A szellemi táplálék mellett a Hitközségi kóser konyhája gondoskodott a kulináris élvezetekről.

A XIX. Nemzetközi dr. Kardos Albert Vers- és Prózamondó Verseny

Idén, 2017. október végén rendezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség, a MAZSIHISZ támogatásával. Felekezeti megkülönböztetés nélkül részt vehettek határon innen és túlról érkezett magyar nyelvű versenyzők.

kardos_verseny_1.jpg

Az idei rendezvény nem csak Dr. Kardos Albertnek, az irodalmárnak, pedagógusnak, nyelvésznek, legismertebb Csokonai-kutatónak, hanem a 100 éve született Szabó Magdának is emléket kívánt állítani. A számos kitüntetéssel rendelkező író, költő, műfordító évekig e nemes verseny zsűrijének az elnöki posztját, majd később a fővédnökségét vállalta el.

A versenyt öt kategóriában hirdette meg a DZSH: szép korú, felnőtt, gyermek, ifjúsági és énekelt vers. Természetesen ezeket elsősorban zsidó szerzők műveiből állították össze a résztvevők, verseiket nagyon körültekintően választották ki.

Az eddigi legtöbb jelentkező megkísérelte a közönséget és a zsűrit elbűvölni, mely bizton állítható, sikerült. 52 „ringbeszálló”, ifjú és örök ifjú adott számot tudásáról.  A magyarországi résztvevők mellett Románia számos helyiségéből (legtöbben Szatmárnémetiből), és Szlovákiából érkeztek. Debreceni, illetve a környékbeli iskolák is szép számban képviseltették magukat a szereplők között. A hivatalos programot első este könnyed zenei műsor zárta. Lehner Zalán az ismert „Szól kakas már”  mellett izraeli és magyar slágerdallamokat is megszólaltatott, melyet tapsviharral köszönt meg a közönség, sőt táncra is perdült a hallgatóság. A másodi nap befejezéseként gála műsorral bűvölték el a hallgatóságot a „művészek”, lehetőség volt a tudásuk sokszínűségének a bemutatására.

A szellemi táplálék mellett a Hitközségi kóser konyhája gondoskodott a kulináris élvezetekről. Családtagjaik, tanáraik, ismerősök és a DZSH tagjai színültig megtöltötték a Bajcsy utcai székház kultúrtermét.

kardos_verseny_2.jpg

A versenyzők többségét már „előadóművésznek” lehet nevezni. Zömükben évek óta visszatérők, családtagként, öleléssel köszöntötték egymást és a rendezőket. A meglévő barátságok megerősödtek, de újak is kötődtek a számos új versenyző által a családias hangulatú megmérettetésben.

Dr. Feuermann László által vezetett zsűri fáradtan fejezte be nemes munkáját a színvonalas versenyzői értékeket hallatán.

A versenyt Dr Kreislerné Grósz Zsuzsanna, a hitközség alelnöke nyitott meg, és zárta be, utalva arra, hogy 5778-as zsinagógai évet méltóképpen kezdte meg a Debreceni Zsidó Hitközég ezzel sikeres, hagyományos kulturális eseménnyel.

Viszontlátásra egy év múlva – volt a búcsúszó!