A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Magyarországnak a világkereszténységen belüli kötelességeiről és feladatairól is tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Mar Abrisz Juhana erbíli püspök csütörtökön az Országházban. A megbeszélésen – amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is – megállapították: Magyarország és Európa keresztény alapjainak megerősítése nem lehetséges anélkül, hogy ne törődnénk az ősi, keleti keresztény közösségekkel. Magyarország nem személytelenül akar segíteni az üldözött keleti keresztényeknek, ezért döntött úgy, hogy nem a nagy nemzetközi szervezeteken keresztül segít, hanem közvetlenül a bajban lévő közösségeket támogatja. Az elmúlt időszak eredményei megmutatták: sikeres és ma már sokak által követett megoldás, hogy nem a bajt hozzuk hozzánk, hanem a segítséget visszük oda, ahol az emberek nélkülözéstől és üldöztetéstől szenvednek.

 

A visegrádi országok (V4) védelmi együttműködésének további erősítéséről írtak alá közös nyilatkozatot Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország parlamentjeinek védelmi bizottsági elnökei az Országházban. Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: a V4-ek célja a régió biztonságának és stabilitásának erősítése, a béke és a jólét szolgálata kell, hogy legyen. Ennek legfontosabb eszköze a védelmi együttműködés további erősítése – tette hozzá. A V4-ek parlamentjei védelmi bizottságainak tanácskozásán az egyik legfontosabb téma a migráció, illetve az ahhoz való viszony volt. Németh Szilárd kiemelte: egyetértettek abban, hogy a migráció káros jelenség, s a jövőben sem engedik, hogy bárki törvényessé tegye. Megjegyezte azt is: Európában a migráció nemcsak biztonsági, hanem identitási, egzisztenciális, gazdasági és szociális veszélyekkel jár.

 

A Magyar Liberális Párt magyarázatot követel a fideszes Selmeczi Gabriellától arra, hogy az általa vezetett népjóléti bizottság miért nem tárgyalta meg az orvosi célú kannabisz legalizációjáról szóló határozati javaslatukat. A Liberálisok elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy elnökük, Fodor Gábor közel egy hónapja nyújtott be egy, az orvosi célú kannabiszprogram létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, amellyel a népjóléti bizottságnak kellene foglalkoznia, de Selmeczi Gabriella ez ügyben nem hívta össze a testületet.  „A kormánynak esze ágában sincs törődni azokkal” a beteg emberekkel, akiknek az állapotán kannabisz használata segíthetne – értékelt Sermer.

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége egy kisteherautónyi meleg ruhát adott át a hajléktalan társainkat gondozó, segítő Menhely Alapítvány telephelyén. A jelenlegi krízisidőszak, a napokon át tartó, irtózatos hideg azonnali beavatkozást igényelt ezért a Zsidó Közösség Narancsliget Adományközpontja által összegyűjtött meleg ruhákat Kósa Judit, a MAZSIHISZ szociális osztályának főmunkatársa, Fináli Gábor rabbi és Háberman Zoltán, a Rabbiképző Szociális Munka Tanszékének vezetője adták át Bazsa Tibor Zsolt intézményvezetőnek. „Aki könyörül, az Úrnak ad kölcsön” – írja a Példabeszédek Könyve, vallási szervezetként kötelességünk segíteni, amikor honfitársaink szükséget szenvednek, veszélyben vannak – közölte a Mazsihisz.

Meghalt Tahi Tóth László, a színész 75 éves volt. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész 1944. január 23-án született. Az érdemes és kiváló művész 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, azóta a Vígszínház tagja volt. Számos filmben és tévéjátékban szerepelt. 2017-ben egy előadás közben rosszul lett, később életmentő agyműtéten esett át. Panaszait egy korábbi stroke okozta.

 

Külpolitika:

Szolidáris menekültügyi rendszert kell kiépíteni az Európai Unióban, és a strukturális alapokból származó pénz elosztásánál figyelembe kell venni a menekültek befogadását – mondta Angela Merkel német kancellár a szövetségi parlamentben.  A pénteki informális uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében hangsúlyozta, hogy a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelem és az EU 14 ezer kilométeres külső határának hatékony védelme mellett egy olyan közös menekültügyi rendszerre is szükség van, amely „válságtűrő és végre szolidáris”, különös tekintettel a menekültek tagállamok közötti „méltányos elosztására”. Ebben az ügyben jelentős előrelépést kell elérni júniusig – mondta Angela Merkel.

 

Őrizetbe vette a rendőrség Moszkvában Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. Erről maga Navalnij számolt be a Twitteren. Közlését az általa létrehozott korrupcióellenes alapítvány ügyvédje, Ivan Zsdanov az Interfax hírügynökségnek megerősítette. Zsdanov az őrizetbe vétel okát nem ismerte. A nap folyamán korábban a seremetyjevói repülőtérről Navalnij stábjának vezetőjét vezették el rendőrök.

 

Saját maga feloszlatására készül az ETA (Baszk Haza és Szabadság) terrorszervezet – közölte a Gara című baszk napilap. Az újság részleteket tett közzé az ETA vezetése által jegyzett dokumentumból, amely szerint három hónapja belső vitát kezdtek a szervezet működésének befejezéséről, és a tagság hamarosan szavazni fog erről. A döntés még nyár előtt várható. „Feladatunk lezárni a fegyveres konfliktus időszakát (…), hogy minden erőnket a politikai folyamat fokozására fordítsuk” – idézte a lap a dokumentumot. Ebben az ETA kitért arra is, hogy más módon kell folytatnia törekvéseit, méghozzá a radikális szeparatista baszk baloldali (izquierda abertzale) politikai mozgalom keretein belül, ami „sokkal hatékonyabbnak bizonyul a jelenlegi kihívásokkal szemben”.

Az amerikaiak kétharmada szigorítaná a fegyverbirtoklást szabályozó törvényt egy országos, reprezentatív közvélemény-kutatás szerint – írta a dpa német hírügynökség. A Connecticut állambeli Hamdenben található Quinnipiac Egyetem nyilvánosságra hozott felmérése szerint az amerikai választópolgárok 66 százaléka támogatja a vonatkozó jogszabályok szigorítását, míg 31 százalékuk ellenzi. A közvélemény-kutatás a legújabb, floridai tömeggyilkosság után készült, amelynek során egy ámokfutó 17 középiskolai diákot és tanárt ölt meg. A Quinnipiac Egyetem szerint korábban még sohasem támogatták ennyien a fegyverbirtoklásra vonatkozó szabályozások szigorítását az Egyesült Államokban. A felsőoktatási intézmény 2012 óta készít felméréseket a témában. 2015 végén még a többség nem támogatta a szigorítást.

 

Terrorfenyegetettség miatt zárta le csütörtökön Egyiptom az előző nap megnyitott rafahi határátkelőt, amely a palesztinok lakta Gázai övezettel határos. Az egyiptomi biztonsági erők tudomására jutott ugyanis, hogy az ország keleti felében, a Sínai-félszigeten tevékenykedő terroristák robbanószerkezeteket készültek felhelyezni palesztinokat szállító autóbuszokra. Az egyiptomi hatóságok ismét meg fogják nyitni a határátkelőt az után, hogy megszüntették a terrorveszélyt. A palesztin képviselet bejelentette: válságstábot alakít, hogy szavatolják a már a határra érkezett palesztinok biztonságát. Emellett közölték, hogy három telefonvonalat helyeztek üzembe azoknak a palesztinoknak, akik a határátkelő hirtelen lezárása miatt Egyiptomban rekedtek. Egyiptom csaknem két hete kezdett nagyszabású terrorellenes műveletbe a Sínai-félsziget északi és középső részén. A hadjárat a Nílus-deltát és a Líbiával határos, nyugati – sivatagos – területeket is érinti. Az akció keretében eddig 71 feltételezett dzsihadista fegyveressel végeztek, és mintegy 1800 embert vettek őrizetbe hasonló okokból. A műveletben három egyiptomi katona vesztette életét.

 

Életét vesztette egy palesztin támadó az izraeli hadsereggel való összecsapásban Jerikóban – írta a Jerusalemonline. A portál összeállítása szerint a felfegyverzett férfi megpróbált a katonákra támadni, akik hatástalanították a támadót. A palesztin támadó egy hatalmas fémes tárgyat próbált az izraeli katonákra dobni. Az eset körülményeit az izraeli hadsereg kivizsgálja.

 

Gazdaság:

 


A határidő lejárta előtt megtámadta Ausztria az Európai Bíróságon a Paks II. atomerőmű bővítési projekt állami támogatására adott európai bizottsági jóváhagyást – jelentette be Elisabeth Köstinger osztrák környezetvédelmi miniszter. „Az atomenergiának nincs semmi keresnivalója Európában. Ebből az álláspontunkból egy jottányit sem engedünk” – mondta a miniszter. Ausztria hasonlóképpen lépett fel a brit Hinkley Point C atomerőmű projekttel szemben is. Osztrák környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a minisztérium bejelentését. Csak jogi úton lehet megállítani a projektet, amelynek a gazdaságtalan és versenytorzító mivoltát az állami támogatásra adott európai bizottsági jóváhagyás is alátámasztja – jelentette ki írásos közleményben Reinhard Uhrig, a Global 2000 szervezet szóvivője. Hozzátéve, hogy „jogi úton kell a helyére tenni az Európai Bizottság hibás álláspontját is arról, miszerint az atomenergia fejlesztése az EU támogatására érdemes közös érdeke lenne.”

 

Sport:

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat fantasztikus versenyzéssel aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók döntőjében a phjongcshangi téli olimpián. Ez Magyarország történetének első téli olimpiai elsősége, s 1980 óta az első dobogós helyezése – Lake Placidben a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős ezüstérmes lett. A staféta két ezüst és négy bronz után összességében az ország történetének hetedik téli olimpiai érmét szerezte meg.