Óriáspókok árasztják el Angliát

Óriáspókok árasztják el Angliát

A közösségi médiákon egyre több felvételt posztolnak gigászi nyolclábúakról, amelyek néhány éve még nem voltak mindennaposak a Brit-szigeteken. Az éghajlati változások azonban megteszik a magukét. Ma már északon is felbukkannak ezek a teremtmények.

Rossz hírünk van az arachnofóbiában, pókiszonyban szenvedőknek: egyre több alkalmuk nyílik arra, hogy óriáspókokkal találkozzanak, akár saját otthonukban is. Ijesztő videók és fotók járják be az internetet a szőrös, akár három hüvelykesre is megnőtt pókokról, különösen nyáridőben.

Spider-633925.jpg

A Belfast Telegraph Észak-Írországban készült felvételt közölt arról, mekkora pókok bukkannak fel már arrafelé is. Megjelenésük tényleg elborzasztó, volt, aki ezt posztolta: „Ha még EGYET meglátok a házamban, komolyan kiköltözöm.”

Ez persze aligha oldja meg a problémát, mivel a szóban forgó állatok az új otthonban is felbukkanhatnak. A nagyra nőtt nyolclábúak lényegesen gyorsabbak, mint megszokott elődeik, akár 1,18 mérföldes sebességre is képesek (ami pókok esetében Guinness-rekord), és több van belőlük.

Szaporodásukat elősegíti a meleg és nedves időjárás, és pechünkre ők is annyira szeretik az otthon kényelmét, mint mi magunk. A hímek sok esetben az emberi környezetben keresik a nőstényt, ha elfogja őket a párosodás utáni vágy.

A Brit-szigeteken leginkább az óriások három fajtája bukkan fel, ezek tudományos neve: Tegenaria Saeva, Tegenaria atrica és Tegenaria gigantea. Az utolsó kettő megosztozik a rendelkezésre álló területen, egyikük inkább Kelet-, másikuk Nyugat-Angliát kedveli, a demarkációs vonal Newcastle-upon-Tyne környékén húzódik.

Spider-703775.jpg

E fajoknál a nőstény a hím méretének duplájára is nőhet, mégis őket látni ritkábban, mivel jobb szeretnek a hálójukban ülni, azt pedig legszívesebben könyvespolc mögött vagy szellőzőjáratban készítik el. Itt jön a jó hír: ezek az állatok gondoskodnak arról, hogy a lakásban ne forduljon elő légy és egyéb féreg.

Akadnak, akik e tulajdonságuk miatt kedvelik őket, és aki nem iszonyodik tőlük, az megszokhatja viselkedésüket, sőt, nevet is adhat nekik. Ezzel nagyban megkönnyítik az együttélést a mások számára riasztó állatokkal, amelyek egyébként az égvilágon semmilyen veszélyt nem jelentenek az emberre.