Az amerikai nagykövetség májusban, Izrael függetlenségének 70. évfordulóján nyílik meg

Az amerikai nagykövetség májusban, Izrael függetlenségének 70. évfordulóján nyílik meg, a palesztinok dühösek

 
Az amerikai nagykövetség májusban, Izrael függetlenségének 70. évfordulóján nyílik meg, a palesztinok dühösek

 

Az új amerikai nagykövetség Jeruzsálemben 2018 májusában nyílik meg, Izrael függetlenségének 70. évfordulóján, jelentette be a hírt két amerikai kormány tisztviselő. Eleinte a nagykövetség a jelenlegi amerikai konzuli épületet fogja használni Arnonában, Dél-Jeruzsálemben.

A külügyminisztérium péntek délután megerősítette: „Májusban tervezzük megnyitni az új amerikai nagykövetséget Jeruzsálemben. A nagykövetség megnyitója egybeesik Izrael 70. évfordulójával.” Donald Trump amerikai elnök hangsúlyozta pénteken, hogy a külföldi országok könyörögtek neki: „Ne tedd, ne tedd, de ez volt a helyes lépés.”

Izrael 1948. május 14-én nyilvánította ki függetlenségét.

A kongresszus pénteken értesült a közelgő lépésről. Rex Tillerson külügyminiszter csütörtökön aláírta az új nagykövetség biztonsági tervét.

A májusi megnyitó a folyamatok jelentős felgyorsulását jelzi. Mike Pence alelnök izraeli látogatása során azt mondta, a nagykövetséget 2019 végéig nyitják meg, míg Rex Tillerson külügyminiszter azt nyilatkozta évekbe telhet.

A költözés dátuma elsősorban szimbolikus, mivel a teljes logisztikai megvalósítás sokkal hosszabb időt vesz igénybe. Kezdetben csupán egy pár irodából álló részleget alakítanak át David Friedman nagykövet és egy vagy két vezető tisztviselő részére, a nagykövetség munkatársainak többsége továbbra is Tel Avivban marad.

Az Arnona létesítményt 2019 végéig kibővítik a nagykövetség állandó személyzete számára. A Külügyminisztérium szerint „párhuzamosan” elindult egy különálló projekt az állandó követség megtervezésére és felépítésére.

Pénteken négy amerikai tisztviselő azt nyilatkozta az Associated Pressnek, hogy a Trump-kormány fontolóra veszi a republikánus kaszinó mogul, Sheldon Adelson ajánlatát, hogy az új nagykövetség költségeinek legalább egy részét magára vállalhassa.

A külügyminisztérium ügyvédjei vizsgálják, hogy jogilag lehetséges-e magánadományok elfogadása a nagykövetség költségeinek részbeli vagy teljes fedezésére.

A Palesztin Hatóság dühösen reagált a hírre, hogy az amerikai kormány már májusban áthelyezi az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe, és kijelentette, hogy az „egyoldalú” lépések nem járulnak hozzá a palesztinok és Izrael közötti béke megteremtéséhez.