A BreuerPress és HetiTV hírei 

A BreuerPress és HetiTV hírei 

Belpolitika:
Magyarországnak a keresztényellenes, internacionalista erők kormányzása után egy keresztény értékeket követni igyekvő kormányzásra van szüksége – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából tartott nemzeti megemlékezésen, a Papp László Budapest Sportarénában. Szavai szerint nem véletlen, hanem „Isten kegyelmének megnyilvánulása”, hogy Magyarország élén ma keresztény, hitvalló kormány áll. Orbán Viktor kormánya kötelességének nevezte „a kereszténységből kisarjadt létformák”, az emberi méltóság, a család, a nemzet és a hitbéli közösségek megvédését. A kormányfő – aki egyben a reformáció emlékbizottság elnöke – azt is mondta ugyanakkor, hogy a magyarságnak és a keresztény Európának lelki és szellemi megújulásra van szüksége.

Ha meg akarjuk tartani és gyarapítani akarjuk a magyar világot, akkor a 21. században is szükség lesz arra az erőre, amelyet a reformációban kaptunk – mondta az emberi erőforrások minisztere a Papp László Budapest Sportarénában. Balog Zoltán kiemelte: Európa a posztkrisztiánus korba kíván lépni, mi pedig Közép-Európában, a Kárpát-medencében újra felfedezzük a keresztény és azon belül a református, evangélikus, baptista, pünkösdi, újprotestáns hit gazdagságát. Szobrokat állítunk Luthernek, Kálvinnak, Bocskainak, miközben Kálvin városában, Genfben elfogynak a reformátusok, Németországban pedig tucatjával zárják be a templomokat – tette hozzá.

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy Soros György által támogatott NGO-k befolyásolják az illegális bevándorlást és az áthelyezési mechanizmusra is döntő befolyásuk legyen – jelentette ki Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezetője. A politikus bírálta az európai parlament LIBE bizottsága által elfogadott jelentéstervezetet. Ez olyan felső korlát nélküli betelepítési rendszert hoz létre, amely megszünteti a tagállamok felelősségét a határvédelemben – tette hozzá. A frakcióvezető elutasította, hogy akár 30 fős csoportokban is lehessen kérni a tagállamok közötti áthelyezést, illetve úgynevezett szponzorizáció révén civil szervezeteknek és NGO-knak döntő befolyása legyen arra. Gulyás Gergely ezt nyílt befolyásként értékelte az európai parlamenti döntéshozatalra, s mindezt annak tulajdonította, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványtól kiszivárgott dokumentum 226 képviselőt tart számon a Soros-szervezetek partnereként az EP-ben.

Európa biztonsága az afrikai stabilitással kezdődik, és mivel az Afrika felőli bevándorlási nyomás érdemben továbbra sem csökken, az a legjobb védelem Európa számára, ha Afrikában stabilitás, béke és gazdasági növekedés van – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szudáni kollégájával tárgyal.  A tárcavezető kiemelte: éppen ezért gyorsult fel az európai együttműködés kiépítése Szudánnal az elmúlt időben. Ibrahim Ghandur szudáni külügyminiszter arról beszélt, hogy országa kedvező természeti adottságokkal rendelkezik, sok a termőföld és a víz, de szükség van a szakértelemre mindezek kihasználásához, és ezért fontos partner számukra Magyarország.

Cáfolta Balázs Péter volt külügyminiszter, hogy egyeztetett volna az MSZP-vel a kormányfőjelöltséggel kapcsolatban. Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: a párt elnöksége hamarosan dönteni fog arról, támogatják-e Balázs Péter miniszterelnök-jelöltségét, akivel ugyan hivatalosan még nem tárgyaltak, telefonos beszélgetéseket azonban már folytattak vele. Balázs Péter szintén a műsor vendége volt, és cáfolta, hogy felkérték volna jelöltnek, vagy hogy akár telefonon egyeztetett volna az MSZP-vel. Balázs elmondta: egy-két baloldali pártnak nem, csupán egy teljes összefogásnak lenne miniszterelnök-jelöltje. Balázs egy héttel ezelőtt hasonlóan nyilatkozott, kijelentve: nem kereste meg egyetlen párt sem, és nem vállalná, hogy a DK-MSZP miniszterelnök-jelöltje legyen.

Szerdán kezdődik a hajléktalanok téli ellátása, a rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre az országban. Czibere Károly közölte: országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát 1500-zal növelik. Ennek pénzügyi fedezetét az ellátók számára biztosították. Mint akkor elmondta, a fentieken túl összesen 7500 férőhellyel működnek nappali melegedők. Az idén vezetik be a „vörös kód” intézményét, ami azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják azt, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.

Az elmúlt két és fél évben 112 ezer üveg illegálisan árusított, jórészt hamisított parfümöt foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ezek együttes értéke meghaladta a 800 millió forintot. A rendszerint a Távol-Keletről érkezett utánzatok a vásárlók egészségét is veszélyeztethetik: káros vegyi anyagokat, de akár állati vizeletet is tartalmazhatnak – írta keddi a Magyar Idők. Az adóhatóság tapasztalata szerint az illatszerek hamisítása egyre népszerűbb illegális foglalatosság, a hamisítványokat ugyanis minimális befektetéssel lehet előállítani, az elérhető haszon ellenben hatalmas lehet. Az illegálisan árusított parfümök alacsony ára azonban mindenkor figyelmeztető.

Az egészségügyi intézmények szeptember végére 39,4 milliárd forint tartozást halmoztak fel – írta a Világgazdaság a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva. A cikk szerint az adatszolgáltatásra kötelezett 663 intézmény nagyjából felének, 342-nek volt tartozása. Ebből 30 nap alatti elmaradása 151 intézménynek volt az államkincstár kimutatása szerint. A legnagyobb adósságot a Honvédkórház halmozta fel, a hátralék szeptember végére 3,8 milliárd forint volt, félmilliárddal több, mint egy hónappal korábban. Szintén kilenc számjegyű tartózása van a Péterfy Sándor Utcai Kórháznak, a Békés Megyei Központi Kórháznak és a Pécsi Tudományegyetem kórházának, az összegek az említés sorrendjében 1,8, 1,5 és 1,3 milliárd forint. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelezte, a kormány ismét kórház-konszolidációba kezd. „A kormány jóváhagyott 56 milliárd forintot, ezt az összeget a gazdasági minisztérium a tárca rendelkezésére bocsátja” – mondta a miniszter.

Jövőre tovább bővülhet Budapesten a Mol Bubi közbringarendszer, újabb állomásokkal és kerékpárokkal bővítik a hálózatot, és a tervek szerint további területeket is bekapcsolnak a szolgáltatásba, egyebek közt Óbuda központi részét – írta a Világgazdaság. Jelenleg a rendszer 124 állomásán 1486 bérelhető bicikli érhető el, a 2014. szeptember 8-i induláshoz képest a gyűjtőállomások száma 62 százalékkal, a kerékpároké 35 százalékkal nőtt. Tavalyelőtt 651,6 ezer, tavaly pedig 644,7 ezer alkalommal béreltek kerékpárt a Mol Bubi rendszerében, amelybe eddig mintegy 50 ezren regisztráltak.


Külpolitika:
Nem hivatalos rendőrségi információk szerint előállítottak két migránst annak a magyar kamionsofőrnek az ügyében, akit egy belga autópálya melletti parkolóban támadtak meg a múlt héten – értesült az Origo. A migránsok egy román sofőrt meg is késeltek. A megsebesített kamionsofőr ügyében előállítottak szudáni vagy eritreai állampolgárok lehetnek, akik az Origo szerint Belgiumban nem kívántak menekültkérelmet beadni, mert Angliába akartak jutni. Az Origo cikke szerint egyre több a hasonló támadás az E40-es autópálya mellelti parkolóhelyeken, erre már a belga hatóságok is felfigyeltek.

Nemcsak egy kölcsönös védelmi megállapodást írtunk alá, hanem kötelezettséget vállaltunk arra, hogy a jövőben is közösen kiállunk a demokrácia, a jogállamiság, a pluralizmus és közös értékeink mellett – minderről Benjamin Netanjahu beszélt, aki történelmi látogatáson fogadta Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnököt Jeruzsálemben. A zsidó állam kormányfője azt is elmondta, hogy a különféle technológiai területeken is folytatják az együttműködést, mivel mind Ausztrália, mind Izrael a világ egyik legfejlettebb országa. Netanjahu arra is emlékeztetett, hogy 1915-ben a zsidó és ausztrál katonák a britek kötelékében közösen harcoltak Gallipoli bevételéért.

Izraeli katonák tüzet nyitottak két palesztin merénylőre, akik gázolásos merényletet próbáltak elkövetni Halamish településnél. A katonák elfogták és ártalmatlanították a merénylőket, civilek nem sérültek meg az akcióban – írta a The Jerusalem Post. Az egyik merénylőt kórházba szállították. Mint ismert egy palesztin merénylő három embert gyilkolt meg júliusban Halimsh településen.

Hétéves csúcsra emelkedett Izrael támogatottsága Nagy-Britanniában – írta a Times of Israel. A kutatást azért végezték, mivel Benjamin Netanjahu a héten a szigetországba látogat a Balfour-nyilatkozat 100 éves évfordulója miatt. A felmérés azt mutatta, hogy a megkérdezettek 46 százaléka szerint egyértelműen antiszemita cselekedetnek számít, ha valaki megkérdőjelezi a zsidó állam létezéshez való jogát, míg 17 százalék nem értett egyet ezzel az állítással. Jelentősen megnőtt az izraeli termékek bojkottjának ellenzőinek a száma a fiatalok körében. Míg 2015-ben csupán 28 százalék ellenezte a BDS-mozgalmat, addig mostanra ez a szám 45 százalékra nőtt. A megkérdezettek 21 százaléka gondol jó szívvel Izraelre, ami a kutatás történetében mért legmagasabb szám – írta a Times of Israel.

Szélsőségesnek és hazugnak nevezte Avi Gabbay, a Munkapárt vezetője egyik arab származású képviselőtársának a kijelentését. Zouheir Bahloul, a Munkapárt egyik képviselője arról beszélt, hogy nem vesz részt a Knesszetben tartandó ünnepségen, ahol a Balfour-nyilatkozat száz évvel ezelőtti kiadására emlékeznek, mivel szerinte nem valósult meg a palesztinok szabadsága. A Times of Israel összeállítása szerint Gabbay azt is mondta, hogy ellenez minden szélsőségességet, és a Munkapártban minden nemzetiség szabadon tevékenykedhet, ezért nincs értelme ilyen állításokat tenni.

Már három hete folynak a koalíciós tárgyalások a CDU, a CSU, az FDP és a Zöldek között, de eddig nincs eredmény. Sokkal több olyan téma van a pártok között, amiben nem értenek egyet, mint amiben egyetértenek. Merkelre ezért még hosszú út vár, mielőtt felállítaná az új kabinetjét – írja a Deutsche Welle. A Jamaica-koalíció a CDU, a CSU, a Zöldek és a liberális párt koalícióját jelenti, mely a pártok színeire utal. Egyszer tartományi szinten már sikerült kormányt alakítaniuk, de ezt most szövetségi szinten kellene végrehajtaniuk, ami elég nehézkesen megy. Ahogy folynak a tárgyalások, ahelyett, hogy egyre több témában kötnének kompromisszumot, inkább csak azon témakörök listája nő, amiben nem értenek egyet.

A tokiói látogatáson tartózkodó NATO-főtitkár felszólított minden ENSZ-tagországot, hogy a Phenjanra gyakorlandó maximális nyomás érdekében maradéktalanul tartsa be a világszervezet Észak-Korea elleni büntetőintézkedéseit. Jens Stoltenberg figyelmeztetett, hogy Észak-Korea mára globális fenyegetéssé vált, ballisztikus rakétáival már Európát és Észak-Amerikát is el tudja érni. Erre a globális fenyegetésre globális választ kell adni – tette hozzá. A NATO-főtitkár egy hétfői tokiói előadásában hangsúlyozta, hogy az észak-koreai válságban mindenképpen békés megoldást kell találni, nem pedig katonait.

Lemondott tisztségéről a demokratákhoz közel álló legnagyobb washingtoni lobbicég vezetője, Tony Podesta – Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt kampányfőnökének, John Podestának a testvére – , mert érintett a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba történt, feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatban. Tony Podesta nem sokkal Donald Trump republikánus párti elnök kampánytörzsének két volt munkatársa, Paul Manafort és Rick Gates elleni vádemelés bejelentése után hozta nyilvánosságra, hogy lemond a nevét viselő Podesta Group vállalat vezetéséről.

 

Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis, a védelmi tárca irányítója a szenátusban tartott meghallgatáson amellett érvelt, hogy a külföldi amerikai hadműveletekre vonatkozó jogi szabályozáson nem kell változtatni. A törvényhozók közül ugyanis sokan azt szorgalmazzák, hogy a külföldön folytatandó amerikai hadműveletekhez szükséges felhatalmazás rendjét újra kellene szabályozni, mégpedig úgy, hogy szűkítsék az amerikai elnök hatáskörét és a döntés joga a kongresszushoz kerüljön. Az Egyesült Államoknak jelenleg 19 országban vannak katonái. Ám egyes törvényhozókat megdöbbentett, hogy október elején a nyugat-afrikai Nigerben négy amerikai katona életét veszítette egy terrorcsoporttal folytatott tűzharcban, és kiderült, hogy vagy 800 amerikai katona harcol afrikai hadműveletekben, miközben a kongresszusi politikusoknak nem is volt tudomásuk erről.

Robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy szíriai férfit a németországi Schwerinben. A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a 19 éves gyanúsított a szélsőséges iszlamista világnézetétől indíttatva legkésőbb az idén júliusban elhatározta, hogy pokolgépes merényletet hajt végre azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember életét kioltsa. A robbanószerkezet összeállításához szükséges vegyi anyagok és eszközök beszerzését el is kezdte. Azt egyelőre nem tudni, hogy kiválasztotta-e már a tervezett támadás helyszínét. A gyanúsítottat különleges rendőri egységek bevetésével vették őrizetbe. Elfogásával egy időben házkutatást tartottak Schwerinben és Hamburgban több embernél, akiket egyelőre nem gyanúsítottként tartanak számon.

Aggodalmát fejezte ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a 2010. évi szmolenszki légikatasztrófa helyszínének közelében építeni tervezett gázvezeték miatt, utalva a katasztrófa okainak vizsgálatával és a Szmolenszkben felállítandó emlékmű létesítésével kapcsolatos nehézségekre. A Polsat News hírtelevízió számolt be arról, hogy a szmolenszki légikatasztrófa helyszínének közelében lévő utat kerítéssel zárták el, és azon tájékoztató táblákat helyeztek el, melyek szerint a térségben az idei év harmadik negyedévében gázvezeték-építés kezdődik. Witold Waszczykowski elmondta: reméli, hogy a kerítésre függesztett tájékoztató táblákon bejelentett munkálatokhoz az orosz fél kérni fogja a katasztrófa okait vizsgáló lengyel ügyészség hozzájárulását.

Megalakult a Koszovóról szóló nemzeti konzultációval megbízott munkacsoport Szerbiában, amelynek feladata a következő néhány hónapban a politikai, civil és tudományos élet képviselőinek meghallgatása lesz.  A nemzeti konzultáció ötletét Aleksandar Vucic köztársasági elnök vetette fel júliusban, amikor azt mondta, Szerbiának rendeznie kell a Koszovóval fenntartott viszonyt annak érdekében, hogy ezt a terhet a jövő generációinak ne kelljen tovább cipelnie, és Szerbia is tovább tudjon lépni. Az államfő aláhúzta: tartós megoldásra van szükség, amely kizárja az összetűzések lehetőségét.

Tényleges életfogytiglani börtönbüntetés bevezetését kezdeményezik civilek Szerbiában azon gyilkosságok esetében, amelyekben az áldozat gyermek, kiskorú vagy várandós nő. Az erre vonatkozó petíciót több mint 93 ezren írták alá. Az aláírásgyűjtést egy olyan apa indította el, akinek a 15 éves lányát három évvel ezelőtt gyilkolták meg. A gyilkost a maximálisan kiszabható, negyven év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, legkorábban büntetése kétharmad részének letöltése után, feltételesen szabadulhat.

Gazdaság:
A Forbes idén is közzétette a leggazdagabb magyarok 33-as listáját. Az élmezőny elég stabil, továbbra is az OTP-vezér, Csányi Sándor áll az élen. A szűk elitbe több új résztvevő is bekerült, 31 milliárd forintos vagyon kellett ahhoz, hogy valaki a rangsorban helyet kapjon. A Forbes idén is közzétette a leggazdagabb magyarok listáját. 294,3 milliárdos vagyonával Csányi Sándor ismét listavezető lett. Az OTP vezért idén Demján Sándor követi, akinek tulajdonát 192 milliárdra taksálja a lap. A dobogó harmadik helyére Gattyán György állhatna fel, neki 188,6 milliárd forintot ér a vagyona a magazin számításai szerint – ő egy év után visszatért a szűk elitbe.

A brit jegybank szerint állások tízezrei kerülhetnek veszélybe a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában a brit EU-tagság megszűnése miatt. A BBC szerint a Bank of England magas beosztású illetékesei 75 ezer citybeli munkahely elvesztését tekintik „ésszerű forgatókönyvnek”, különösen arra az esetre, ha a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokon nem születik külön megállapodás a pénzügyi szolgáltatások kereskedelméről. A Cityben honos pénzügyi szolgáltatási vállalatok jelenleg közvetlenül 350 ezer, közvetve ennél kétszer több alkalmazottat foglalkoztatnak.

Amióta huszonöt százalékkal csökkentette a kormány a gáz, az áram és a távhő árát, a magyar családok évente átlagosan 170 ezer forintot takarítottak meg a rezsicsökkentéseknek köszönhetően, összesen pedig mintegy 1100 milliárd forint maradt a családoknál 2013 eleje óta. Ez az összeg nagyobb annál a nagyjából 1000 milliárd forintnál, amit a multinacionális közműszolgáltató társaságok  2010 előtt extraprofitként összesen kivittek az országból – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  energiaügyért felelős államtitkára. Közölte azt is, hogy a szolgáltatók teljesítették a tárolók feltöltésével kapcsolatos kötelezettségüket október 16-ig. A törvény szerint az elmúlt tíz év legnagyobb fogyasztásának a hatvan százalékát kell tartalékolni.

Sport:
Szerdán lesz ezer napja, hogy – először ideiglenesen, majd megerősítve posztján – Dárdai Pált nevezték ki a Hertha BSC vezetőedzőjének. A német Bundesliga 1963-as rajtja óta mindössze négy szakember irányította hosszabb ideig a berlini futballcsapatot. A dpa német hírügynökség a jubileum alkalmából hosszabb összeállítást közölt az elmúlt közel három évről, s megjegyezte, hogy a magyar tréner a tőle megszokott módon gyakorlatiasan kezeli pályafutása mérföldkövét. „Ezer nap, ezer ősz hajszál” – fogalmazott egy kacsintás kíséretében a 41 éves vezetőedző. „Szép dolog ez, de a labdarúgásban mindig csak a következő passz számít. S ha ez a passz rendszeresen nem érkezik meg a megfelelő helyre, akkor a tréneren nagy lesz a nyomás.”

Könnyű:
Hetvennyolc dokumentum, köztük az első Auschwitz-per iratai, az Indiai-óceánon történt cunami dokumentumai és a Dag Hammarskjöld-gyűjtemény került fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világemlékezet listájára. A szervezet illetékes bizottsága négynapos párizsi tanácskozásán szavazott a 78 kultúrtörténeti jelentőségű dokumentum jegyzékbe vételéről. Az egyes országok által jelölt dokumentumok jegyzékbe kerüléséről kétéves folyamat eredményeként dönt a bizottság. A világemlékezet listája olyan fennmaradt dokumentumokat vesz nyilvántartásba, amelyeket érdemesnek ítél a világ népeinek kollektív emlékezetére. Gondoskodnak a listán szereplő dokumentumok megőrzéséről, mert úgy vélik, részei az egyetemes kulturális örökségnek. Felkerültek a listára az első, 1963-65 közötti frankfurti Auschwitz-per dokumentumai és hangfelvételei, amelyek bizonyították a náci diktatúra alatt üzemeltetett megsemmisítőtáborokban végrehajtott tömeges népirtást.