A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

    Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a 2018-as választás az elégedett és az elégedetlen szavazók között fog eldőlni. Botka László szegedi polgármester szombaton, Budapesten pártja kongresszusán elmondott beszédében azt mondta, a jövő évi választás előtt mindenkinek fel kell tennie a kérdést: elégedett-e Magyarország helyzetével. Aki elégedett annak Orbán, aki elégedetlen annak pedig Botka a választása – tette hozzá. Az MSZP kongresszusán a 292 küldöttből 280-an szavaztak a kormányfőjelölti posztra egyedül aspiráló Botka Lászlóra.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a jövő héten tárgyalásokat kezdeményez a szocialista Botka Lászlóval. Nem kell félni a koalíciótól – üzente a volt miniszterelnök Botka Lászlónak a DK szervezeteinek szombati értekezletén elmondott beszédében. Gyurcsány Ferenc, aki előre is gratulált és sok sikert kívánt a szegedi polgármesternek, felidézte a 2005-ös államfőválasztást, amikor a szocialisták annak ellenére is ragaszkodtak saját elképzelésükhöz és saját jelöltjükhöz, Szili Katalinhoz, amikor tudták, hogy koalíciós partnerük ellenkezése miatt nem lehet majd megválasztani.

Egyszülős családokat támogató programcsomagot nyújt be a parlamentnek az LMP, ennek részeként megemelnék a családi pótlékot, módosítanák a tartásdíj szabályozását és biztosítanák a rugalmas munkavégzést is. Mára minden ötödik családban egy szülő neveli a gyermekét Magyarországon, ez 350 ezer egyszülős családot és több mint félmillió ilyen családban nevelkedő gyermeket jelent.

 

 

Három új lehetőség nyílik meg az Erzsébet-táborokon belül, vasárnaptól a nagyszülők és az unokák, az egyszülős családok, valamint a két gyermeket nevelő családok is jelentkezhetnek az Erzsébet-táborokra – jelentette be Novák Katalin. Hozzátette: a nagyszülők és az unokák a Fogd kézen a nagyszüleidet! elnevezésű pályázat keretében tölthetnek együtt egy hetet az Erzsébet-táborokban.

A választások közeledtével újra fellángolt a pártalapítási kedv: míg 2014-ben 147 volt, jelenleg 193 bejegyzett párt van, amely indulhatna a választáson, és ez a szám még emelkedhet, hiszen országszerte 351 párt bejegyzés alatt áll – írta a Magyar Idők az Országos Bírósági Hivataltól kapott adatok alapján.

 

Külpolitika:

Részleges kiürítési tervet készítenek azokban az izraeli városokban, amelyek a libanoni határ közelében fekszenek – írta a jerusalemonline.com. A városokban arra az eshetőségre készülnek föl, ha a Hezbollah nevű terrorszervezet támadást indítana. Egy izraeli katonai forrás szerint a Hezbollah legalább 100 ezer rakétát tudna kilőni az érintett városokra, ezért is szükséges terveket készíteni egy háborús helyzetre. Katonai megfigyelők szerint az utóbbi időszakban a Hezbollah 1500 harcost veszített a szíriai konfliktusban, ezért jelenleg nem valószínű, hogy egy átfogó támadást indítanának Izrael ellen.  

Nyolc halottja van egy gyilkosságsorozatnak Mississippi amerikai államban, a hatóságok egy gyanúsítottat elfogtak. Warren Strain, a Mississippi Nyomozó Iroda szóvivője elmondta: a gyilkosságokat három különböző lakásban követték el, helyi idő szerint a szombat esti órákban a vidéki Lincoln megyében, amely hozzávetőleg 110 kilométerre délre fekszik Jacksontól, a szövetségi állam székvárosától. Az áldozatok között van egy megyei seriff is, akit helyi sajtóértesülések szerint egy családi dráma miatt hívtak ki. A szóvivő szerint a Brookhavenben elfogott gyanúsított ellen még nem emeltek vádat, és korai lenne még az indítékairól beszélni.


Benjamin Netanjahu biztosított arról, hogy készen áll a békére – így összegezte első külföldi körútját Donald Trump amerikai elnök, aki múlt héten Izraelben is járt. A Fehér Ház első embere Szicíliában amerikai katonák előtt beszélt a külföldi körútjáról. Beszámolt arról, hogy jeruzsálemi látogatása alatt megerősítették a két ország közötti korábban is erős kötelékeket, valamint megállapodtak arról, hogy folytatják a terrorizmus elleni küzdelmet is. Az Israel Hayom tudósítása szerint az elnök arról is beszélt, hogy szeretne koalíciót létrehozni a mérsékelt muszlimok, a keresztények és zsidók között, hogy együtt küzdjenek a terrorizmus ellen.
A Siratófal alatti egyik alagútban tartotta a szokásos heti kormányülését a zsidó állam kormánya. Minderre azért került sor, mivel a kabinet így akar tisztelegni a város 50 évvel ezelőtti egyesítése előtt. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormányülésen arról beszélt, hogy a kormány több olyan döntést hoz majd, ami erősíti Jeruzsálemet. Ezek között említette a kelet-jeruzsálemi egészségügyi szolgáltatások javítását, valamint az Óváros további fejlesztését – derült ki az israelnationalnews.com összeállításából.

Tizenötezren tüntettek Tel-Avivban a békekötésért a palesztinokkal, a Palesztin Állam megteremtéséért – jelentette a Jediót Ahronót. Több baloldali párt és szervezet közösen szervezte Tel-Aviv legnagyobb, Jichák Rabin meggyilkolt miniszterelnökről elnevezett terére „Két állam, egy remény” jelszóval a demonstrációt, amelyet a palesztin területeket elfoglaló, 1967-es, úgynevezett hatnapos háború héber naptár szerinti ötvenedik évfordulójára időzítettek. A tüntetésen a palesztin-izraeli viszály kétállami megoldásáért, vagyis Izrael szomszédságában egy Palesztin Állam megteremtéséért szálltak síkra a szónokok.

Az Iszlám Állam szervezet jelentkezett a kopt keresztények elleni egyiptomi merénylet elkövetőjeként. Legfrissebb hírek szerint 29-re nőtt a terrorcselekmény halálos áldozatainak a száma. A támadás az el-Míneja tartománybeli Adva városánál történt. A kopt zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Kairótól több mint 200 kilométerre délre található Magágában álló Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor mintegy tíz maszkos, egyenruhás támadó Adva városánál megállította a menetet és automata fegyverből tüzet nyitott rájuk.

A migránsok jogainak elismerésével együtt az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza a G7-csoport taorminai csúcstalálkozójának zárónyilatkozata, amelyből kiderül, hogy a párizsi klímaegyezmény kérdésében megállapodás nélkül zárult a csúcs. A csúcstalálkozó eredményes volt, igazi vita zajlott – mondta Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter. Gentiloni elismerte, hogy a csúcson nem született megállapodás a párizsi klímaegyezményről: „hatan egyetértettünk, az USA még nem foglalt állást”. Angela Merkel német kancellár elégtelennek nevezte a klímaegyezményről folytatott tárgyalásokat. Donald Trump amerikai elnök lemondta sajtótájékoztatóját, és Twitteren közölte, hogy a jövő héten dönt a párizsi klímaegyezményről.

Nehézfegyverekkel tűz alá vettek egy Donyeck melletti települést a Moszkva által támogatott szakadárok, több civil megsérült – közölték az ukrán hatóságok. A kijevi hadműveleti parancsnokság ugyanezen felhívta a figyelmet, hogy továbbra is feszült a helyzet Ukrajna keleti részében, az elmúlt nap során nyolc ukrán katona sebesült meg abban a térségben.  Eközben az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság hírügynöksége, a DAN a szakadár terület „parancsnokságától” származó információkra hivatkozva arról adott hírt, hogy az elmúlt napban az ukrán hadsereg 43-szor sértette meg a fegyverszünetet.

Tovább csökkent a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt támogatottsága. A meredeken csökkenő népszerűségű szociáldemokraták vezetőit már az előző kancellárjelölt, Peer Steinbrück is bírálja. Szerinte a realitásérzék elveszítéséről tanúskodik, hogy márciusban a rendkívüli elnökválasztó kongresszuson a küldöttek a szavazatok 100 százalékával választották meg vezetőjüknek az Európai Parlament volt elnökét. Az SPD a szavazatok 25 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne a választás, ami 1 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, és elmarad a 2013-ban elért 25,7 százalékos választási eredménytől. A legnagyobb vetélytárs, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség – az SPD jelenlegi koalíciós társa – viszont kikerült a menekültválság révén kialakult népszerűségi hullámvölgyből, második hete 38 százalékon áll, megközelítve a 2013-ban elért 41,5 százalékot.

Meggyalázták Charles de Gaulle, egykori francia köztársasági elnök sírját a kelet-franciaországi Colombey-Les-Deux-Eglisesben. A hatóságok tájékoztatása szerint a tettes felállt de Gaulle sírjára és belerúgott a síron lévő kőkereszt talapzatába. A kereszt ledőlt és eltört. A sír érintetlen maradt. A helyi csendőrség megerősítette, hogy a mintegy másfél méter magas kereszt ledőlt.

 

Gazdaság:

 

Több gyerek születik, mint az elmúlt évtizedben bármikor, de még mindig nehezebben és később születnek meg az első gyerekek Magyarországon. Nagy lemaradást kell behozni és a fejlett világra általánosan jellemző kultúraváltással kell szembemenni ahhoz, hogy tovább növekedjen a gyermekvállalási kedv – írta a Világgazdaság. A népességfogyás megállítására Magyarország világviszonylatban is rengeteget költ. Csak Luxemburgban és Írországban költ családtámogatásra többet az állam, mint nálunk. „Az elmúlt években megnövekedett, életszerűbbé és rugalmasabbá vált a családtámogatási rendszer Magyarországon – mondta Makay Zsuzsanna, a Népességtudományi Kutatóintézet demográfusa. – Eközben a felméréseink azt mutatják, hogy még az érintettek sem ismerik eléggé a lehetőségeiket, és nehezen igazodnak ki a különféle támogatások között.”

Sport:

A Budapest Honvéd története 14. bajnoki címét szerezte meg, mivel 1-0-ra legyőzte a vendég Videotont a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójának döntővé előlépő rangadóján. A kispestiek sikerükkel három ponttal előzték meg székesfehérvári ellenfelüket. A Budapest Honvéd legutóbb 24 éve volt bajnok, 1993-ban a finn Martti Kuusela személyében szintén külföldi edző vezette diadalra az együttest. Ezúttal az olasz Marco Rossinak sikerült ez a bravúr. A Gyirmót mellett az MTK Budapest esett ki az élvonalból, miután csak 1-1-es döntetlent ért el Pakson.