A  BreuerPress és a HetiTV hírei

A  BreuerPress és a HetiTV hírei


Szeretjük Magyarországot, szeretjük a kultúránkat, ezért szeretjük a lovainkat is – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a felújított Nemzeti Lovarda átadásán. A lovardát azért újíthatta fel 3,2 milliárd forintból a kormány, mert egy példaértékű polgári kezdeményezéssel sikerült megmenteni a pusztulástól. A kormányfő szavai szerint a magyarokban megmaradt a lovas nemzeti lelkület, ami a lovas társadalomnak köszönhető, ahogyan az is, hogy az idén 140 éves Nemzeti Lovardát nem tudták „ledózerolni”, 2006-ban ugyanis még úgy tűnt, „itt bizony kő kövön nem marad”.

A Fidesz-KDNP szerint a választási ajánlásgyűjtés alatt szerzett tapasztalataik alapján a magyar emberek megértették: az áprilisi parlamenti voksolás tétje a nemzeti kormány megerősítése, vagy egy olyan „gyenge, zsarolható kormány” megalakulása, amely hagyja, hogy Magyarországból „bevándorlóországot” csináljanak. Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő elmondta, a Fidesz-KDNP egyedüliként tudott 48 óra alatt annyi ajánlást gyűjteni, hogy mind a 106 választókerületben egyéni képviselőjelöltet tud állítani. Hangsúlyozta, a választók rendkívüli és példátlan bizalma erőt ad nekik a további küzdelmekhez. „Nem állunk meg, a jelöltjeink és az önkénteseink most is az utcán vannak, mindenhova bekopogtatunk és minden magyar emberrel szeretnénk beszélni” – mondta a kormánypárti politikus.

Az MSZP-Párbeszéd kormányra kerülése esetén meghallgatná a pedagógusok, diákok és szülők oktatási követeléseit – mondta Karácsony Gergely, az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke kifejtette, olyan oktatáspolitikát folytatnának, amely nem elzárkózik, hanem kifejezetten keresi a párbeszédet az érintettekkel. Megerősítette, hatalomra kerülve visszaállítanák a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, ingyenessé tennék az első diploma megszerzését, az oktatási kiadásokat pedig legalább a GDP 6 százalékáig emelnék.

A Demokratikus Koalíció (DK) nem bérel kedvezményes plakáthelyeket az ESMA Reklám Zrt.-től, mivel nem kíván ajándékot elfogadni a társaság vezetőjétől, „Orbán közeli, jó barátjától, Garancsi Istvántól” – jelentette be Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője.  A DK politikusa úgy fogalmazott: „nemcsak Orbánnal nem alkuszunk, hanem rendszerének fő haszonélvezőivel és kiszolgálóival sem”, emlékeztetve arra, hogy az ESMA a választási kampány idejére 95 százalékos kedvezménnyel kínálta a pártoknak a villanyoszlopokra szerelhető, úgynevezett elefántfül-plakáthelyeket. Gréczy Zsolt érthetetlennek nevezte, hogy más, az „Orbán-rendszert úgyszintén a történelem szemétdombjára kívánó” ellenzéki pártok miért fogadták el ezt az ajándékot.

A korrupciós gépezet helytartóinak nevezte a Fidesz egyéni országgyűlési képviselőit Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint a kormánypártok politikusai nem a helyiek érdekeit képviselik, hanem épp fordítva, a pártjukat képviselik a körzetükben. Szél Bernadett választókörzetében, Budakeszin állításait a helyi fideszes képviselővel példálózva támasztotta alá. Kijelentette: Csenger-Zalán Zsolt négy év alatt egyetlen egyszer szólalt fel a helyiek védelmében, és törvényjavaslatot is csak kétszer kezdeményezett választói érdekében. Szerinte Csenger-Zalán Zsolt nem tett semmit a térséget hátrányosan érintő útdíj bevezetése ellen, vagy azért, hogy az M0-ás tervezett nyomvonala ne Budakeszi határában fusson, de Budaörsöt sem védte meg a büntetéstől, amelyet azért kapott, mert nem akarta az iskoláit az állam kezére adni.

Hét napjuk maradt a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a választási bizottságok vasárnap reggelig 22 jelölőszervezet összesen 180 egyéni jelöltjét vették nyilvántartásba. Négy ével ezelőtt, a jelöltállítás félidejében 170 nyilvántartásba vett jelölt volt. A legtöbb nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltje (105) a Fidesz-KDNP-nek van. Az MSZP-Párbeszédnek 36 jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 13-13 nyilvántartásba vett jelöltje van. Egy-egy nyilvántartásba vett jelöltje van a Kell az Összefogás Pártnak, az Értünk Értetek – A Hiteles Pártnak, az Együtt – A Korszakváltók Pártjának, az Aquila Pártnak, A Mi Pártunk – IMÁ-nak, a Net Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Közös Nevező 2018-nak, a Hajrá Magyarország! Pártnak és az Összefogás Pártnak. Ezeken kívül három független jelöltet is nyilvántartásba vettek.

Külpolitika:


Történelmi döntés és egyben történelmi pillanat, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetség Izrael Állam 70. születésnapján költözik majd Jeruzsálembe – erről Benjamin Netanjahu miniszterelnök beszélt a heti kormányülésen. A zsidó állam kormányfő megköszönte Donald Trump amerikai elnöknek ezt a döntést, és örömét fejezte ki, hogy ilyen szövetségesei vannak Izraelnek. Az új nagykövetség átadójára Netanjahu meghívta az amerikai elnököt. Netanjahu beszélt arról is, hogy a mostani kormányülésen hagyják jóvá a különféle tárcák munkaterveit. Ezek során a legfőbb szempont, hogy a kormányzati ciklusból hátralévő időszakban 25 százalékkal csökkentsék az adminisztratív terheket minden egyes minisztériumnál.

Az izraeli kémműholdak két orosz vadászgépet érzékeltek Szíria fölött – írta az i24news.com. A portál írása szerint nem ez az első eset hogy orosz vadászgépek vannak a szíriai légtérben. Kémműholdak már korábban olyat is érzékelte, hogy orosz ballisztikus rakéták vannak a polgárháború sújtotta országban. Az elmúlt hat évben Szíriában 340 ezren vesztették életüket, és több millió embernek kellett elhagynia az otthonát. Az orosz katonai beavatkozás 2015 szeptembere óta tart az országban.

Egyelőre nem szavaz majd a parlament arról a törvényjavaslatról, ami jogilag Izraelhez csatolta volna Ciszjordániát – értesült a 10-es csatorna. Ayelet Shaked igazságügyi miniszter szerint mindezt Benjamin Netanjahu kérte, mivel a miniszterelnöknek még egyeztetnie kell erről a javaslatról az Egyesült Államokkal. A Times Of Israel értesülése szerint azért vették le a napirendről a javaslatot, mivel Washington biztosan nem járulna hozzá egy ilyen akcióhoz.

A német kormányfő és a francia államfő felszólította Oroszországot, hogy gyakoroljon „maximális nyomást” a szíriai tűzszünet azonnali életbe léptetése érdekében. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Angela Merkel és Emmanuel Macron létfontosságúnak nevezte, hogy „gyorsan és teljes mértékben végrehajtsák az ENSZ Biztonsági Tanácsa által szombaton egyhangúlag elfogadott határozatot, amely 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követel Szíriában, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak az ostromlott Kelet-Gutába” – közölte a berlini miniszterelnöki hivatal. Angela Merkel és Emmanuel Macron felszólította Oroszországot, hogy ebben az értelemben gyakoroljon maximális nyomást a szíriai rezsimre, a légitámadások és a harcok azonnali felfüggesztése érdekében”.

Két év alatt megduplázódott és meghaladta a félmilliót Németországban a gáz- és riasztófegyver tartásához szükséges engedélyek száma – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. 2017 végén 557 560 ilyen engedélyt tartottak számon, két évvel korábban pedig 286 911-et. A növekedésnek több oka van – mondta el a lapnak Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője, kiemelve, hogy a fordulópont a 2015 novemberében Párizsban végrehajtott iszlamista terrortámadás volt. A 130 halálos áldozattal járó merénylet előtt a németek kizárólag azért vásároltak riasztófegyvert, hogy szilveszterkor a kertben hangoskodjanak vele. A francia fővárosban történt támadás óta viszont az önvédelem a legfőbb indok a beszerzésre, és egy sor további ügy egyre magasabbra korbácsolta a fegyvervásárlási hullámot.

Bekerülhet a következő német szövetségi kormányba Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) legfőbb párton belüli ellenlábasa, a CDU konzervatív irányzatát és fiatal nemzedékét képviselő Jens Spahn. A 37 éves politikus egészségügyi miniszterként folytathatja pályafutását. Jelölésével Angela Merkel engedményt tesz mindazoknak, akik a CDU három fő irányzata, a keresztényszociális, a liberális és a konzervatív közül az utóbbi megerősítését szorgalmazzák. Régóta tudható róla, hogy főszerepet szán magának a pártot 18. éve vezető, 63 éves Angela Merkel visszavonulása utáni időkre, és nagy támogatója a 75 éves Wolfgang Schäuble, a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, aki szintén fenntartásokkal viszonyul a pártelnök-kancellár középutas, a baloldal felé nyitó politikájához.

Az olasz választási szabályoknak megfelelően múlt csütörtökön hozták nyilvánosságra a március 4-i olaszországi választások előtti utolsó közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek értelmében a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció a szavazatok 38, a civil mozgalomból politikai formációvá alakult Öt Csillag Mozgalom 28, míg a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt mindenkori legalacsonyabb eredményét, a szavazatok 23 százalékát kaphatja. Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint azóta sem változhattak sokat az erőviszonyok. „Továbbra is ugyanaz a kérdés, hogy a jobbközépnek sikerül-e elérnie azt a körülbelül 40 százalékos arányt, amivel stabil kormányt tud alakítani a parlamentben”. Arról az eshetőségről, ha a Hajrá Olaszország, az Északi Liga, az Olasz Testvérek és más jobboldali és jobbközép pártok szövetsége, tehát a jobbközép koalíció nem szerzi meg a biztos többséghez szükséges támogatottságot, Molnár Anna a következőt mondta. „Ebben az esetben valamiféle nagyobb koalícióra lesz szükség. Egyelőre úgy tűnik, az Öt Csillag Mozgalom fogja pártként a legmagasabb eredményt elérni, de az még mindig jóval kevesebb lesz a szükséges 40 százalékhoz képest, és nem kívánnak koalícióra lépni. Ebben az esetben egy picit nagyobb esélyt látnék arra, hogy nem a PD és az Öt Csillag Mozgalom fog koalíciót létrehozni, hanem éppen a jobbközép és a baloldal, egy ilyen nagykoalíció jönne ismét létre”.

Törökország kérésére a cseh hatóságok őrizetbe vették Prágában Szaleh Muszlimot, a legjelentősebb szíriai kurd párt egykori vezetőjét – jelentette az Anadolu török hírügynökség, a hírt kurd illetékesek is megerősítették. A Demokratikus Egység Pártjának (PYD) politikusa egy konferencián vett részt a cseh fővárosban. A tanácskozás egy török résztvevője lefényképezte őt, ez után a cseh rendőrség Törökország kérésére őrizetbe vette a szíriai kurd vezetőt – mondta el egy Muszlimhoz közelálló forrás. A cseh hatóságok eddig nem erősítették meg a törökországi és bejrúti közléseket. A Demokratikus Egység Pártját (PYD) Törökországban terrorista csoportként tartják számon, amelynek katonai szárnya, a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia jelentős területeket tart ellenőrzése alatt Szíria északi, török határ menti körzeteiben.

Megkezdődött Egyiptomban az elnökválasztás kampánya, amelynek kétségtelenül a jelenlegi államfő, Abdel-Fattah esz-Szíszi az esélyese. Az elnökválasztás első fordulóját március 26. és 28. között tartják, ahol az országot 2014 óta vaskézzel irányító Szíszi és a nagyközönség előtt ismeretlen Músza Musztafa Músza áll versenyben egymással. Míg az ellenzéki jelölteket eltávolították a versenyből, illetve saját maguk vonták vissza a jelöltségüket, a hatalomhoz közel álló al-Gad párt elnöke az utolsó pillanatban jelöltette magát, korábban Szíszit támogatta. „A kampány egyetlen jelöltről fog szólni” – mondta Musztafa Kamal esz-Szájed, a Kairói Egyetem politikatudományi tanára. A volt vezérkari főnök, Szíszi máris mindenütt jelen van a televízióban és a sajtóban, amely állandóan tudósít hazai és külföldi utazásairól, a különböző hazai és nemzetközi vezetőkkel tartott találkozóiról. Az utcákon az arcképei és a választási plakátok szintén őt dicsőítik.

Márciusig megállapodhat a lengyel kormány és a brüsszeli Európai Bizottság a jogállamiság lengyelországi helyzete körüli vita lezárásáról – írta a Welt am Sonntag. A lap emlékeztetett arra, hogy a Lengyelországgal szemben az igazságügyi reform miatt az európai uniós (EU-) alapszerződés hetes cikke szerint elindított eljárásban megállapodás híján áprilisban szavazást kellene tartani a tagállamok kormányait összefogó tanácsban arról, hogy veszélybe kerültek-e az EU-s alapértékek Lengyelországban. A veszélyeztetettség megállapításához négyötödös többségre van szükség. A lap szerint nem biztos, hogy ez összejönne. Egy uniós diplomata elmondta, hogy valószínűleg több ország tartózkodna, ami a nem szavazattal egyenlő. A kudarc pedig „óriási blamázs” lenne az Európai Bizottságnak, és az olyan tagállamoknak is, mint Németország, amelyek nem akarnak beletörődni a jogállami alapértékek lengyelországi sérelmébe.

Két terrortámadást hiúsítottak meg az év eleje óta Franciaországban: az egyiket egy nagy sportlétesítmény, a másikat pedig katonák ellen tervezték elkövetni – mondta Gérard Collomb belügyminiszter. „Január 1. óta két olyan merénylettervet hiúsítottunk meg, amelyek nem voltak még teljesen kidolgozva” – mondta a tárcavezető az Europe1 kereskedelmi rádió és a CNews hírtelevízió közös műsorában. Az egyik támadást az ország déli, a másikat pedig a nyugati részében akarták végrehajtani.  A merénylettervek miatt előállított gyanúsítottakat megfigyelés alatt tartották a hatóságok, és azóta

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból azt a kitételt, amely szerint az ország elnöke és az alelnöke csupán két ciklusra választható meg – közölte a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A bejelentés egy nappal a központi bizottság háromnapos ülésének kezdete előtt jelent meg, amelyen jelentősebb személyi döntéseket fogadnak majd el más kérdések mellett. Hszi Csin-ping jelenlegi államfő, évtizedek óta a legnagyobb hatalmú vezető, akinek pártfőtitkári tisztségét tavaly október végén erősítették meg a KKP kongresszusán.  Hszi már a kongresszus előtt nekilátott tekintélyének megszilárdításához, riválisainak háttérbe szorításához, megalapozva az utat programjának megvalósításához, a szigorúbb állami ellenőrzés és az erőteljesebb diplomácia megteremtéséhez.

Egy nyíltan bevándorlókat és bevándorló hátterű szavazókat megcélzó politikai párt alakult meg Svédországban, mely leplezetlenül azért is kampányol, hogy a svéd állam több pénzt fordítson a migránsok integrációjára. Az arab nyelvű honlappal is rendelkező Új Koalíciós Gyűlés (Nya Koalition Samlingen – NKS) nevű pártot egy 30 éve Svédországban élő palesztin bevándorló, Hussam Alkoblawi alapította, sok más migránssal együtt. Legfőbb elérendő céljuk, hogy a svéd állam több forrást biztosítson az országba érkező bevándorlók integrációjára. Érdemes megjegyezni, nem új keletű, hogy bevándorlók saját pártot alapítanak. Svédországban korábban is volt egy Jasin nevezetű párt, azonban megalakulása után nem sokkal fel kellett oszlatni, ugyanis kiderült, a radikális iszlám befolyása alá került.

A mexikói államfő, Enrique Pena Nieto lemondta tervezett washingtoni látogatását azt követően, hogy feszültségterhes telefonbeszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel. Értesülések szerint a Trump által megtervezett fal költségei is szóba kerültek. A tervek szerint Nieto februárban vagy márciusban kereste volna fel az amerikai fővárost. A látogatás azonban elmarad egy 50 perces, február 20-án megtartott telefonbeszélgetés miatt. Ennek során a mexikói fél garanciát akart kapni arra, Trump a tárgyalásokon a Fehér Házban nem fog nyilvánosan ragaszkodni ahhoz, hogy a két ország határán emelendő fal építési költségeit Mexikó fizesse. Csakhogy az amerikai elnök ezt nem akarta szavatolni, a két fél pedig nem kívánt kompromisszumot kötni ez ügyben.

Huligánok támadtak a Ferencváros női kézilabdacsapatának szurkolóira a Buducnost Podgorica elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt. Hárman kerültek kórházba orr- és koponyatöréssel. Százötven-százhatvan fradista utazott Montenegróba, de nem mindenki ért el a csarnokig, ugyanis montenegrói huligánok Podgorica több pontján is megtámadták a magyarokat.  „Jellemzően óriási túlerővel, késekkel, viperákkal. Hárman kerültek kórházba szurkolóink közül orr és koponyatöréssel a támadások következményeképp” – írta a fradi.hu. A mérkőzést 24-23-ra, hatalmas csatában az FTC-Rail Cargo Hungaria nyerte.

Gazdaság:
A tavalyinál is több lakás épülhet idén, és erős lehet ebből a szempontból a jövő év is – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az elmúlt évben 14 389 új lakás épült, 4395-tel, 44 százalékkal  több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építeni tervezett lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szakértő erre reagálva azt mondta: a kisebb településeken főként családi házak épültek saját használatra, míg a nagyvárosokban elsősorban értékesítési célból ruháztak be ingatlanokba. A kereslet és a kínálat egymást erősíti ezen a piacon – fűzte hozzá. A szakértők arra számítanak, hogy idén akár 15-20 ezer új lakás is épülhet az országban.

A Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója szerint „katasztrofális” hatást gyakorolna a brit gazdaságra, ha a brit EU-tagság megszűnése után a kormány adminisztratív korlátokkal, például vízumrendszer bevezetésével akadályozná az EU-munkavállalók nagy-britanniai letelepedését. Carolyn Fairbairn a The Observer véleményrovatában megjelent, Theresa May brit miniszterelnökhöz intézett felhívásában közölte: a brit üzleti szektor számára sürgősen egyértelművé kell tenni, hogy ki élhet és dolgozhat az Egyesült Királyságban „most és a jövőben”. A CBI vezetője szerint ez ugyanolyan fontos, mint az, hogy a Brexit után milyen kereskedelmi kapcsolatok lesznek az Európai Unióval. Carolyn Fairbairn szerint a brit vállalatok már most is a szakképzett munkaerő hiányától szenvednek, és ez a Brexit által egyébként is megtépázott üzleti bizalom további eróziójához vezet.

Sport:

A listavezető Ferencváros 5-2-re legyőzte a címvédő Budapest Honvédot a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában, így tartja hárompontos előnyét a tabella élén a Vasast verő Videotonnal szemben. A harmadik helyen álló Debrecen otthon kikapott a Balmazújvárostól, s előnye már csak két pont a kiesés ellen harcoló Haladást legyőző Újpest előtt. A Honvéd mostani vereségével az ötödik helyre került. A sereghajtó Mezőkövesd pontot szerzett a Puskás Akadémia ellen, így hárompontos hátrányban van a Haladás mögött.

Könnyű:

Dudás Viktor filmszakértő reméli, hogy ismét Oscar-díjnak örülhet az ország március 4-én, az Oscar-gálán, amelyen Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje is ott van az öt jelölt között a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Dudás Viktor azt mondta: a verseny nagyon kiélezett, hiszen ami két éve a Saul fiát magyar szempontból biztos esélyessé tette, hogy Cannes-i díjazottként volt ott a jelöltek között, az most elmondható Ruben Östlund A négyzet című filmjéről. A kategóriában az Una mujer fantástica című chilei film is nagyon sok rajongót szerzett magának – tette hozzá. A szakértő úgy fogalmazott: sajnos pont a legjobb külföldi film kategóriában „nem csak a filmen múlik” a siker; függetlenül attól, hogy Enyedi Ildikó filmje mennyire szép, lírai és mennyire új formanyelvet hoz, ha van két másik olyan film a jelöltek között, amelynek akár a kampánya sokkal erősebb, akkor lehet, hogy nem is az esztétikai élmény, a filmélmény fog dönteni.