Varga Mihály , az ITK Holding Zrt. és az EvoBus Hungária Kft. hosszú távú együttműködését közös szándéknyilatkozat aláírásán.

DEBRECEN A MAGYAR BUSZGYÁRTÁS EGYIK FELLEGVÁRA LEHET

 

Az ipar fejlesztésében akkor járunk jó úton, ha minél több magyar vállalat tud megfelelni a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ITK Holding Zrt. és az EvoBus Hungária Kft. hosszú távú együttműködését kinyilvánító közös szándéknyilatkozat ünnepélyes aláírásán.

A kooperáció eredményeként új autóbusz-termékcsaládot fejlesztenek Mercedes-Benz-alapokra építve Debrecenben.

„A KORMÁNY IDÉN JÚNIUSBAN FOGADTA EL A NEMZETI BUSZGYÁRTÁSI STRATÉGIÁT ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ CSELEKVÉSI PROGRAMOT.”

A kormány idén júniusban fogadta el a nemzeti buszgyártási stratégiát és a hozzá kapcsolódó cselekvési programot – emlékeztetett Varga Mihály hozzátéve: a programban foglaltak szerint a kabinet a következő három évben mintegy 30-35 milliárd forintos támogatást biztosít az ágazat részére. Ebből kaphatnak segítséget a közlekedési vállalatok, hogy meg tudják vásárolni azokat az autóbuszokat, amelyeket a flottakorszerűsítés révén már régóta terveznek – tájékoztatott a tárcavezető.

Kiemelte: ezzel a lépéssel egyúttal a gyártókat is segítik, hiszen mindeddig a fejlesztések legnagyobb gátját a magyar tömegközlekedési vállalatok kiszámíthatatlan beszerzései jelentették.

A buszgyártás területén az olyan fejlesztésekre is nagy szükség van, amilyen az ITK Holding és az EvoBus Hungária Kft. mai megállapodásából születik – mutatott rá a szakminiszter. A partnerek Mercedes-Benz alapokra fejlesztett autóbusz-gyártási és összeszerelési tevékenységben támogatják egymást. A szándéknyilatkozatban foglaltak szerint az ITK Holding a mai kor követelményeinek megfelelő autóbusz-termékcsalád gyártását kezdi meg Debrecenben az EvoBus Hungária Kft. közreműködésével.

Varga Mihály az ágazat előtt álló feladatokat ismertetve elmondta, hogy nemcsak a gyártókapacitás növelése, hanem a megfelelő szakembergárda biztosítása is kiemelt cél. Hozzátette: az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg már megtalálható képzéskínálat lefedi az autóbuszgyártáshoz és az összeszerelés folyamataihoz szükséges valamennyi szakmát, nappali tagozaton jelenleg több mint 13 ezren tanulják ezeket, de a megújult szakképzési rendszer készen áll arra is, hogy az eddigieknél jóval több jelentkezőt fogadjon