A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017,06,09

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A kormány minden segítséget megad a 3-as metró felújításának elkezdéséhez, és támogatja Tarlós István főpolgármester megvalósítási tervét – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 91. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

 

 

A tárcavezető megerősítette, Tarlós István és a kormány arról állapodott meg szerdán, hogy egy közös tárgyalódelegációt küldenek Brüsszelbe azért, hogy megszerezzék az Európai Bizottság jóváhagyását az eredeti beruházási összegnek számító 137,5 milliárd forinton felüli kiadásokra. Lázár hangsúlyozta, Brüsszel egyelőre nem adott írásos jóváhagyást a beruházás eredeti költségeire sem.

 

 

A kormány arra számít, hogy az illegális bevándorlás ügyében a következő fél évben felerősödik a vita a tagállami és európai uniós határkörökről – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Soros György magyar származású amerikai üzletember azt javasolja, hogy a kérdésben az Európai Unió döntsön. Tehát ne az adott tagállam mondja meg, hogy ki éljen a területén, hanem ezt egy központi brüsszeli hivatal döntse el – mondta Lázár János. A miniszter azt hangsúlyozta: ez a nemzeti konzultációra válaszoló mintegy 1,7 millió ember számára elfogadhatatlan, és a kormány álláspontja is ez.

 

Lázár János úgy fogalmazott, hogy „felerősödnek majd azok a hangok és megjelennek majd olyan politikai programok, amelyek azt mondják: Budapestnek hatásköröket kell leadni Brüsszel javára”. Ezek nem a már ismert hatáskörök, hanem újabb és újabb hatásköröket szeretne elvonni Brüsszel – fűzte hozzá.

 

Lázár János elmondta, hogy a júniusi európai miniszterelnöki találkozón a fő kérdés ismét a bevándorlás ügye lesz. Komoly diplomáciai offenzíva van annak érdekében, hogy a bevándorlás előtt Európa megnyithassa kapuit, és kétfajta politikai van ma Európában: az egyik meg akarja szervezni, a másik pedig meg akarja akadályozni a bevándorlást. A magyar kormány szerint a bevándorlás nem megoldás Európa problémáira, a bevándorlás és a bevándorlók biztonsági kockázatot jelentenek több minden más kockázat mellett is. Ugyanakkor – mint mondta – egyetértenek azzal, hogy minden európai nemzetnek van humanitárius kötelezettsége azokkal szemben, akik üldöztetnek, és ezért a magyar kormány anyagi eszközökkel segít azokban az országokban, ahol ilyen tapasztalható. Lázár János közölte, Orbán Viktor miniszterelnök felvázolta a júniusi Európai Tanács ülésének napirendjét, és eszerint az egyik napirendi pont a bevándorlók szétosztásának a kérdése lesz. Jelentős vitára és komoly konfrontációra számítnak – jegyezte meg hozzátéve, hogy a „fenyegetések lényegében folyamatosak”.

 

A kormány elfogadja a Velence Bizottság jogi aggályait a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ügyében – mondta Lázár János.  Lázár János hangsúlyozta, a kormány szerdai ülésén a témában meghallgatta Trócsányi László igazságügyi minisztert, akinek javaslatára a kormány elfogadta a szervezet jogi jellegű javaslatait, míg a politikai ítéleteit elutasították. Lázár János kiemelte, a Velencei Bizottság nem vonja kétségbe a civiltörvény módosításának legitimitását, vagyis a parlamentnek legitim célja rendet tenni ebben a kérdésben, továbbá helyes a különböző társadalmi szervezetek külföldi finanszírozásának megismerhetősége. A Miniszterelnökség vezetője szerint a kormány által jóváhagyott módosítás a külföldről támogatott szervezetté minősítés megszüntetésénél három adóév helyett egy adóévet vesz majd figyelembe, a külföldi adományozók feltüntetésénél félmillió forintos értékhatárt határoz meg, továbbá arányosabbá teszi a szankciórendszert.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jó esély van arra, hogy az Országgyűlés a jövő héten elfogadja a 2018-as költségvetési javaslatot. Lázár János elmondta, hogy az 1990 és 2014 közötti időszakhoz képest már nem a költségvetési vita uralja a közbeszédet, ma a gazdaság teljesítménye nem képezi politikai, parlamenti viták tárgyát. Ez alapvetően nem a kormány, hanem a munkaadók és a munkavállalók összefogásának eredménye – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy három dolgot tűztek ki célul a jövő évi költségvetésben: a munkavállalás, a családok támogatását és a biztonság garantálását.

 

Az adóváltozásokról szólva Lázár János egyebek mellett ismertette azt is, hogy jövőre a szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal, 20 százalékra csökken, a kisvállalati adó 1 százalékponttal 13 százalékra, az egészségügyi hozzájárulás 2 százalékponttal 20 százalékra, az éttermi étkezésre és az internetezésre kiszabott áfa pedig 18-ról 5 százalékra csökken.

 

Mint a miniszter kifejtette, a két gyereket nevelők, 2018-ban a gyermekek után havonta 35 ezer forint adókedvezményben részesülnek, és még idén felülvizsgálják a családi otthonteremtési programot azzal a céllal, hogy a településtípusokat figyelembe véve új típusú programok is indulhassanak.

 

A kormány elfogadta azt az előterjesztést is, amely teljesen elektronikus úton is lebonyolíthatóvá tenné a legtöbb alkalommal igénybe vett közigazgatási ügyeket – mondta Lázár János, aki szerint jelenleg mintegy 100 milliárd forintos fejlesztés zajlik ennek érdekében. Példaként említette, hogy a következő két évben már az interneten is bonyolíthatóvá válik egyebek mellett a jogosítványok cseréje, a személyi igazolványok igénylése és cseréje, a gépjárművek átírása, a táppénzkérelem és az ingatlanok tulajdonjogának bejegyzése.

 

.be

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 
A kormány nem ad többletpénzt a 3-as metró felújítására, ezért a főváros saját megtakarításához akar nyúlni – jelentette be Tarlós István főpolgármester. Tarlós közölte, várhatóan jövő héten Brüsszelbe látogat egy küldöttség, amelynek tagja lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy államtitkára, Szegvári Péter, a BKK igazgatóság elnöke, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Radnai Tibor, a projekt hivatalos vezetője.  Arról tárgyalnak majd, hogy amennyiben indokoltan többe kerülne a metrófelújítás, akkor a főváros saját gazdálkodásából származó pénzmaradványt uniós szankciók nélkül felhasználhassák a fedezet kipótlására.

 

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

A BKV ideiglenesen kivonja a forgalomból a felújított orosz metrókocsikat. Az eddigi utasforgalmi futásteljesítmény tapasztalatainak értékelése miatt rendelték el a járművek ideiglenes kivonását. A metrókocsikkal a közelmúltban több probléma is volt: a pünkösdi hétvégén az egyik szerelvénynek ismeretlen okból ki kellett állnia a forgalomból, egy másiknak pedig mindkét oldalon kinyíltak az ajtajai, ez pedig biztonságkritikus problémának számít.