nem javasol új miniszterelnök-jelöltet a nemzetgyűlésnek, hanem előrehozott választásokat ír ki május második felére. A korábbi megállapodás szerint a parlamenti választásokat június 10-én tartották volna. Cerar ügyvivő kormányfőként mindaddig a helyén marad, míg meg nem alakul az új kormány.  Cerar azt követően mondott le tisztségéről, hogy legfelsőbb bíróság megsemmisítette szerdán a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazást, mert a kampányt a kabinet állami pénz felhasználásával finanszírozta.

Egy berlini kórház pszichiátriai osztályára utaltak egy férfit, akit rendőröknek kellett lefogni, mert megpróbált Angela Merkel kancellár közelébe férkőzni – jelentette a Die Welt című. Az eset még szerdán történt, miután Angela Merkelt a szövetségi parlamentben megválasztották kormányfőnek, és elindult az államfőhöz, hogy átvegye kinevezési okmányát. A több hírtelevízió által megörökített jelenet a Bundestag épületének egyik bejáratánál játszódott le, amikor a negyedik alkalommal megválasztott kancellár kilépett a kapun. A felvételeken látni, hogy néhány méterrel távolabb két civil ruhás rendőr lefog és a földre teper egy fiatalembert, aki valamit kiabál a kormányfőnek. Nem lehet kivenni, hogy mit akar a politikus tudomására hozni. A csütörtökön közölt részletek szerint a fiatalember 23 éves és Afganisztánból származik. Előállították, azonosították, rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt feljelentették, majd pszichés állapota miatt kórházba küldték.

Az ukrán főügyész a kijevi parlament elleni, lőfegyverekkel végrehajtandó terrortámadás megszervezésével gyanúsította meg Nagyija Szavcsenko parlamenti képviselőt, a csaknem két éve orosz fogságból szabadult volt katonanőt. „A nyomozóhatóságoknak megdönthetetlen bizonyítékok vannak a birtokukban arra vonatkozóan, hogy Nagyija Szavcsenko, Ukrajna parlamenti képviselője személyesen tervelte ki és személyesen adott utasítást terrortámadás végrehajtására itt, ebben az ülésteremben” – jelentette ki a főügyész a törvényhozás plenáris ülésén felszólalva. A tisztségviselő azt állította, hogy a tervezett támadásban két páholyt – a kormánytagokét és a hivatalnokokét – akarták az elkövetők gránátokkal felrobbantani, a parlament kupoláját aknavetővel romba dönteni, majd gépkarabélyokkal a teremben „végezni az életben maradt képviselőkkel”. Lucenko a nap folyamán a törvényhozás elé terjesztette a képviselőnő mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet – közölte Larisza Szarhan, a főügyészség sajtótitkára. Szavcsenko egyelőre nem kommentálta a főügyész vádjait.

A délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet egyetlen hihető magyarázata az, hogy a történtekért Oroszországot terheli a felelősség – áll a brit, az amerikai, a francia és a német kormány Londonban ismertetett közös nyilatkozatában. A Downing Street által közzétett nyilatkozat hangsúlyozza: a fegyverekben is használható minőségű, oroszországi fejlesztésű hatóanyag felhasználása azt jelenti, hogy Európában a II. világháború óta most első ízben használtak támadó céllal idegmérget. A négy ország közös nyilatkozata szerint a gyilkossági kísérlet az Egyesült Királyság szuverenitása elleni támadás, és ilyen hatóanyag bármiféle felhasználása állami szereplők részéről a vegyi fegyverekről szóló konvenció megsértése, emellett sérti a nemzetközi jogot is, és „mindannyiunk biztonságát fenyegeti”. Theresa May brit miniszterelnök a héten, a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva jelentette be, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint a Novicsok nevű, orosz fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegmérget használták Szergej Szkripal egykori orosz katonai hírszerzőtiszt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynöke és lánya, Julija Szkripal megmérgezéséhez. Mindkettőjüket azóta is válságos, de stabil állapotban kezelik Salisbury kórházában.

A bosznia-hercegovinai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva megtiltották a hamarosan balkáni körútra érkező Éjszakai farkasok nevű orosz motoros banda vezetőinek, hogy belépjenek az országba – közölte értesülését a Dnevni Avaz című boszniai napilap. A radikális nacionalista szervezetként számon tartott motoros klub ellen az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az ukrajnai harcokban való részvétel miatt, és erre, illetve korábbi más harcias cselekvéseikre hivatkozva indokolta Szarajevó is, hogy nem engedi be a bandavezetőket az országba. A szervezet már egyre több közép-kelet-európai országban hozott létre testvérszervezetet, például Szerbiában is, ahol ünnepélyes keretek között fogadják majd a bandát március 19-én. A boszniai hatóságok most Alekszandr Zaldosztanovnak, ismertebb nevén a Sebésznek, a banda fejének, valamint Sasa Savicnak, a szerbiai testvérszervezet vezetőjének tiltották meg a határátlépést. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor becsületrenddel tüntette ki a motorosok vezetőjét, és a kedvenc bandájának nevezte az Éjszakai farkasokat.

Mintegy kétszáznegyven csehországi egyetem, főiskola és középiskola több ezer diákja tüntetett országszerte a cseh alkotmány tiszteletben tartásáért. A cseh közmédia szerint a szervezők összesen mintegy 320 oktatási intézményt szólítottak meg, hogy vegyen részt a tiltakozásban.  A prágai Színművészeti Akadémia (DAMU) hallgatói által múlt héten kezdeményezett Vyjdiven (Menj ki) elnevezésű akció célja felhívni a vezető cseh politikusok figyelmét, hogy nem közömbös nekik az ország sorsa, és zavarja őket, ha a politikusok nem tartják tiszteletben az alkotmányt és annak értékeit. „Figyelmeztető sztrájkunk nem kívánja megkérdőjelezni a parlamenti választás eredményeit. Tiltakozásunk alapvetően Andrej Babis ügyvezető kormányfő és Milos Zeman államfő ellen irányul, aki szerintünk tevékenységükkel megsértik az alkotmányt” – nyilatkozta Lubos Louzensky, az akció egyik szervezője a CTK hírügynökségnek.

Gazdaság:
Nem járult hozzá a Román Nemzeti Bank (BNR) ahhoz, hogy az OTP Bank Nyrt. megvásárolja a National Bank of Greece csoporthoz tartozó Banca Romaneasca SA pénzintézet 99,28 százalékos részvénycsomagját. A BNR nem közölte az elutasítás okait, arra hivatkozva, hogy a bankfelügyeleti hatásköre révén megszerzett információk a jegybanki törvény értelmében üzleti titkokat képeznek, amelyeket a BNR köteles bizalmasan kezelni. A román gazdasági sajtó már napokkal korábban megjósolta a BNR csütörtökön nyilvánosságra hozott döntését, amire szokatlanul sokat kellett várni. A Bursa.ro portál szerint az egy évtizeddel ezelőtt kirobbant válság óta ez az első eset, hogy a román jegybank nem járul hozzá egy bankügylethez, amelyben a felek már megegyeztek.

Tavaly lépte át először a 60 milliárd eurós (18 660 milliárd forint) határt az Audi AG árbevétele; a 60,128 milliárd eurós adat 1,4 százalékkal, azaz mintegy 800 millióval haladja meg az előző évit, miközben 0,6 százalékkal, 1 867 738 darabra emelkedett a kiszállított járművek száma. 2022-ig 10 milliárd eurót fordít a társaság akciótervének és átalakítási programjának megvalósítására, négyszer ekkora összeget fejlesztésekre és befektetésekre.  Rupert Stadler, az Audi AG ügyvezetésének elnöke különösen kihívásos évként beszélt 2017-ről, kijelentve, „a dízelválság számunkra még nem zárult le”, a társaság dolgozik az ügy teljes feltárásán, de időbe telik a kapcsolódó jogi eljárások lezárása is.

Könnyű:

Plágium címén 300 millió dollárt követel Miley Cyrustól egy jamaicai énekes.  A Flourgon művésznéven előadó dancehall énekes azt állítja a New York államban benyújtott keresetében, hogy az amerikai énekesnő tőle lopott szövegrészeket We Can’t Stop című 2003-as dalához, amellyel megalapozta karrierjét. A jamaicai énekes, aki az 1980-90-es években volt népszerű dancehall (a reggae egyik leágazása) dalaival, azt állítja, hogy a 25 éves amerikai popsztár dalában elhangzó „We run things / things don’t we run” szavak az ő We Run Things című, 1988-as számából lettek lekoppintva. Flourgon dalában ugyanez úgy hangzik, hogy „We run things, things no run we”.  Flourgon, polgári nevén Michael May szerint a plagizálásra az a bizonyíték, hogy a Cyrus dalában szereplő kifejezések egyértelműen a kreol nyelvre sajátosak. A követelt hatalmas kártérítési összeget azzal indokolta, hogy az énekesnő ezzel a dalával indította el fényes karrierjét, ezt a számot például több mint 800 milliószor töltötték le a YouTube-ról.

Apró műanyagszemcséket mutattak ki a kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeiben egy kilenc országra kiterjedő nagyszabású tanulmány keretében, amely szerint a szennyeződés a palackozási eljárás közben kerül a termékekbe. A fredoniai New York Állami Egyetem kutatói 250 palackozott vizet vizsgáltak meg Brazíliában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Kenyában, Libanonban, Mexikóban, Thaiföldön és az Egyesült Államokban. Az egyebek között az Aqua, az Aquafina, a Dasani, az Evian, a Nestle Pure Life és a San Pellegrino márkák palackozott vizeiből vett minták 93 százalékában mutattak ki műanyagszennyeződést, például polipropilént, nejlont és polietilén-tereftalátot (PET) szakemberek. A szakértők szerint egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen kockázatokat jelent az emberi szervezetre az ilyen mértékű szennyezettség. A friss eredmények nyomán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ivóvízben lévő műanyagszemcsék jelentette lehetséges kockázatokról.