A BreuerPress és a HetiTV hirei

A BreuerPress és a HetiTV hirei

A Fidesz-frakció támogatni fogja a Velencei Bizottság javaslatainak nagy részét, amelyeket a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslathoz fűzött – erősítette meg Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A politikus a velencei bizottsági jelentés legfontosabb részének azt nevezte, hogy a testület legitim célnak ismerte el a különböző társadalmi szervezetek külföldi finanszírozásának megismerhetőségét. Noha a Velencei Bizottság véleményének nincs kötőereje, a Fidesz eddig is tekintettel volt, és most is tekintettel lesz a testület ajánlásainak nagy többségére – közölte Gulyás Gergely, aki szerint mind a „Soros-szervezetek” átláthatósága, mind a „keletről jövő” állítólagos pénzek vádja miatt szükséges a teljes transzparencia.

 

Nemzetközi és európai uniós szervezeteknek konkrét választ kell adniuk arra a kérdésre, hogy lehet-e mentegetni egy terroristát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter felidézte: az Európai Parlament nemrégiben olyan határozatot fogadott el, amelyben azt a férfit mentegeti, aki Röszkénél kővel dobálta a rendőröket és megafonnal irányította a rendőrök elleni támadást. A miniszter arra utasított diplomatákat, hogy forduljanak az európai biztonság megteremtésével és fenntartásával foglalkozó nemzetközi és uniós intézményekhez, hogy azok világosan mondják ki: elfogadhatatlan, hogy politikai célokból egy európai intézmény menteget egy terroristát.


Hárommilliárd forintos, európai uniós támogatású programot indít a kormány megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának elősegítésére – jelentette be Schanda Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. Elmondta: az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program részeként most induló projekt célja, hogy a megváltozott munkaképességű emberek ne csak védett környezetben, hanem a nyílt munkaerőpiacon is helyt tudjanak állni. A programba több mint hatezer embert vonnak be.

 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke levélben kérte együttműködésre Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. Eszerint a DK folytatni szeretné Botka László színre lépésével megszakadt tárgyalásokat, a kormányfőjelölt „diktátumát” viszont nem hajlandóak elfogadni. A levél tartalmát ismertető Vadai Ágnes emlékeztetett, hogy pártjuk elnöke a múlt héten felhívta a miniszterelnök-jelöltet, aki akkor elutasította a tárgyalásokat, ehelyett azt kérte, hogy Gyurcsány Ferenc írjon inkább egy levelet. Az MSZP azt közölte: nem foglalkoznak Gyurcsány Ferenc üzeneteivel.

A rendet és közbiztonságot célzó rendeleteket alkothat csütörtöki ülésén a józsefvárosi képviselő-testület – közölte Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere. A kerületvezető kifejtette, hogy a kisebb súlyú, eddig nem szabályozott kérdések szabályozását egy év elején zajlott kerületi konzultációra alapozták, amelyben mintegy 11 ezren nyilvánítottak véleményt. Ezt követően széles körben folytattak egyeztetéseket egyebek mellett civil szervezetekkel, vendéglátósokkal és rendvédelmi szervekkel – tette hozzá.

 

Változnia kell a bírói gondolkodásnak, tágulnia kell a bírói jogértelmezés kereteinek és bátrabban kell alkalmazni az alapjogi szempontokat az ítélkezésben – szögezte le Kalas Tibor, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának vezetője. Ebben a kérdésben a Kúriának is vannak még tennivalói – tette hozzá a szakember, aki a bírói ítéletek alapjogi, alkotmányos kérdéseit vizsgáló munkacsoport vezetője volt. Miközben a közjogi rendszert alig érintette az új alaptörvény fél évtizeddel ezelőtti hatályba lépése, addig a bíráskodásra jelentős hatást gyakorolt. Az alkotmányjogi panasz indítványozásának lényeges kibővítése, általánossá tétele új szemléletet kíván a bírói kartól. Az igazságszolgáltatás külső, alkotmánybírósági (Ab) kontrolljának kiszélesítése rávilágít az alaptörvény közvetlen alkalmazásának és a bírósági ítéletek alkotmányosságának problémáira – fejtette ki a Kúria kollégiumvezetője.

A Magyar Idők arról ír, százezer gyermek nyaralhat idén az Erzsébet-táborokban, napokon belül mindenkit értesítenek a pályázatokról. Az ottalvós élménytáborokról a nyerteseket már értesítették, most azok vannak soron, akik a napközis foglalkozásokon vennének részt. Ők napokon belül megismerik a döntést.

A Magyar Idők cikke szerint egyszerre akár három vonalon épülhet tram-train. A tervezett Szeged-Hódmezővásárhely helyközi villamos vonala kiegészülhet a makói és szabadkai ággal. Ha így lesz, a csongrádi megyeszékhely kötöttpályás elővárosi közlekedési kapcsolatai révén kiemelkedő regionális központtá válhat.

A hűvös, havas április ellenére a magunk mögött hagyott tavasz melegebb és az előzetes adatok szerint szárazabb volt a szokásosnál – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által készített elemzésből. Előrejelzések szerint a tavaszhoz hasonlóan az átlagosnál melegebb és szárazabb nyárra lehet számítani. Összességében a tavasz középhőmérséklete országos átlagban 11,9 Celsius-fok volt, amely 1,1 fokkal haladta meg az 1980-2010-es normálértéket. Ezen belül a március meglehetősen meleg volt, 8,9 Celsius-fokos havi átlaghőmérséklettel, ami 1,3 fokkal haladta meg a sokéves átlagot és ezzel a 2. legmelegebb március lett. Kitértek arra is, hogy a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának előrejelzése alapján azt látják, hogy a tavaszhoz hasonlóan az átlagosnál melegebb és szárazabb nyárra számíthatunk.

Külpolitika:

Legalább 12-en meghaltak a Teheránban szerdán elkövetett kettős terrortámadásban – jelentette be Pir-Hoszein Kolivand, az iráni mentőszolgálatok vezetője az IRIB állami televízió jelentése szerint. A Mehr iráni hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozó Twitter-bejegyzésében szintén 12 halálos és 39 sebesült áldozatról számolt be. Videofelvételt tett közzé az Iszlám Állam (IÁ) az iráni parlament elleni támadásról, amely elkövetését a szunnita dzsihadista szervezet magára vállalta. A felvételen két fegyveres látható a parlament épületében. „Istennek hála.. Azt hiszitek, hogy távozunk?” – kérdezi az egyikük.

A brit rendőrség a szombat esti londoni merénylet óta eltűnés miatt kereste a francia Xavier Thomast, és most valószínűleg az ő holttettét találták meg a Temzében. A BBC szerint a holttestre még kedd este bukkantak rá Limehouse-nál. A 45 éves férfi legközelebbi hozzátartozóját már értesítették, de a hivatalos azonosítás még nem történt meg. Gyalogosokat gázolt el szombat este egy furgon London egyik legismertebb hídján, a London Bridge-en, a három merénylő utána több embert megkéselt a környéken, összesen hét embert ölt meg, 48 sérültet vittek kórházba.

Az Andamán-tengerbe zuhant az a katonai repülőgép, amely több mint száz utassal a fedélzetén korábban eltűnt a radarok képernyőjéről, nem sokkal azután, hogy felszállt a Mianmar déli részében fekvő Myeik városából – közölték helyi sajtóforrások, a repülőgép törzsét megtalálták a tengerben. A vezérkari főnök hivatalának korábbi tájékoztatása szerint a repülőgép helyi idő szerint délután fél 2 után pár perccel elérte az 5400 méteres magasságot, amikor a szintén dél-mianmari Daweitől 32 kilométerre nyugatra eltűnt a radarok képernyőjéről. A Dawei környékét átfésülő csapatok később megtalálták a repülőgép törzsét a városhoz közeli vizekben – közölte a Voa Burmese mianmari hírportál.
Soha nem fogjuk elhagyni a Golán-fennsíkot, mertha feladjuk ezt a terület, akkor a radikális iszlám szállásterülete lesz – mondta Benjamin Netanjahu, egy a térség fejlesztéséről szóló konferencián. A zsidó állam miniszterelnöke szerint a térség a zsidók otthona, és a kormány mindent elkövet ezen régió fejlesztéséért. Szólt arról is, hogy folytatódni fog a zsidó telepek építése, és ezeket a lakásokat a zsidó állam megfogja védeni. Az Israel Hayom tudósítása szerint a kormányfő a palesztin-zsidó konfliktustól azt mondta, hogy az nem egy állam alapításáról, hanem a megsemmisítéséről szól, és mindezt elmondta Obama és Trump elnöknek is.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Reuven Rivlin államfő és Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes köszönetet mondott az Izraelbe látogató Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövetnek, amiért a diplomata az ENSZ-ben Izraelt. Nikkiy Haley háromnapos izraeli látogatásának kezdetén, Netanjahuval tartott találkozója előtt úgy vélekedett, hogy az ENSZ durván bánt Izraellel, de már változik a világszervezet viselkedése, megértette, hogy nem teheti ezt tovább. „Csak kimondtam az igazat”- mondta Haley, aki szerint az ENSZ egyszerűen azért bánt durván Izraellel, mert megtehette. Haley bejelentette, hogy elfogyott emiatt a türelme.
Az izraeli miniszterelnök megköszönte az amerikai politikus kiállását Izrael mellett. „Az emberek nagyra tartják az igazságot, nemcsak értik, hanem érzik is”- mondta Netanjahu. „Örömmel látjuk fáradozásainak gyümölcsét, a józan ész szokatlan győzelmét”- tette hozzá. Az izraeli miniszterelnök kifejtette, hogy szerinte Donald Trump amerikai elnök és Haley megváltoztatták a közbeszédet, új normákat állítottak fel, amelyeket mindenki követni kezdett, s ezzel hatalmas változást idéztek elő Izrael és Amerika számára.

 

A Hamász nevezetű terrorszervezet lehet a katari válság legnagyobb vesztese – írta a The Jerusalem Post egy palesztin szakértőre hivatkozva. Ha az arab államok nyomásgyakorlása folytatódik a katari államra, akkor a Hamász elveszítheti politikai pénzügyi és logisztikai támogatásának a jelentős részét – írta a lap. Katar a Hamász egyik legerősebb szövetségese, mivel az elmúlt években több millió dollárt küldött a gázai övezetbe, hogy segítse a radikális szervezet kormányzati törekvéseit. Az Öböl-menti állam ezzel egyidőben a Hamász vezetőinek kiváló menedékhelye is lett.

Habár az Egyesült Nemzetek Szövetségének tagállamai egymást követően több alkalommal is Izrael-ellenes határozatokat fogadtak el a közelmúltban, úgy tűnik, a szervezet főtitkára, Antonio Guterres más álláspontot képvisel a zsidóságot érintő kérdésben. A Simon Wiesenthal Központ képviselőinek látogatásakor Guterres hangsúlyozta: „Izrael létezéshez való jogának tagadása antiszemitizmusnak számít”. A szervezet beszámolója szerint a főtitkár New York-i irodájában leszögezte azt is, hogy „a történelmet tisztelni kell” és tudja jól, hogy „Jeruzsálem mindhárom vallás számára szent város” – írta a Times of Israel.

A 34 milliós igbo közösség, amelynek sok tagja úgy gondolja, ők Izrael elveszett törzse, 50 évvel a vérbe fojtott függetlenségi harcok után újra elgondolkodott a leváláson. A vezetőjük zsidónak nyilvánította magát és úgy gondolja, hogy a Tízparancsolat betartása hozza majd el az igbok szabadságát – írta a mazsihisz.hu. Az elszakadási törekvéseket régóta ihlette az elképzelés, hogy az erre törekvők az új cionisták, akik visszatérnek őseik szokásaihoz egy független országban. A legnépszerűbb igbo vezető, Nnamdi Kanu tulajdonképpen egy igbo vallásos cionizmus főfigurája. Az állam, amelyet remél és hisz, a Tízparancsolatra épül majd és Isten segít a megteremtésében, ezért kell imádkozniuk Hozzá, Ábrahám, Izsák és Jákob Istenéhez az igboknak a tanítás szerint. Nnamdi Kanu szeret imasálban és fejfedővel megjelenni nyilvánosan és vannak, akik már a Messiást látják benne.

Köszönet és elismerés jár Bulgáriának a határai védelméért tett erőfeszítésekért – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a bolgár kormányfővel folytatott megbeszélése után. Kiemelte, hogy Bulgária nem tagja a schengeni övezetnek, mégis „nagyon határozottan” ellenőrzi a bolgár-török – schengeni külső – határt, és a bolgár-görög határt is. A „harc az illegális migráció és az embercsempészek ellen állandó kihívás”, és Németország a migrációs és menekültügyi politikában „nagyon szorosan” együttműködik Bulgáriával, amely mindezt „közös európai kihívásként fogja fel” – mondta a kancellár.
Donald Trump amerikai elnök közölte, hogy Christopher Wray volt igazságügyminiszter-helyettest készül kinevezni a Szövetségi Nyomozó Iroda élére. Trump erről Twitter-üzenetben számolt be, további részleteket ígérve. A FBI korábbi igazgatóját, James Comey-t május 9-én váratlanul bocsátotta el állásából az amerikai elnök. Az igazgató személyesen felügyelte az amerikai elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás ügyében folyó FBI-vizsgálatot.

Donald Trump kisebbik fia egy televíziós interjúban azt fejtegette, hogy számára „a demokraták még csak nem is emberek”, mert akadályozzák édesapját a programja végrehajtásában. Eric Trump a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban fejtette ki. „Soha nem láttam még ennyi gyűlöletet” – fogalmazott Eric Trump. Majd a Trump elnököt hevesen bíráló demokratákról leszögezte: „ezek számomra még csak nem is emberek”. Ostorozta az erkölcs hiányát, és aggodalmát hangoztatta az Egyesült Államokban tapasztalható gyűlölködés miatt. „A mi országunk ennél többet érdemel” – mondta.

Gazdaság:
A bruttó hazai termék 4,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az egy évvel korábbi alacsony szintről, még inkább, mint az előzetesen közölt 4,1 százalék – közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások 3,0 százalékos és az ipar 6,8, ezen belül a feldolgozóiparé 7,8 százalékos növekedése járult hozzá. Az építőipar teljesítménye 25 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság hozzáadott értéke 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

 

Ma Magyarországon csaknem 44 ezren tartoznak azon kivételesek közé, akik valamely szociális egyezmény alapján kapják a nyugdíjukat. Néhány kivételes esetben magyar, ukrán, orosz vagy esetleg koszovói állampolgárok akkor is kaphatnak magyar nyugdíjat, ha nem hazánkban szerezték meg a hozzá szükséges szolgálati éveket. Hazánkban a magyarok és a külföldiek ugyanolyan feltételek alapján szerezhetnek jogosultságot magyar nyugdíjra, de speciális esetnek számítanak azok a nyugdíjasok, akik úgy kapnak magyar nyugdíjat, hogy nem hazánkban szerezték meg az ehhez szükséges szolgálati éveket. Ilyen esetekben az ellátást valamely országgal kötött kétoldalú társadalombiztosítási egyezmény alapján folyósítják, de a külföldi állampolgárságnak csak a még jelenleg is hatályos magyar-jugoszláv és magyar-szovjet egyezmény esetében van jelentősége – válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság.

Sport:

Náci gesztusok miatt örökre kitiltott a futballstadionokból két szurkolót az Angol Labdarúgó Szövetség. Egyikük náci köszöntéssel fordult a német drukkerek felé a két ország válogatottjának márciusi barátságos mérkőzésén Dortmundban, másikuk Hitler-bajuszt formált magának az ujjaival, másik kezével pedig torokelvágást mímelt. Mindketten az England Supporters Travel Club nevű csoport tagjai, akik idegenbe is elkísérik a nemzeti együttest.

 

Saját bevallása szerint az öngyilkosságot fontolgatta Ryan Lochte hatszoros olimpiai bajnok amerikai úszó, miután a tavalyi, riói játékok alatt okozott botrányért 10 hónapos eltiltást kapott. „Én lettem a világ leggyűlöltebb embere. Volt, amikor csak sírtam, és arra gondoltam, jobb lenne, ha másnap reggel fel sem ébrednék” – vallotta be a 32 éves versenyző, hozzátéve, később a visszavonulás is megfordult a fejében. A június végéig eltiltott Lochte ugyanakkor közölte, újra „ég a láng” benne, és szeretne részt venni a 2020-as tokiói olimpián. A visszatérés első lépéseként áprilisban már elindult egy öregfiúk-viadalon hazájában.

Könnyű:

Csütörtökön kezdődik a 88. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén 339 új alkotást jelentetnek meg a kiadók. Az országos megnyitó idén Debrecenben lesz. Rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók a 88. Ünnepi Könyvhétre, az összes újdonság megvásárlásához csaknem egymillió ötvenezer forintra lenne szükség – mondta a Magyar Könyvterjesztők és Könyvkiadók Egyesülésének igazgatója. Péterfy Gergely a számadatokat sorolva hozzátette: a könyvek átlagára nem változott az elmúlt évhez képest, idén is átlagosan 3090 Ft-ot kell fizetni egy kötetért. Ebben az évben 85 kiadó 339 új kötetet jelentet meg,

 

a határon túli kiadók a tavalyihoz képest héttel több, 57 új címmel jelentkeznek – közölte az igazgató.