Kósa Lajos a keddi Frakcióinfón.

A JÚNIUS 12-I HÉTEN DÖNTENEK A KÜLFÖLDRŐL TÁMOGATOTT SZERVEZETEKET ÉRINTŐ JAVASLATRÓL

 

A június 12-i héten szavaz a parlament a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról – jelentette be Kósa Lajos a keddi Frakcióinfón.

A frakcióvezető közölte, addig a kormány beszámol a parlamentnek a nemzeti konzultáció eredményéről. Hozzátette, mivel nagyon sokan, 1 millió 650 ezren válaszoltak eddig a kérdőívre, ezért addigra nem lesz meg a teljes feldolgozottság, de már lesz olyan szintű, hogy a részeredményekről tájékoztatni lehessen a parlamentet.

„KIZÁRTNAK TARJUK, HOGY BRÜSSZELBEN VALAMIT SOKKAL SZIGORÚBBAN LEHET, NÁLUNK VISZONT AZ ENYHÉBB VERZIÓJÁT SEM.”

Elmondta azt is, hogy a Velencei Bizottság június 2-ára ígérte előzetes állásfoglalását a hasonló típusú szabályozásokról. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament a magyarnál is szigorúbb törvényjavaslatról tárgyal, sőt az olasz államügyész is szigorúbb szabályozást kezdeményezett az NGO-kal kapcsolatban.

A fideszes politikus leszögezte, a kettős mércét nem fogadják el. Kizártnak tarjuk, hogy Brüsszelben valamit sokkal szigorúbban lehet, nálunk viszont az enyhébb verzióját sem – jegyezte meg.

Kósa Lajos a törvényjavaslat fontossága kapcsán két olyan ügyet is megemlített, melyek azt mutatják, hogy vannak szándékok arra vonatkozóan, hogy a magyar politikai életet befolyásolják kívülről.

Fotó: fidesz.hu

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a kerítés elbontásáról beszél, majd másnap bejelentik, hogy Botka első útja Brüsszelbe vezet, és a tanácsadója, Lengyel László arról beszél, hogy Botka politikai és anyagi támogatást vár az Európai Uniótól a magyarországi kormányváltás elősegítésére.

A másik ügy arra vonatkozik, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt felfüggesztették a jobbikos Kovács Béla európai parlamenti képviselő mentelmi jogát. A sajtóhírek szerint Kovács Bélán keresztül a Jobbikot részben orosz pénzzel finanszírozhatják – tette hozzá.

Tisztán kell látni, nem halasztható a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról szóló zárószavazás – szögezte le Kósa Lajos.