A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Magyarország és Ausztrália között teljes az egyetértés a migráció kérdésében, abban, hogy fontos egy ország szuverenitásának megőrzése, a biztonság fenntartása, a kiváltó okok kezelése és az erős határvédelem – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, miután ausztrál kollégájával egyeztetett. Szijjártó Péter kiemelte: Ausztrália súlya egyre növekszik a világpolitikai és világgazdasági folyamatok alakulásában, ezért ez Európai Uniónak, Közép-Európának és Magyarországnak érdeke a minél szorosabb együttműködés vele. Julie Bishop ausztrál külügyminiszter hangsúlyozta: országa nem akar kioktatni más államokat a migráció kezeléséről, de Ausztrália jó példa arra, hogy nem kell bezárni a kaput a menekültek előtt akkor, ha rendezett, a kormány által meghatározott módon érkeznek.

 

Az Európai Unió (EU) számít a magyar fiatalok, ifjúsági szervezetek és a kormány véleményére, észrevételeire a következő időszak ifjúsági stratégiájának kidolgozásában – mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos.  Navracsics Tibor elmondta, év végéig szeretnék kialakítani az új európai ifjúsági stratégiát, amely megszabja majd a következő évek ifjúságpolitikájának irányát. A munka során két kiemelt területre koncentrálnak: az ifjúsági munkanélküliségre, amely ugyan csökkent néhány országban, de továbbra is nyugtalanítóan magas az EU-ban, valamint az ifjúság aktivizálására a demokratikus döntéshozatali folyamatban.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) arra kéri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy fordítson különös figyelmet a határon túli magyarok levélben leadott szavazataira.  A DK ügyvezető alelnöke arra hivatkozott, hogy az alapvető személyes adatok birtokában anélkül lehet regisztráltatni bármelyik határon túli magyar választót, hogy ő erről tudomást szerezne. Molnár Csaba hozzátette, hogy a szavazólapokat sem kötelező a választók saját lakcímére kipostázni, mert a regisztráció során bármilyen más címet meg lehet adni, ezért az érintettek később sem tudják meg, hogy ha visszaéltek a személyes adataikkal.

Az MSZP arra szólítja fel Varga Mihályt, hogy hozza nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) magyarországi koordinációs irodája által készített jelentéseket, miután Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében kimondta, hogy ezek közérdekű adatok – mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. A frakcióvezető felidézte: Szakács László, MSZP-s képviselő még tavaly indított pert az OLAF-jelentések ügyében, miután Varga Mihály visszautasította az erre vonatkozó adatigénylési kérését. Most azonban a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében kimondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó OLAF koordinációs iroda által készített éves jelentések közérdekű adatok, azok a nyilvánosságra tartoznak – közölte Tóth Bertalan, jelezve, hogy az OLAF az elmúlt időszakban 40 ügyben vizsgálódott és tett megállapításokat.

 

Kilenc év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától a Fővárosi Ítélőtábla azt a férfit, aki 2013-ban elkábította volt barátnőjét és altestére lúgot öntött, maradandó, életveszélyes sérüléseket okozva ezzel. Az orvos az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét. A vádlottat első fokon maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt négy évre ítélték. Másodfokon az ítélőtábla életveszélyes testi sértés és más bűncselekmények miatt – nem jogerősen – kilenc évet szabott ki rá. Tavaly nyáron azonban a Kúria a bizonyítás hiányosságaira hivatkozva a táblát új másodfokú eljárásra utasította. Ebben született most döntés.

 

Külpolitika:

Jelentősen csökkent a tavaly szeptemberrel zárult egy évben a bevándorlás Nagy-Britanniába, nem kis részben a közép-európai EU-országokból érkezők számának visszaesése miatt. A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint a vizsgált tizenkét hónapban nettó 244 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal Nagy-Britanniába érkezők száma, 29 ezerrel kevesebb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Az adatsor az ONS második olyan becslése, amelyben szerepel a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni teljes év. A 2016 júniusában rendezett referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból. A statisztikai hivatal ismertetése szerint az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállamból az egy évvel korábbinál 6 ezerrel kevesebben, 51 ezren érkeztek, és ezerrel többen, 39 ezren távoztak, vagyis a nettó bevándorlás ebből az EU-térségből mindössze 12 ezer fő volt a szeptemberrel zárult teljes évben, hétezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

 

Az Európai Unió vizsgálja az orosz állami gázipari vállalat, a Gazprom tevékenységét. Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa azt mondta, az európai gázipari vállalatok nagyon részletes és kritikus jelentésben számoltak be az orosz gáztermelő vállalat európai működéséről. Az EU magyarázatot vár a Gazpromtól a panaszokra. A dán politikus hozzátette: a helyzet megoldása az lehet, hogy a gáz szabadon, a valós piaci áron áramolhasson az európai országokba. Az Európai Unió már hat éve harcol a Gazprom ellen. 2012-ben azért kezdték vizsgálni az orosz gázóriás működését, mert kiderült, hogy az orosz állami cég a piaci ár másfélszeresét kérte nyolc kelet-európai tagországtól. Ezek az országok javarészt csak Oroszországból tudják földgázigényüket kielégíteni – írta az euronews.

Újabb tizenhárom civil halt meg Szíriában, az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Kelet-Gútában a kormányerők tüzérségi támadásaiban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet. „Legalább tizenhárom ember halt meg, közöttük három gyermek Dumában”, a Damaszkusz közelében felvő Kelet-Gúta legnagyobb városában – írta jelentésében az OSDH. A térségben legalább 120 polgári személy sebesült meg. „Eső esett a térségben, ezért nem hajtottak végre légitámadást. A kormányerők inkább aknákkal és rakétákkal” támadták a lázadók erősségét – mondta Rámi Abder-Rahmán, a szervezet igazgatója, aki szerint mintegy 200 rakéta hullott csak Dumára. A kormányerők vasárnap óta hajtanak végre pusztító tüzérségi támadást a 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Azóta már legalább 335 polgári személy, közöttük számos gyermek halt meg.

 

Egyelőre nem tesznek büntetőjogi lépéseket Varsóban a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvény új, Izrael által vitatott módosítása alapján – idézte Bartosz Cichocki külügyminiszter-helyettes szavait a lengyel sajtó. Cichocki vezeti a törvénymódosítás miatt kipattant izraeli-lengyel diplomáciai viszály rendezésére felállított bizottságot. A jogszabály jövő csütörtökön lép hatályba. Andrzej Duda államfő jóváhagyta a törvénymódosítást, de utólagos normakontrollt kért a lengyel alkotmánybíróságtól. Cichocki a TVN24 lengyel hírtelevíziónak megerősítette: a jogszabály jövő héten hatályba lép, de ennek alapján nem emelnek vádat. Az viszont, hogy nem emelnek vádat, ha valaki újból használná a „lengyel haláltáborok” kifejezést, „nem jelenti, hogy a lengyel állam nem fog reagálni” – fűzte hozzá, vélhetően a diplomáciai tiltakozások gyakorlatára utalva.

 

Gazdaság:

 

Bizonyos vegyipari tevékenységek Magyarországra helyezését indokolja az autógyártás és az elektronikai ipar számottevő súlya a Magyar Vegyipari Szövetség tanulmánya szerint. A vegyipar külföldi értékesítése két számjegyű, 10,8 százalékos növekedést ért el tavaly, a belföldi számok viszont azt mutatják, hogy csaknem a negyedével (23,6 százalékkal) esett vissza az eladott mennyiség a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Emellett a termelés enyhe visszaesést mutatott, 1,7 százalékkal zsugorodott az ágazat tavaly, ami ugyan nem jelentős, ám a teljes ipari termelés 4,7 százalékos bővülésétől jócskán elmarad. Az Eurostat GDP-számai alapján Magyarországon viszonylag magas a vegyipar és a hozzá kötődő három ágazat (koksz- és olajipar, gyógyszeripar, gumi- és műanyagipar) együttes mérete a feldolgozóipari hozzáadott értéken belül – mondta a Világgazdaság kérdésére Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója. Ez azt jelenti, hogy a tágan értelmezett vegyipar hozzáadott értéke aránylag magas a magyar iparon belül, amit érdemes lehet fejleszteni.

 

Sport:

 

Ahol szervezett, profi munkát folytatnak, ott véghez lehet vinni a csodát – így értékelte Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az ország történetének első téli játékokon szerzett aranyérmét. „Eufórikus állapotban vagyok. Ezt végigélni egészen fantasztikus élmény volt. Tudtuk, hogy benne van a fiúk fejében és a lábában ez a siker, de ezt meg is kellett nyerni” – mondta a sportvezető Magyarország 177. aranyérmét követően. Kulcsár Krisztián kiemelte, köszönettel tartozik elsőként a versenyzőknek, de a szülőknek és az edzőknek is, hogy lehetővé tették azt a történelmi pillanatot, amelyet most elértek. A MOB-elnök hangsúlyozta, hogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség milyen rendkívül profi munkát végez, s ez példamutató lehet mindenki számára, hogy ilyen hozzáállással véghez vihető bármilyen csoda, olyan is, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt.